Roche stapt wereldwijd over op Google Apps

17-02-2012 14:26 | Door Sander Hulsman | Lees meer artikelen over: Apps | Lees meer over het bedrijf: Google | Er zijn 2 reacties op dit artikel | Permalink
Roche

Biotechnologiebedrijf Roche stapt wereldwijd met meer dan negentigduizend werknemers over op Google Apps. Hiermee wordt Google Apps het gemeenschappelijke platform voor de Roche Group. Met de overstap kunnen medewerkers flexibeler en beter samenwerken, ongeacht hun locatie.

Roche bestaat al 110 jaar en is actief in meer dan 140 verschillende landen. Met Google Apps kunnen gebruikers bij hun e-mail en documenten vanaf elke apparaat dat met het internet verbonden is, zonder dat ze gebruik hoeven te maken van remote access-systemen zoals vpn.

‘De geïntegreerde manier waarop Google Apps samenwerking mogelijk maakt, met een sociale focus, is erg aantrekkelijk', zegt cfo en cio van de Roche Group Alan Hippe. ‘Zo brengt het niet alleen mensen binnen ons bedrijf dichter bij elkaar, maar geeft het ons ook een strategische voorsprong.´

Overal toegang

De afgelopen 2,5 jaar werkt Roche met twee verschillende platformen voor e-mail en agenda, wat een obstakel vormde voor effectieve samenwerking. Doordat de systemen niet goed op elkaar aansloten, besloot Roche op Google Apps over te stappen.

Medewerkers hebben nu toegang tot hun mail en documenten via elk apparaat dat verbinding met internet kan maken. Hierdoor kunnen ze locatieonafhankelijk werken. Met Google Apps worden volgens Hippe ook de ondersteunende it-teams ontzien. ‘Het doorbreken van barrières om communicatie en innovatie mogelijk te maken via mobiele apparatuur, is een belangrijke peiler binnen de it-strategie van Roche.'

Roche start zo snel mogelijk met het overbrengen van de eerste medewerkers naar de cloud. Het biotechnologiebedrijf krijgt daarbij ondersteuning van Google zelf. Wanneer het project afgerond moet worden, is niet bekend.

Ahold

Roche is niet de eerste multinational die op Google Apps overstapt. Supermarktconcern Ahold deed dit al eerder in 2010. Lotus Notes werd daarbij wereldwijd vervangen. Deze migratie gold voor 55.000 medwerkers. De deal werd groots gevierd bij Google Nederland.

Reacties op dit artikel
De redactie vindt deze reactie: OKRuud Mulder, 20-02-2012 12:35
Ik ben erg benieuwd naar de ervaringen tot nu toe van Ahold. Waar zijn ze tegen aangelopen? Wat zijn de grootste uitdagingen? En wat zijn de grootste "wins" die behaald zijn.
 
Ook ben ik erg benieuwd naar de businesscase van Roche. Wat zijn de voordelen die behaald willen gaan worden? Flexiliteit? Verlaging van kosten etc. etc.
 
Roche past natuurlijk perfect in het profiel voor Google Apps. Het zal wel een behoorlijke cultuurschok opleveren verwacht ik aangezien ze hier net als Ahold 1 van de 1e in Nederland in gaan zijn.
 
Het is natuurlijk een geheel andere manier van denken en doen. En dit zal ook nog wel wat uitdagingen en discussie opleveren.
 
Maar al met al is dit een zeer interessante case waar van we allemaal kunnen leren. Zeker naar het migratiescenario, beheer en natuurlijk last but not least de beveiliging ben ik erg benieuwd. Ik ben benieuwd hoe dit aangepakt gaat worden. En wat de wensen en eisen zijn.
 
Ik hoop dat de ervaringen en mogelijke uitdagingen ook gedeeld gaan worden. Dit kan natuurlijk een mooie referentie worden voor iedereen die Clouddiensten wil gaan afnemen.
De redactie vindt deze reactie: OKWillem van Veen, 28-02-2012 17:08
De ene multinational na de andere gaat over op Google Apps. Reactie van Microsoft: een filmpje uitbrengen waarbij Google als een beunhaas wordt afgeschilderd. Niet geheel geloofwaardig.

Proactief en voorspellend beheer

Leveranciers van beheertools en organisaties die IT-beheer uitvoeren prijzen veelvuldig hun proactief karakter. Maar is......

20 vacatures
Netwerk- Systeembeheer

Wazda-IT Solutions , Goor

Managed Services Engineer m/v / systeembeheerder

PK Automatisering , Assen

Senior Systeembeheerder

ORTEC bv , Zoetermeer

Senior systeembeheerder

Openbare Bibliotheek Amsterdam , Amsterdam

Junior Projectleider ICT

Grant Thornton , Alphen aan den Rijn

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1560 6.2
Klik voor meer info2 1293 6.0
Klik voor meer info3 1266 6.2
Klik voor meer info4 1066 6.2
Klik voor meer info5 976 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 519 6.1
Klik voor meer info9 394 6.0
Klik voor meer info10 391 6.2