Werknemers in de ict-sector komen relatief gemakkelijk aan een (nieuwe) baan. Toch is de bereidheid bij ict'ers om verder te kijken niet erg groot. Een vast contract is belangrijker dan een extreem hoog salaris. Kiezen ze ook voor de veiligste werkgevers, of zijn er toch nog verrassingen?
Ben je op zoek naar een nieuwe baan in de ict? Dan moet je gemiddeld vier maanden wachten, zo becijferde marktonderzoeksbureau Intelligence Group in oktober dit jaar. Werknemers in de ict-sector zijn het best bemiddelbaar op de arbeidsmarkt. In een flink deel van de ict- en technische beroepsgroepen heerst krapte. Ook is de gemiddelde leeftijd in de ict-sector gunstig voor het arbeidsperspectief. De vraag welke bedrijven onder ict’ers populair zijn als werkgever, is dan ook relevant.
Liever blijven zitten
Ondanks de relatief goede positie van ict’ers is de crisis nog steeds niet voorbij. Nederlandse ict’ers blijken in deze tijd dan ook niet erg bereid te zijn hun huidige baan op te geven voor een nieuwe, onzekere uitdaging in hun carrière. Wil je als potentiële werkgever een ict’er over de streep trekken, dan valt dat het best te proberen met een hoger salaris of een startcontract met onbepaalde tijd. Dat blijkt uit onderzoek van recruiter Klikwork.
Starters in de ict vinden het vooral belangrijk dat ze zich in hun werk kunnen ontwikkelen. Daarnaast zijn baanzekerheid en uitdaging belangrijke criteria voor het kiezen van een werkgever. Een goed beginsalaris en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden zijn, in tegenstelling tot wat veel bedrijven aannemen, niet het belangrijkste.
Microsoft voorbij Apple
De populairste werkgever is opnieuw Google, nu voor het zesde achtereenvolgende jaar. De nummers 2 en 3 van vorig jaar verwisselen van plek, waardoor Microsoft op de tweede plaats staat en Apple op 3. IBM is nog altijd een vaste waarde in de lijst van werkgevers en staat stabiel op 4. Waar Capgemini twee plekken prijs moet geven, stijgt Cisco juist twee plaatsen, van 7 naar 5.
In de top-20 valt verder op dat SAP de daling van vorig jaar weer ongedaan heeft gemaakt. Ook Sogeti, Macaw en vooral VX Company doen het een stuk beter dan in 2012. HP en Deloitte Consulting dalen daarentegen flink. Oracle komt (op)nieuw binnen in de top-20, Ciber komen we voor het eerst in de lijst tegen.
Google: het nieuwe werken is niet heilig
Ook dit jaar is Google met afstand de nummer 1-werkgever. Vorig jaar haalde de nummer 2 (toen Apple) nog 89 procent van de score die de koploper wist te bemachtigen. Dit jaar is de overwinning veel meer afgetekend: Microsoft is de nummer 2, met 64,4 procent van de score van Google.
Volgens hoofd Enterprise Benelux Mark van der Linden is zijn bedrijf nog steeds jong. Over het verloop worden geen cijfers gegeven, maar hij verklaart expliciet dat dit laag is
.
Tegen de trend van het nieuwe werken in, heeft iedere werknemer bij Google nog altijd zijn eigen werkplek. ‘Wij geloven juist in het kantoor als ontmoetingsplek en vinden het belangrijk dat mensen elkaar gemakkelijk op de vaste werkplek kunnen vinden. In die zin zijn de luxe voorzieningen als het zondagsontbijt en de uitgebreide lunchmogelijkheden manieren om te zorgen dat mensen naar kantoor komen. Dat wil niet zeggen dat we tegen thuiswerken zijn. We bieden er tenslotte zelf allerlei hulpmiddelen voor.’
Wat maakt Google uniek als werkgever? ‘Toch vooral dat we een innovatief bedrijf zijn. Er is volop ruimte voor ideeën. We testen uitgebreid of producten geschikt zijn om ze daarna snel naar de markt te brengen.’
Eerder dit jaar verschenen berichten in de media dat de 20 procent-regel onder druk zou staan. De regel dat engineers één dag per week mogen besteden aan compleet nieuwe ideeën bestaat volgens Van der Linden nog steeds wel degelijk, al is het geen systeem met een prikklok.
In Nederland zijn Googlers volgens Van der Linden op alle fronten actief om ondernemers te adviseren online succesvol te zijn. ‘Dat gaat van search tot advertenties en van YouTube tot Enterprise-oplossingen. We zijn daarbij natuurlijk op zoek naar mensen in een specifieke rol, bijvoorbeeld engineers. We zoeken dan ook naar specifieke skills. Maar voor iedere potentiële werknemer besteden we nog meer aandacht aan de vraag of iemand gedreven, ondernemend en breed inzetbaar is. We werken niet met een vast carrièrepad. Er zijn tal van mogelijkheden, maar je bent zelf verantwoordelijk voor je loopbaan.’
Capgemini: toch nog in de top-10
De crisis is ook in 2013 niet aan de ict-bedrijven voorbijgegaan. Zo hebben de meeste grote ict-dienstverleners hun omzet aanzienlijk zien dalen. De oproep van Capgemini-directeur Jeroen Verstegen aan relatief dure werknemers om salaris in te leveren, kon op weinig sympathie rekenen. Ook de onrust rond het gewijzigde arbeidspakket bij CGI (voorheen Logica) geeft aan dat het niet alleen rozengeur en maneschijn is.
Capgemini, traditioneel een top-5-speler in de lijst van favoriete ict-werkgevers, daalt dit jaar met twee plaatsen en staat op 7 in onze imagolijst. CGI vinden we pas terug op plek 33, waarschijnlijk mede door de onbekendheid van de nieuwe naam.
SAP: diversiteit en afwisseling
Volgens HR Business Partner Gerda Slagter van SAP heeft het bedrijf de laatste jaren een wat ‘sexyer’ imago gekregen. Dat is volgens Slagter mede te danken aan de productstrategie waarmee de twee internationale ceo’s een duidelijke richting voor het bedrijf aangeven, maar ook aan een aantal overnames. Wellicht is het opgepoetste imago een verklaring voor de vijf plaatsen winst die de onderneming boekt in onze lijst van meest geliefde werkgevers.
Wat volgens Slagter zeker ook een rol speelt, is de grote tevredenheid van werknemers over het bedrijf. ‘Elke twee jaar houden we een People Survey, het jaar erna opgevolgd door een Pulse Check, om te zien hoe werknemers het bedrijf waarderen. In Nederland geeft 93 procent van de werknemers aan trots te zijn voor SAP te werken. Dat uit zich onder andere in een gemiddeld lang dienstverband. De dynamiek en de uitdaging van constante groeimogelijkheden zorgen ervoor dat mensen graag blijven.’
In 2012 was SAP 25 jaar actief in Nederland. Dit jubileum is gedurende het hele jaar gevierd met 25 grote en kleine momenten, met de medewerkers en zakenpartners. Hoogtepunt was een reis met alle medewerkers en hun partners naar het buitenland.
Buiten de reguliere werkzaamheden wordt ook een aantal interessante ontwikkelprogramma’s uitgevoerd. ‘Zo kun je bijvoorbeeld een dag meelopen met een collega die een heel andere job heeft. Zelf ben ik een dag mee geweest met een collega bij sales en met een presales-medewerker.’ Daarnaast noemt Slagter verschillende initiatieven op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, waaronder een social sabbatical voor high-potentials en de estafetteloop Run Like Never Before voor de Richard Krajicek Foundation.
‘Ook wat coaching en mentoring betreft, is het bij ons goed geregeld. Je kijkt een periode mee met een collega die al langer bij ons werkt. Niet alleen zakelijke begeleiding vinden we belangrijk, we kunnen ook meer persoonlijke coaching bieden.’
Het bedrijf haalde eerder dit jaar het nieuws met het voornemen actief autistische ict’ers te werven. In Nederland vinden geen test- en ontwikkelwerkzaamheden plaats en is het initiatief niet van toepassing. Toch wil Slagter graag de diversiteit noemen die ook hier van toepassing is. ‘We hebben in Nederland een internationaal managementteam. Ook komen er steeds meer vrouwen bij ons werken. Het is wel een uitdaging om binnen een sales- en consultancy-omgeving vrouwelijk talent te vinden. Daarnaast is er ook altijd ruimte voor early talents, jonge medewerkers die we kunnen opleiden binnen onze organisatie.’ Wat Slagter betreft genoeg redenen om een geliefde werkgever te zijn.
Atos: lager skill-level werknemers
Ook bij ict-dienstverlener Atos was het afgelopen zomer onrustig. Een flink aantal werknemers werd door het bedrijf geïnformeerd dat hun skill-level was verlaagd. Het bedrijf liet weten dat in Nederland een andere en in veel gevallen hogere skill-indeling werd gehanteerd dan in het wereldwijd toegepaste model was vastgelegd. Ook al zou de herindeling geen financiële aanpassingen tot doel hebben, zorgde het volgens vakbond De Unie voor veel onrust onder werknemers. De dienstverlener ging niet in op het voorstel van de vakbond om een deskundigencommissie in te schakelen bij het inschalen van het skill-level van medewerkers.
De vaste top-10-kandidaat in de lijst met favoriete werkgevers moet dit jaar drie plekken prijsgeven en eindigt dit jaar op de dertiende plaats.
Ciber: teams als kleine ondernemingen
Ict-dienstverlener Ciber Nederland meldt op zijn website trots dat het bedrijf uit Eindhoven al sinds de start in 1996 positieve bedrijfsresultaten laat zien en dat dat in de crisisjaren niet anders is. Het bedrijf zegt zich verder te onderscheiden door het grote aantal senior consultants. HR-manager Liesbeth Polman geeft aan dat de focus inderdaad op heel ervaren mensen ligt. ‘Wel nemen we soms ook graduates aan en bieden we soms trainee-programma’s en een enkele keer stages aan. We hebben goede contacten met de Fontys Hogeschool en de TU Eindhoven.’
Werken bij Ciber betekent dat je in een van de zogeheten Service Lines terechtkomt. Dit zijn teams van 25 tot 35 consultants, die als team verantwoordelijk zijn voor hun eigen resultaten. Ook zaken als de besteding van het marketingbudget en het werven van nieuwe teamleden zijn de verantwoordelijkheid van de Service Line. Polman: ‘Het zijn echt kleine ondernemingen, waar de manager de medewerkers goed kent.
Alle medewerkers krijgen bij ons een coach en hebben zeggenschap. Veel consultants groeien op den duur door naar een functie als salesmanager of een andere managementfunctie. Een andere optie is dat je vaktechnisch meer de diepte in gaat. Onze principal consultants zijn de echte goeroes binnen het bedrijf.’
Wat de coaching betreft, komen ook zaken als soft skills uitgebreid aan bod. ‘Denk aan conflicthantering, waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Of stressmanagement. We zijn een paar jaar geleden gestart mensen uit onze eigen organisatie trainingen te laten verzorgen. Dat is toch herkenbaarder dan een externe communicatieadviseur die vertelt dat je rechtop moet staan wanneer je spreekt.’
De betrokkenheid en zeggenschap blijken ook uit de jaarlijkse So You Think You Can Innovate-wedstrijd, waarbij teams wordt gevraagd een innovatieve toepassing te verzinnen. ‘De winnaar krijgt uren beschikbaar om de toepassing te gaan ontwikkelen. De winnaar van vorig jaar, Profit Booster voor SAP is een tool die daadwerkelijk in gebruik is. Zelfs binnen SAP heeft deze oplossing een prijs gekregen.’
Polman geeft toe dat Ciber niet tot de best betalende werkgevers behoort. ‘Daar staat tegenover dat het bedrijf zo veel mogelijk in werknemers wil blijven investeren, terwijl veel concurrenten op dit moment even alle kosten on hold zetten.
Met een verloop van 12 procent mogen we niet klagen, al wil ik het het liefst onder de 10 procent hebben. Vaak zie je dat jonge, ambitieuze ict’ers snel aan hun plafond zitten en niet meer door kunnen groeien. Dat is bij ons niet het geval.’
Eind jaren negentig introduceerde Ciber al flexibele arbeidsvoorwaarden, zoals de mogelijkheid parttime te werken. ‘We werden daar toen hartelijk om uitgelachen. Het zou in de ict absoluut onmogelijk zijn. Daarin bleken we dus voorop te lopen.’
Van een vacaturestop is geen sprake. Sterker, er zijn op dit moment rond de honderd vacatures voor specialisten op alle ict-gebieden. ‘We vragen onze werknemers actief naar collega’s te zoeken. Dat werpt zijn vruchten af: in 2012 kwam 60 procent van de nieuwe medewerkers via een collega binnen.’
Computable 100-lijst
Dit artikel verschijnt in de Computable 100-gids 2013. Bekijk hier de volledige lijst. Deze tabel is naar eigen inzicht te sorteren op totaalscore, financiële kracht of het imago als zakenpartner, innovator of werkgever (klik voor de toelichting). Of kies uit de inhoudsopgave van de gids. Lees hier de achtergronden van het imago-onderzoek.