Jack Jansonius


Mijn bijdragen binnen dit forum zijn op strikt persoonlijke titel.
Aantal reacties vanaf 26-01-2010: >250.

Interesses:
ICT, Beslissingstabellen/Decision tables (Verhelst), 5GL, SOA, Cloud-Computing, Xaas,
Enterprise Architectuur/Ontologie, Knowledge-Driven Architecture (KDA), Kennistechnologie, Bedrijfstechnologie, Kunstmatige intelligentie

Filosofie (Fenomenologie, Existentiefilosofie, Metafysica, Ethiek, Techniekfilosofie,
Heidegger, Gerard Visser, Henk van der Waal),
Rijnlands denken

Literatuuroverzicht (vanaf 1989): http://www.jackjansonius.blogspot.nl/2008_10_01_archive.html
Laatst gewijzigd: 07/08/2022

Website (vanaf 20/02/2020): https://www.dt5gl.com/

Oplossingen voor challenges:
https://dmcommunity.org/challenge/challenge-july-2022/
https://dmcommunity.org/challenge/challenge-may-2022/
https://dmcommunity.org/challenge/challenge-may-2020/
https://dmcommunity.org/challenge/challenge-march-2019/
https://dmcommunity.org/challenge/challenge-june-2017/
https://dmcommunity.org/challenge/challenge-oct-2016/
etc.

Bovendien:
https://dmcommunity.org/2021/09/02/is-sql-for-business-or-it/
https://dmcommunity.org/2021/01/05/insights-for-ai-from-the-human-mind/

Samenvatting van mijn visie; samengesteld uit diverse reacties op dit forum:
In mijn optiek heb je voor kunstmatige intelligentie op z’n minst een soepel functionerende selfservice-architectuur nodig; een SOA dus, maar dan service-georiënteerd (van output naar input) en niet proces georiënteerd (van input naar output).

Ontkoppeling, zoals mogelijk gemaakt door SOA, heeft de belofte van complexiteitsreductie en flexibiliteitsverhoging; een belofte die juist door het denken in processen, ketens, regels en feiten teniet wordt gedaan.

Nu clients steeds vaker worden opgezet ten behoeve van selfservice, blijkt het procesdenken steeds meer de complicerende factor: het denken in ketens van processen maakt de afhandeling van selfservice onnodig complex, aangezien selfservice zowel het begin- als het eindpunt van de (vermeende) keten is.

Een alternatief voor het procesdenken waardoor selfservice op basis van SOA wel effectief en efficient kan worden gerealiseerd bestaat uit de volgende zaken:
1. Vervang flowcharts door beslissingstabellen; maak hierbij vooral ook gebruik van conditie-subtabellen, waarbij de expliciete verwijzingen tussen tabellen (Ga naar tabel x) zijn vervangen door impliciete verwijzingen: conditie’s in tabellen kunnen tevens conclusies zijn in andere tabellen, die dan conditie-subtabellen worden genoemd.
2. Realiseer door middel van deze impliciet gekoppelde beslissingstabellen DOEL-gerichte (en dus niet DATA-gerichte) redeneertechnieken.

Zie de oplossingen voor challenges voor een toelichting op deze aanpak.

De vraag is dus of er een alternatief is voor de proces- en regelgeoriënteerde benaderingen van BRM en BPM, zodat SOA haar belofte van flexibiliteitsverhoging en complexiteitsreductie eindelijk kan waarmaken. In mijn optiek is zo’n benadering er zeker en die luidt……. kunstmatige intelligentie.

5GL is precies de combinatie van SOA en impliciet gekoppelde beslissingstabellen, die doelgerichte, kunstmatig intelligente redeneertechnieken mogelijk maakt.

In mijn optiek is selfservice een aspect van kunstmatige intelligentie, zodat we eerst de vraag moeten stellen wat menselijke intelligentie eigenlijk inhoudt. In verband met bedrijfsarchitectuur en bedrijfstechnologie wordt steeds vaker en terecht gesproken van selfservice, waarbij echter vergeten wordt dat het vraagstuk van het zelf behoort tot de centrale problematiek van de filosofie en psychologie van de twintigste eeuw. In het ‘Woordenboek van de psychologie’ (A.S. Reber, 2005) zijn maar liefst 8 verschillende betekenissen van het begrip Zelf (met bijbehorende psychologen) terug te vinden. Uit de aard van de zaak is de humanistische psycholoog Maslow hier het meest interessant.

De filosofische aanduiding voor het zelf is: Existentie. Bijgevolg is het vraagstuk van het zelf het meest grondig uitgewerkt in de existentiefilosofie; een Continentaal-Europese stroming die na 1930 is voortgekomen uit het fenomenologisch denken. Naast Heidegger moeten hier vooral Merleau-Ponty en Levinas worden genoemd.

Kortom, alles draait om betekenissen (Husserl) en architectuur (Heidegger).
Kortom, het wetenschappelijke procesdenken loopt op haar einde; we moeten naar een filosofisch kennis- en zijnsdenken.

Als tekenleer heeft semiotiek niet veel zinnigs te zeggen over betekenissen (semantiek) en doeleinden (pragmatiek). Voor een echte betekenissenleer kan ik de fenomenologie van harte aanbevelen.

De clou is (mijns inziens): inzien dat ten aanzien van bedrijfstechnologie het (Angelsaksische!) denken in modellen (MDA), regels (BRM) en processen (BPM) een doodlopende weg is. Ik houd het dan ook op kennisgedreven architectuur (knowledge-driven architecture (KDA)) als implementatie van SOA, beslissingstabellen en doelgerichte redeneermechanismen. En uiteraard: KDA = 5GL.

Vakkennis Jack Jansonius

Functiegebieden

Functioneel ontwerp, Informatieanalyse, Research/wetenschap, Software-ontwikkeling en Testen/implementeren.

Onderwerpen

Business Analytics, Cloud Computing, Internet, Infrastructuur, ICT-branche en Maatschappij.


Jack  Jansonius

ing. Jack Jansonius
Opleidingsniveau: HBO
Carrièreniveau: Ervaren
Functie: Functioneel tester
Werkzaam bij: ----
Bedrijfsgrootte: Zelfstandig
Branche: IT

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Meest gewaardeerd
    Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
1 Ruud Mulder 1226 6.94
2 Henri Koppen 2826 6.80
3 Jack Jansonius 355 6.80
4 Reza Sarshar 1437 6.75
5 Will Moonen 379 6.73
6 P.J Westerhof LL.M MIM 448 6.69
7 Pa Va Ke 1586 6.66


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.