De kijk van Van Eijk: Technologie is een risico | Columns | Computable

De kijk van Van Eijk: Technologie is een risico

23-01-2012 11:43 | Door Peter van Eijk | Lees meer artikelen over: Firewall, Projectmanagement | Er zijn 2 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

Gezeur over de veiligheid van de it is een van de belangrijke redenen van projectvertraging in grotere organisaties. Het instellen van een firewall duurt meestal enkele maanden, ook als het maar om één regel in een configuratiebestand gaat. En dan hebben we het nog niet gehad over de uitgebreide risico-inventarisatie die door de projectleider over het hoofd was gezien. Als die alsnog gedaan moet worden loopt het project nog verder uit.

In kleinere organisaties neemt men het vaak niet zo nauw met nadenken over de it-beveiliging. Niet gehinderd door enig inzicht in de risico's worden er systemen online gepleurd. Als het maar werkt, denk men dan. Maar die kruik gaat net zo lang te water tot zij barst.

In al deze organisaties is ontkenning van risico's. Men wil er gewoonweg niet aan denken dat elke technologie risico's met zich meebrengt. Ook al worden voorbeelden genoemd, men haalt de schouders op: 'Het zal zo'n vaart toch wel niet lopen, hoe erg is het nu werkelijk? Dat gebeurt in de praktijk toch niet?'

Wel, alle risico's die genoemd worden zijn er echt. Het is zelfs erger dan je denkt. Ik verkeer wel eens in hackerskringen en daar worden hacks gedemonstreerd waar je de rillingen van over de rug lopen. Een overheid met al die mogelijkheden in huis laat de politiestaat in Orwell's '1984' lijken op een aflevering van de Teletubbies.

Vreemd genoeg hebben diezelfde hackers ook last van ontkenning van risico's. Tijdens een van hun conferenties klaagde men over de hoeveelheid regels die het bijna onmogelijk maken om een openluchtmanifestatie te organiseren. Vreemd, want op dat soort manifestaties vallen nog steeds regelmatig doden door fouten of nalatigheid van de organisatie.

Maar risico's zijn geen reden om maar helemaal niets meer te doen. Het totaal afwijzen van technologie gaat de wereld niet verder helpen. Wat voor sommigen een fataal risico is, kan voor een ander acceptabel zijn.

Technologiemanagement is risicomanagement.

Alleen jammer dat er meer YouTube-video's te vinden zijn van rondvliegende festivalkraampjes dan van beveiliginghacks.

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (www.peterhjvaneijk.nl).

 

Gerelateerde artikelen

02-04-12  De kijk van Van Eijk: Pracht-clouds

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1398 6.80
Klik voor meer info 2 1044 6.75
Klik voor meer info 3 1854 6.73
Klik voor meer info 4 1195 6.68
Klik voor meer info 5 2628 6.65
Klik voor meer info 6 560 6.49
Klik voor meer info 7 1115 6.38
Klik voor meer info 8 915 6.37
Klik voor meer info 9 539 6.34
Klik voor meer info 10 1277 6.32