Computable 100: imago als zakenpartner

De cloud vraagt om ultiem flexibele zakenpartners

Cloud computing business

Wil je je staande houden in het roerige ict-landschap, dan is flexibiliteit een vereiste. Niet alleen moet je continu innoveren, ook de keuze voor de juiste zakenpartners is cruciaal. Dat kan onverwachte partnerschappen opleveren, voor de gelegenheid of voor de langere termijn. De beste zakenpartners houden alle ballen moeiteloos in de lucht.

Dat aartsrivalen Microsoft en Oracle nog eens een partnerschap aan zouden gaan, was een paar jaar geleden ondenkbaar. Dat geldt ook voor het idee dat grote ict-bedrijven die zich uitsluitend toelegden op hardware, software of dienstverlening een complete transformatie zouden doormaken. Vooral de ontwikkelingen rond cloudcomputing hebben bedrijven in snel tempo gedwongen hun manier van zakendoen te veranderen. Flexibel zijn, is van groot belang als je wilt overleven en dat kan alleen door met de juiste zakenpartners samen te werken.

Bakens in woelige tijden

Een van de kampioenen flexibiliteit is ongetwijfeld Microsoft. Het bedrijf heeft in zijn bijna veertigjarige bestaan verschillende transformaties doorgemaakt. In ieder geval wordt het al vier jaar achter elkaar gezien als de ideale zakenpartner. Het verschil met de nummer 2 is groot: Google (vorig jaar op de derde plek) weet nog geen 72 procent van de score van de nummer 1 te behalen. Op de derde plaats van de lijst van zakenpartners staat Apple, dat net als in de Computable 100 een plek aan Google moest afstaan.

Hoe sterk het ict-landschap de laatste jaren ook verandert, de lijst met meest gewaardeerde zakenpartners blijft ook dit jaar opvallend stabiel. Zo zijn er geen nieuwkomers in de top vijf, waar IBM en Capgemini net als vorig jaar respectievelijk op 4 en 5 staan.

De enige nieuwkomer in de top tien (afgezien van Oracle, waarvan dit jaar weer financiële cijfers voor Nederland beschikbaar zijn), is SAP. Accenture moet zijn plek bij de bovenste tien afstaan en daalt vier plekken. Ook Atos is met zes plekken verlies aanmerkelijk minder geliefd dan vorig jaar. Een paar plekken winst zijn er juist voor Gartner, Ziggo, VX Company en Deloitte Consulting, dat de top twintig binnensluipt.

Microsoft: partners moeten naar toekomst kijken

Een nieuwe organisatiestructuur, het vertrek van topman Steve Ballmer, de ontwikkeling van nieuwe hardware en nieuwe clouddiensten, het afgelopen jaar is het rond Microsoft alles behalve rustig geweest. Desondanks weet de reus ook dit jaar de plek van meest geliefde zakenpartner vast te houden. Hoe lukt dat steeds opnieuw? Volgens directeur Small and Midmarket Solutions & Partners Arjan Oude Kotte zijn er verschillende zaken die het bedrijf goed doet. ‘Voor zowel de relatie met onze klanten als die met onze partners geldt dat we inspelen op nieuwe thema's. Het gaat daarbij niet alleen om technische innovaties, maar ook om zaken die het leven en werk van mensen daadwerkelijk veranderen, zoals het nieuwe werken. Daarnaast zijn we voortdurend in dialoog met onze klanten én onze partners. Die laatste groep moeten we soms met een minder vriendelijke boodschap benaderen. Dat was bijvoorbeeld vijf jaar geleden het geval toen we de cloud omarmden. Nu zie je dat misschien bij onze eigen hardware. Het is dan essentieel dat je partners de tijd geeft aan de veranderingen te wennen, de dialoog aangaat en altijd open staat voor feedback.’

De rol van partners moet volgens Oude Kotte veranderen, zoals Microsoft dat zelf ook doet. ‘Doen wat de klant vraagt, is altijd essentieel. Daarbij moet je steeds duidelijk voor ogen hebben wat je toegevoegde waarde is. Als je je alleen bezighoudt met de installatie en het onderhoud van commodity-services, moet je echt naar je toekomst gaan kijken. Succesvolle partners schuiven op van technische knowhow naar kennis rond de functionele aspecten en de adoptie van de technologie. Overigens werken zo goed als alle organisaties nog met een hybride cloud. Wat de systeemintegratie betreft, is er voldoende werk. Sterker nog, dat wordt in sommige gevallen alleen maar complexer. Denk alleen al aan het koppelen van legacy-systemen met de cloud.’

Gaat Microsoft met zijn uitbreiding van de cloudoplossingen niet concurreren met zijn eigen partners? Oude Kotte: ‘Dat is absoluut niet aan de orde. We werken in Nederland met zeven- tot achthonderd man en ons land telt ongeveer een miljoen bedrijven, als je de zzp'ers meerekent. Die kunnen we echt niet helemaal alleen bedienen. Partners waren en zijn voor ons cruciaal. Het zit in ons dna!’

Hoe onderscheidt Microsoft zich van andere partijen in deze lijst, die deels hetzelfde type oplossingen bieden? ‘We zien dat we nu echt momentum hebben in onze cloudoplossingen. Het is belangrijk dat klanten de oplossingen in hun eigen tempo naar de cloud kunnen brengen. Dat zie je bijvoorbeeld bij Office 365, dat allerlei hybride varianten kent. Onze kracht zit verder echt in de relaties met partners en klanten. We zijn breed aanwezig in de markt, wat een pre is.’

HP: aansprekende projecten in Nederland

Een plaats winst in de lijst van favoriete zakenpartners is er voor HP. Het bedrijf stijgt van 7 naar 6 en behaalt bijna de helft van de score die Microsoft op dit onderdeel haalt. Ook HP is een veelzijdige speler die naast hardware ook tal van andere oplossingen levert. Met de overname in 2010 van 3Com is HP bijvoorbeeld ook een grote netwerkleverancier geworden. Daarnaast heeft de dienstverlener inmiddels een zeer uitgebreid cloudplatform, waarop partners software voor klanten kunnen laten draaien. Het bestaat uit servers, opslagsystemen, netwerken, beveiliging, software, informatiemanagement en ondersteunende diensten.

Aansprekende partnerovereenkomsten die dit jaar in Nederland gestalte kregen, waren die met de Total Specific Solutions-dochters PinkRoccade Healthcare en PnikRoccade Government. Deze dienstverleners willen de voordelen van cloudtechnologie beschikbaar maken voor klanten in de gezondheidszorg en de overheid. Om de gespecialiseerde software in de cloud te kunnen draaien is een zwaar beveiligde cloudomgeving nodig waar gevraagde computercapaciteit gemakkelijk op- of af te bouwen is.

HP-partner Scholten Awater leverde het Amsterdamse waterbeheerbedrijf Waternet het geïntegreerde open CloudSystem-platform. Het grote voordeel is dat het bedrijf hiermee gemakkelijk kan reageren op onregelmatige behoeften, eventueel met extra capaciteiten op pay-as-you-go-basis. Dit betekent een efficiëntere manier van werken.

Oracle: partnerovereenkomsten met grote cloudspelers

Partnerovereenkomsten tussen ict-grootheden die elkaar op veel vlakken beconcurreren, zijn  de laatste jaren steeds gebruikelijker geworden. Zo gaan Microsoft en Oracle nu nauw samenwerken. Daardoor kunnen klanten Oracle-software gebruiken op Windows Server Hyper-V en binnen Windows Azure.

Klanten die Oracle-software draaien, zoals Java, Oracle Database en WebLogic Server gebruiken op hun Windows Server Hyper-V of Windows Azure krijgen volledige ondersteuning van Oracle. Deze flexibiliteit is een uitkomst voor Java-ontwikkelaars, ict-professionals en bedrijven. Beide bedrijven stellen dat in de snel veranderende ict-omgevingen meer keuze en flexibiliteit te bieden.

Een partnerovereenkomst met een andere grote speler betreft de integratie van de cloudoplossingen tussen Salesforce.com en Oracle.

Na een afwezigheid van enkele jaren in de Computable 100 (door het ontbreken van financiële cijfers voor Nederland) is het bedrijf terug. Hoewel het een vaste kandidaat in de top tien van meest geliefde zakenpartners was, stond het de jaren daarvóór altijd lager dan de zevende plek van dit jaar.
Dat het bedrijf steeds meer marketingactiviteiten in zijn portfolio opneemt, blijkt onder andere uit de overname van Compendium. Deze Amerikaanse softwareleverancier helpt bedrijven bij het opzetten van een marketingplatform waarmee klanten via diverse verkoopkanalen te bereiken zijn.

Unit4: economies of enthusiasm

De lijst met favoriete zakenpartners is er bij uitstek een waar de usual suspects hun plek opeisen. Daarom is het des te interessanter iets verder te kijken dan de top twintig. Zo zien we op plek 24 het Nederlandse beursgenoteerde Unit4, dat jaarlijks steeds iets dichter bij de grote namen komt.

Jos Andeweg, directeur Benelux en Frankrijk zegt niet verbaasd te zijn over de opmars van zijn bedrijf in deze lijst. Wat maakt dat de leverancier van bedrijfssoftware als goede zakenpartner wordt gezien? ‘Natuurlijk werken we hard en zorgen we dat klanten zich prettig bij ons voelen. Er zijn ict-bedrijven die een verloop kennen van wel 30 procent per jaar. Bij ons ligt dat cijfer uitzonderlijk laag. Het betekent dat klanten niet ieder jaar met iemand anders om de tafel zitten. Verder helpt het dat we georganiseerd zijn naar de verschillende sectoren waarvoor we werken, zoals accountancy, publieke sector, retail en financiële dienstverlening.’

Is een bedrijf dat zich op zoveel sectoren richt niet juist heel generalistisch? Andeweg: ‘Dat lijkt op het eerste gezicht misschien zo, maar juist door de opdeling kennen we onze klanten en spreken we hun taal. Die structuur staat misschien wel op gespannen voet met het idee van economies of scale, maar ik stel daar altijd economies of enthusiasm tegenover.’

Zoals veel softwarebedrijven verschuiven de oplossingen van Unit4 ook steeds meer naar de cloud. ‘De overgang naar SaaS verandert het businessmodel wel flink. De inkomsten worden uitgesmeerd over een langere periode dan bij het traditionele licentiemodel. Dat is ook voor onze aandeelhouders even wennen, maar de verandering is goed uit te leggen.’ De mate waarin SaaS-oplossingen worden omarmd verschilt volgens Andeweg per land en per type oplossing. ‘Zoals alles gaat ook deze ontwikkeling in de VS het hardst. Verder zien we dat het binnen het midden- en kleinbedrijf sneller gaat dan in grote ondernemingen en worden onze crm- en hrm-oplossingen sneller als SaaS geaccepteerd dan de financiële pakketten of de oplossingen voor voorraadbeheer.’

Unit4 is sinds 1980 actief en heeft in Nederland een solide basis opgebouwd. De verdiensten in Nederland worden weer gebruikt voor uitbreiding naar het buitenland. ‘Zo’n 35 tot 40 procent van onze omzet komt uit de Benelux, 80 procent uit Europa. Vooral in het Verenigd Koninkrijk en in Scandinavië hebben we al een vaste basis.’ Na eerder al zaken te hebben gedaan met distributeurs in Australië, heeft het bedrijf nu ook definitief voet gezet op Australische bodem.

Afgelopen zomer werd bekend de organisatiestructuur wordt aangepast, zodat Unit4 zich beter kan positioneren als internationale speler. Onlangs werd daarnaast bekend dat een aantal investeringsmaatschappijen interesse heeft in overname van het bedrijf.

Imtech ICT: byod-partnerschap met Cisco en Vodafone

Niet in de top twintig, maar op een verdienstelijke 23ste plaats staat Imtech ICT. De dienstverlener viel dit jaar onder meer op met het project Bring iT. Onder deze naam startte het bedrijf samen met Cisco (nummer 8 in de lijst van favoriete zakenpartners) en Vodafone (gedeelde twintigste plaats) een dienstenaanbod op het gebied van bring your own device (byod). De dienstverleners leveren samen een end-to-end-oplossing op het gebied van consultancy, technologie, integratie en beheer.

De combinatie van de drie dienstverleners, helpt organisaties om de complexiteit rondom de effectieve inzet rond byod in goede banen te leiden. Daarbij is er steeds sprake van één plan en één aanspreekpunt voor advies, implementatie en support. Op die manier moeten duizend keuzes worden teruggebracht tot één oplossing en zijn organisaties verzekerd van een veilige mobiele werkomgeving voor iedereen. Bij het project wordt de service van Imtech ICT gecombineerd met de byod-oplossingen van Vodafone en de zekerheid van de producten van Cisco.

Imtech ICT levert organisaties complete ict-infrastructuren, management- en consultancydiensten en softwareoplossingen en -diensten. Het biedt organisaties de mogelijkheid applicaties veilig, flexibel en continu aan te bieden aan eindgebruikers, ongeachte de apparatuur die zij daarvoor gebruiken. Bij de ontwikkeling en inrichting van een byod-strategie treedt het bedrijf  op als trusted advisor of business consultant.

Computable 100-lijst

Dit artikel verschijnt in de Computable 100-gids 2013. Bekijk hier de volledige lijst. Deze tabel is naar eigen inzicht te sorteren op totaalscore, financiële kracht of het imago als zakenpartnerinnovator of werkgever (klik voor de toelichting). Of kies uit de inhoudsopgave van de gids. Lees hier de achtergronden van het imago-onderzoek.

Dit artikel delen:

Computable 100
ICT Niet-ICT Financieel
1 Google Bol.com Afas Software
2 Microsoft ABN Amro Ymor
3 Apple Philips CA
4 ASML ING DevOn
5 Afas Software KLM Odin Groep
6 Amazon Web Services TU Delft Adyen
7 IBM AIVD Frontmen
8 Cisco Belastingdienst VodafoneZiggo Group
9 Accenture Ahold Delhaize Aareon
10 Capgemini Shell Schuberg Philis
Meer Meer Meer
De Nederlandse Bank

Alles wat een IT’er begeert

Een goed salaris. Veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Een interne academie. Een groot opleidingsbudget. Jobrotation. ‘Cutting edge’-technologieën. Een internationale setting. Kortom, alles wat een ambitieuze IT’er begeert. De Nederlandsche Bank heeft het gewoon in huis. Ismael Ahmidout, sectiehoofd security operations, en Iris Balemans, business data modeler, geven ons een kijkje in de keuken.


Hot ITem

Schaarste arbeidsmarkt een hot item

De schaarste op de arbeidsmarkt voor het datawerkveld is enorm en begint steeds merkbaarder te worden. Organisaties hebben torenhoge ambities op datagebied die ze niet kunnen waarmaken. Dat remt hen in hun ontwikkeling en maatschappelijke bijdrage. Om de markt te helpen opent de Hot ITem Academy haar deuren nu ook voor derden. Commercieel directeur Rob Honing legt uit.


DICTU (Dienst ICT Uitvoering)

Onder de motorkap van de digitale overheid

“De Rijksoverheid werkt steeds digitaler,” vertelt algemeen directeur Gerdine Keijzer- Baldé, “intern, maar ook richting burgers en bedrijven. Onder de motorkap zorgt DICTU ervoor dat de aangesloten ministeries en overheidsdiensten hun werk op een goede manier digitaal kunnen uitvoeren.”


Koninklijke BAM

Digitalisering full power bij Nederlands grootste bouwer

Dat digitalisering in de dienstensector de efficiency verhoogt, is bekend. Maar menigeen is amper op de hoogte van de verwachte variatie aan uitdagingen in de wereld van bouw en infrastructuur. Digitalisering leidt tot tastbare producten én innovatieve dienstverlening en objecten. “BAM loopt voorop, experimenteert volop en brengt het onmogelijke in praktijk.”


Huawei Technologies

"Hogere intelligentie

Huawei is een toonaangevende wereldwijde leverancier van infrastructuur voor informatieen communicatietechnologie (ICT) en slimme apparaten. De innovatie van Huawei focust op de behoeften van de consument. “Wij creëren waarde voor onze klanten.”


Centralpoint

Goed werkgeverschap helpt klanten verder

De tripartiet integratie heeft een succesvol Centralpoint opgeleverd. Scholten Awater, Centralpoint.nl en Infotheek vormen samen de grootste IT-reseller van de Benelux. Centralpoint, met IT in het DNA, kiest voor een cultuur waarin professionals excelleren.


Gemeente Rotterdam

De stad als leerschool

De directie Innovatie, Informatievoorziening, Facilitair en Onderzoek (IIFO) van de gemeente Rotterdam heeft tot doel om samen met andere diensten proactief primaire processen te
ondersteunen. Om dat te realiseren zijn ze in Rotterdam op zoek naar frisse en betrokken IT’ers.


OGD ict-diensten

Outsourcing op menselijke maat

In dertig jaar groeide OGD van studentenwerkgever uit tot professionele ICT-leverancier. De vrije, open bedrijfscultuur met passie voor innovatie, de persoonlijke aandacht voor klanten en het bedenken van oplossingen vanuit de eindgebruiker zijn gebleven. Lees meer over werken bij OGD.


Amsterdam UMC

Werk met betekenis

Voor iedere ICT-professional is de gezondheidszorg écht een sector om in de gaten te houden. De ontwikkelingen gaan razendsnel, zijn inhoudelijk interessant en worden snel in de praktijk ingebed.  De komende jaren staan we aan de lat om 2300 applicaties, 21.000 werkplekken, drie externe en vijf interne datacenters samen te voegen tot één geïntegreerde ICT-infrastructuur. Een mooie uitdaging voor onze ICT-professionals!”  Ontdek meer over werken bij het AMC.


Belastingdienst

‘Het gáát echt ergens over’

De belangrijke maatschappelijke functie van de Belastingdienst maakt de organisatie volgens Willy Rovers voor IT’ers interessant: “Het gáát echt ergens over. We zijn de grootste gegevensverwerker van Nederland, verzorgen 6 miljoen toeslagen per maand, verwerken 10 miljoen aangiften van burgers en 1 miljoen aangiften van bedrijven. En dat nog los van het feit dat 70% van de Europese goederenstroom via de Nederlandse Douane verloopt. Al met al halen we 1 miljard euro per werkdag op. IT’ers die bij ons werken, zien dat ze echt nodig zijn. Een effectieve Belastingdienst staat of valt met een betrouwbare ICT-omgeving.”


Schuberg Philis

Softwareontwikkeling op hoger plan brengen

Schuberg Philis valt op dat veel bedrijven moeite hebben om voldoende snel nieuwe features en producten in de markt te zetten. Nu steeds meer bedrijven IT-bedrijven worden, hebben ze expertise en ervaring nodig bij hun ‘software engineering’-proces.  Door ontwikkelingen in de cloud en op softwaregebied raken infrastructuur en software onderhand steeds meer met elkaar verweven. Zodoende is ook Schuberg Philis geëvolueerd tot missiekritische softwareontwikkelaar.


Aareon

Specialist in vastgoedmarkt

Als onderdeel van de beursgenoteerde Aareal Bank staat bij Aareon NL een financieel gezonde bedrijfsvoering voorop. Aareon is al bijna 50 jaar actief in een niche markt: de vastgoedsector. “Vanuit 6 businessunits bieden we IT-oplossingen en -diensten aan voor sociale en commerciële vastgoedbedrijven”, zegt commercieel directeur Hero de Klaver.


Jeroen Bosch Ziekenhuis

Patiënt heeft de regie

Voor ons staat wat voor mensen belangrijk is in hun dagelijks leven centraal. We richten ons daarbij op gezondheid in plaats van ziekte en werken intensief samen met onze (zorg)partners in het netwerk”, zeggen Piet Egelmeer en Guido Zonneveld, managers MICT, JBZ. “Mensen krijgen, waar zij dit willen en kunnen, regie in eigen gezondheid.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-11-08T08:00:00.000Z Martijn Vet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.