De kijk van Van Eijk: Met de Italiaanse slag

29-01-2013 08:24 | Door Peter van Eijk | Lees meer artikelen over: Identity Management, Consulting | Er zijn nog geen reacties op dit artikel | Permalink

Mijn advocaat heeft bezwaar weten te maken tegen de bekeuring die ik onterecht heb gekregen in Italië, en hij heeft aangifte gedaan van valsheid in geschrifte en oplichting. Helaas moet ik nog steeds speuren naar de werkelijke toedracht.

In spionageromans lees je wel eens over enorme verzamelingen identiteiten die de KGB verzon ten tijde van de Koude Oorlog. Die werden gebruikt als dekmantel om iemands verhaal geloofwaardig te maken. Tegenwoordig kun je dat automatiseren. Je koppelt wat gejatte bestanden bij elkaar en je kunt zo een reeks valse identiteiten maken.

Dat is geen fictie, het gebeurt. Er zijn sites waar je gestolen creditcard nummers per dozijn kan kopen. Is het zo gegaan? Een creditcard van Van Eijk, een rijbewijs van een andere Van Eijk, en kijk, je hebt weer een ‘story’.

Dan herinner ik me dat wij een jaar eerder aan de andere kant van Italië bij dezelfde firma een auto hebben gehuurd. Dat was weliswaar op naam van mijn vrouw, maar ik heb ook in die auto gereden, dus misschien heeft die firma mijn rijbewijsgegevens ook opgeslagen.

De hypothese is nu dus dat bij het invoeren van de nieuwe huurder abusievelijk mijn gegevens zijn opgehaald uit het landelijke systeem. Wat is hier allemaal fout gegaan?

Ten eerste, of eigenlijk als laatste, heeft de huurder zijn handtekening gezet en daarmee beweerd dat hij mij is. Dat is valsheid in geschrifte van de huurder.

Ten tweede heeft de verhuurder mijn rijbewijsgegevens een jaar lang bewaard. Dat lijkt mij niet noodzakelijk voor de uitvoering van onze eerdere overeenkomst, en in de privacyvoorwaarden staat ook niet dat ik daar expliciet toestemming voor heb gegeven. Dat is strafbaar.

Tenslotte heeft een medewerker van het bedrijf mijn gegevens gebruikt op een plek waar dat niet correct is. Is die medewerker dan strafbaar? Misschien, maar het kan ook zijn dat het informatiesysteem brak is, en dan is de verhuurder aansprakelijk wegens het ter beschikking stellen van ondeugdelijke hulpmiddelen aan de medewerker.

Wat een puinhoop. Kortom: schrijf nooit aan kwade opzet toe wat afdoende verklaard kan worden door stompzinnigheid.

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (www.peterhjvaneijk.nl).

 
13 vacatures
Sharepoint Architect

FastFlex , 's-Gravenhage

Junior Software Engineer ETL

Achmea , Tilburg

IOS/Android app developer

Technolution , Gouda

Technical Innovator

Ordina , Nieuwegein

Lead Engineer IT Infra

Vanderlande Industries , Veghel

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1563 6.2
Klik voor meer info2 1299 6.0
Klik voor meer info3 1266 6.2
Klik voor meer info4 1069 6.2
Klik voor meer info5 976 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 521 6.1
Klik voor meer info9 397 6.0
Klik voor meer info10 391 6.2