Spoelstra spreekt: EPD is levensgevaarlijk

05-12-2012 11:07 | Door Jacob Spoelstra | Lees meer artikelen over: Hacking, EPD | Er zijn 24 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Jacob Spoelstra

Dokters worden niet meer serieus genomen en dat komt door internet. Als we vroeger iets hadden, dan vroegen we de dokter: ‘Dokter vertel me, wat is er aan de hand?’ Als we tegenwoordig iets hebben, dan vragen we niet eerst de dokter maar gaan we googlen. Ik vind dat verontrustend, want ik was laatst bij de dokter en ik vertelde hem wat ik had en toen ging de dokter zelf ook googlen!

En dat gaat alleen maar erger worden, want als je de mensen moet geloven kan straks niet alleen de dokter maar elke willekeurige crimineel mijn medische gegevens googlen. Althans, dat is de angst van de tegenstanders van het elektronisch patiëntendossier (epd).

Noord-Korea

Zodra het over privacy gaat, zijn mensen tegen. Ik denk dan altijd: steek je energie in een goede beveiliging in plaats van ergens bij voorbaat op tegen te zijn. Het zijn dezelfde mensen die er voor zorgen dat we in Nederland stemmen op een manier die ze zelfs in Noord-Korea achterhaald vinden.

Maar ja, als je medische gegevens in handen komen van criminelen dan kunnen ze jou daarmee chanteren. Ja, dat klopt. Criminelen kunnen mijn bankrekening ook online plunderen. Lijkt me lucratiever en minder omslachtig dan een epd kraken. Dat het invoeren van een epd jaarlijks honderden levens kan redden, hoor je deze mensen nooit zeggen en ze komen ook niet met alternatieven. Ook niet voor de huidige beveiliging.

VCD Automatisering

Al mijn medische gegevens staan nu ook in een computer. Al deze gegevens zijn nu ook te hacken, te printen of op een usb-stickje te zetten. Sterker nog, de affaire die het televisieprogramma Zembla blootlegde met VCD Automatisering staat ons nog vers in geheugen. Derden konden op ‘eenvoudige wijze’ toegang krijgen tot informatie aangaande verzuimdossiers van medewerkers.

En wat is er van deze medewerkers terecht gekomen? Zijn ze sinds de publicatie van hun verzuimgegevens afgegleden naar de afgrond? Zijn ze gechanteerd en eten ze nu elke zondagmiddag zonder zorgverzekering een kop soep bij Het Leger des Heils? Ik denk het niet. Ik zal hun namen eens googlen en kijken hoe het met ze gaat.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1379 6.83
Klik voor meer info 2 1018 6.81
Klik voor meer info 3 1794 6.74
Klik voor meer info 4 2542 6.73
Klik voor meer info 5 1184 6.65
Klik voor meer info 6 539 6.51
Klik voor meer info 7 875 6.50
Klik voor meer info 8 1275 6.30
Klik voor meer info 9 1062 6.30
Klik voor meer info 10 536 6.23