Drie apps maken kans op Nationale App-prijs 2013

18-01-2013 15:56 | Door Sander Hulsman | Lees meer artikelen over: API, Apps | Lees meer over het bedrijf: ministerie van EZ | Er zijn nog geen reacties op dit artikel | Permalink
Apps

AbelLife, Tijdbalk.nl en OmgevingsAlert zijn genomineerd voor de Nationale App-prijs 2013. Zij strijden om de prijs van 12.500 euro, bedoeld voor de beste bestaande toepassing (app) die gebruikmaakt van een databron van de overheid. De Nationale App-prijs is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken dat daarmee het hergebruik van overheidsdata wil bevorderen.

Op 24 januari aanstaande maakt minister Blok van Wonen en Rijksdienst de winnaar bekend tijdens het iBestuur Congres. De organisatie van de wedstrijd is in handen van ECP, Platform voor de InformatieSamenleving. In totaal zijn er 26 inschrijvingen voor de Nationale App-prijs binnengekomen. De jury heeft deze inzendingen beoordeeld op originaliteit, potentieel, businessmodel, bruikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Hier zijn drie genomineerden uit naar voren gekomen. In de jury zitten John Post (Platform Open Data), Paul Suijkerbuijk (data.overheid.nl), Valerie Frissen (topsector creatieve industrie/TNO), Brigitte Zonneveld (ministerie van Economische Zaken) en Edwin Rijkaart (medeoprichter Buienradar).

Genomineerden

AbelLife is een applicatie voor Android en iPhone met meer dan 300 wandel- en fietsroutes. De jury omschrijft deze app als overzichtelijk, mooi en met veel potentieel. Ook het businessmodel is goed, er wordt onder andere samengewerkt met KRO en Menzis, die een vouchercode aan hun leden kunnen aanbieden waarmee een route gratis te downloaden is. Daarnaast kunnen consumenten ook tegen betaling routes downloaden.

Met Tijdbalk.nl kan er een tijdlijn gemaakt worden met eigen (familie)foto’s en open cultuurdata, zoals historische foto’s of filmpjes. De jury vindt dat deze app goed gebruikmaakt van open cultuurdata en denkt dat veel gebruikers dit een interessante app zullen vinden en er veelvuldig gebruik van zullen maken.

OmgevingsAlert geeft inzicht in welke vergunningaanvragen in iemands buurt spelen, variërend van een sloop-, bouw- of kapvergunning tot een milieuvergunning. Op deze manier kan gemakkelijk het  overzicht worden bewaard (met behulp van een alert-functie) zonder de huis-aan-huis bladen te hoeven volgen. Helaas is deze applicatie nog maar voor een beperkt aantal gemeenten beschikbaar maar de app is volgens de jury goed uitgewerkt en er is een goed doordacht businessmodel voor gemaakt.

Apps op basis van open data

De Europese markt voor overheidsdata werd in 2006 reeds geschat op 27 miljard euro. Steeds meer overheden (op Europees, nationaal, regionaal en lokaal niveau) ontplooien initiatieven om deze data die door overheden verzameld zijn, open te stellen. Ook in Nederland. Het ontsluiten, combineren en visualiseren van deze open data maakt nieuwe diensten en inzichten mogelijk. Dit stimuleert innovatie en creëert waarde.

Het ministerie van Economische Zaken wil daarom het (her)gebruik van open data van de overheid bevorderen en looft 12.500 euro uit aan de beste bestaande Nederlandse applicatie waarbij gebruikgemaakt wordt van tenminste één databron van de overheid. De prijs staat open voor alle soorten bestaande, werkende en te gebruiken toepassingen: apps voor het web, social media, telefoon, tablet, api, etc. Demo’s van apps of ideeën van apps kunnen niet meedingen naar deze prijs.

Gerelateerde artikelen
Met video

25-01-13  OmgevingsAlert wint Nationale App-prijs

6 vacatures
Senior Database Administrator (36 uur per week)

Servicecentrum Drechtsteden , Dordrecht

MS Dynamics NAV Specialist

Ammeraal Beltech B.V. , Heerhugowaard

Database Administrator

Waterland Ziekenhuis , Purmerend

Data Migration IT Specialist

Uitzendburo de Werkstudent , Amsterdam

Senior Database Administrator

VWE voertuiginformatie en -documentatie , Heerhugowaard

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1575 6.2
Klik voor meer info2 1305 6.0
Klik voor meer info3 1272 6.2
Klik voor meer info4 1072 6.2
Klik voor meer info5 1000 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 528 6.1
Klik voor meer info9 405 6.2
Klik voor meer info10 399 6.0