Softwarefout legt BinckBank en Alex plat

13-07-2011 14:32 | Door Sander Hulsman | Lees meer artikelen over: Softwarebetrouwbaarheid | Er zijn 4 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
BinckBank

Een softwarefout zorgde er dinsdag 12 juli 2011 voor dat beleggers geen zaken konden doen via beleggingsbank BinckBank en Binck-dochter Alex. Een crisisteam bestaande uit architecten, database administrators, beheerders en ontwikkelaars wist het probleem na drie uur op te lossen. Het was volgens eigen zeggen de eerste keer dat de bank door een dergelijk omvangrijke storing werd getroffen.

De storing legde het hele systeem van BinckBank en Alex plat, waardoor beleggers drie uur lang niet konden handelen. Extra pijnlijk was dat op het moment van de storing, ongeveer 09.15 uur, de beursen een duikvlucht maakten. ‘Dit is een pijnlijke situatie', zegt woordvoerder Harmen van der Schoor. ‘Wij hebben nog niet eerder te maken gehad met een dergelijk grote storing met zulke grote implicaties. Gelukkig heeft ons crisisteam het probleem kunnen verhelpen.' Van der Schoor wil niet meer kwijt over de storing, ‘omdat het beleid is terughoudend te zijn over ict'.

Investeringen

Wel verwijst Van der Schoor naar een aantal jaarverslagen waarin gesproken wordt over investeringen in ict. Zo heeft BinckBank de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de architectuur en het datacenter. Momenteel is de bank bezig met de afronding van een centraal Europees ict-platform. Het nieuwe systeem moet het mogelijk maken om makkelijker nieuwe Europese landen op het Binck-platform te laten aansluiten. Italië staat als volgende land op de planning, halverwege 2012.

In het jaarverslag 2010 heeft Binck verschillende bedrijfsrisico's opgenomen, die vooral ict-risico's zijn. Binck heeft daarom een aantal beheersingsmaatregelen ingericht op het gebied van organisatie en beleid, beveiligingsmanagement, incident- en probleemmanagement, test-, verander- en configuratiemanagement en continuïteit. Bij dit laatste punt vreest de bank dat op een zeker moment de it-infrastructuur met zijn applicaties en systemen niet meer beschikbaar is. Hiervoor heeft Binck een business continuity en disaster recovery-plan opgesteld, dat blijkbaar nu voor het eerst in werking is getreden.

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1379 6.82
Klik voor meer info 2 1019 6.79
Klik voor meer info 3 1806 6.73
Klik voor meer info 4 2545 6.72
Klik voor meer info 5 1184 6.65
Klik voor meer info 6 876 6.50
Klik voor meer info 7 543 6.50
Klik voor meer info 8 539 6.33
Klik voor meer info 9 1275 6.30
Klik voor meer info 10 1069 6.29