United Linux krijgt IBM DB2-certificering

12-02-2003 00:00 | Door Jasper Bakker | Lees meer artikelen over: Certificering, Unix, Linux, DB2 | Er zijn nog geen reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

IBM heeft zijn DB2-databank gecertificeerd voor gebruik op United Linux (UL). De certificering is verkregen door Linux- en Unix-leverancier SCO, mede-oprichter van United Linux.

Dat consortium (http://www.unitedlinux.com/) is midden vorig jaar opgericht door SCO (voorheen Caldera), Turbolinux, Connectiva en Suse (http://www.computable.nl/artikels/archief2/d23jb2ue.htm). De drie eerstgenoemde Linux-leveranciers laten hun respectievelijke uitvoeringen van het open source-besturingssysteem vallen ten gunste van die van Suse, aangevuld met technologie van de drie anderen. De vier willen zo een standaard-Linux bieden voor het bedrijfsleven.
 
Voornaamste reden voor het oprichten van deze groep en het verenigen van de verschillende Linux-distributies is juist het vereenvoudigen van certificering voor en door softwareproducenten. Die kiezen in de praktijk veelal voor de distributie van Red Hat, dominant in de Amerikaanse markt. Certificering voor andere Linux-distributies zou lastig zijn doordat er geen wereldwijde overheersende leverancier is, of bij gebruik daaraan een duidelijke nummer twee na Red Hat.
 
IBM heeft nu versie 8.1 van DB2 getest en goedgekeurd voor SCO Linux 4.0. Die versie van het besturingssysteem is gebaseerd op United Linux 1.0 dat in november vorig jaar werd gelanceerd op de Comdex-beurs in Las Vegas. Elk van de UL-leden voegt eigen applicaties en opties toe om zich toch te kunnen onderscheiden van de andere leveranciers.
 
Volgens onderzoeksbureau IDC was de markt voor relationele databanken op Linux in 2000 goed voor een omzet van 30 miljoen dollar. Dat groeit naar 3,4 miljard dollar in 2004, aldus IDC. Verder stelt het onderzoeksbureau dat IBM momenteel een marktaandeel heeft van 56 procent voor databanken op Linux.
Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter