Brandweer Amsterdam berekent risico's digitaal

07-02-2013 17:15 | Door Johannes van Bentum | Lees meer artikelen over: Basisregistraties | Lees meer over de bedrijven: Qliktech, Incentro | Er is 1 reactie op dit artikel | Permalink
brandweer hulpdienst

Het brandweerkorps Amsterdam-Amstelland gebruikt business intelligence-software van voor het inventariseren van risico’s in de regio. Het systeem levert de brandweerleiding vanaf maart 2013 concrete informatie waarmee de organisatie kan worden aangestuurd. Bovendien kan de brandweer betere voorlichting geven in buurten, wijken en gemeenten. Ict-dienstverlener Incentro was verantwoordelijk van de implementatie.

Het systeem toont 600.000 objecten zoals gebouwen, het spoor, wegen en mogelijke incidenttypen als woningbranden, verkeersongelukken, koolmonoxide-vergiftigingen,  in combinatie met de registratie van daadwerkelijke incidenten en data uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG-register). Dit levert twaalf miljoen mogelijke incidenten op, waarop de brandweer kan anticiperen.

Het digitale risicoprofiel wordt door Brandweer Amsterdam-Amstelland gebruikt om risico’s te berekenen: de kans op een incident wordt afgezet tegen het effect ervan. Op die manier worden de risico’s per gebied in kaart gebracht, maar kan de brandweer ook inzoomen op incidenttype om te zien welk incident het meest voorkomt op welke locatie. Het opstellen van risicoprofielen is wettelijk verplicht voor de 25 Nederlandse veiligheidsregio’s.

Door het digitale risicoprofiel heeft het management van de brandweer betere stuurmogelijkheden. Er kan een nauwkeurig opleidingsplan gemaakt worden, toegespitst op de risico’s in het gebied waar een brandweerman werkzaam is. Bovendien kan de brandweer buurten, wijken en gemeenteraden beter informeren over concrete risico’s. Alle informatie is real-time in te zien en het systeem is zo ingericht dat andere korpsen er ook mee kunnen werken.

Dashboards

‘Met ongeveer tienduizend incidenten per jaar in onze regio hadden we grote behoefte om de risico’s van bepaalde objecten en gebieden beter in te kunnen schatten en in het beste geval zelfs te kunnen voorkomen’, vertelt projectleider Risicoprofiel Barry van ’t Padje van het korps Amsterdam-Amstelland. ‘In de toekomst gaan we het systeem gebruiken om onze prestaties te analyseren. Komend jaar ontwikkelen we bijvoorbeeld een dashboard voor vakbekwaamheid, financiën en P&O.‘

Reacties op dit artikel
De redactie vindt deze reactie: OKQuantra.nl - Michiel Deerenberg, 15-03-2013 16:55
Als zoon van een (oud) commandant brandweer en consultant met BI als vakgebied gaat mijn hart hier sneller van kloppen. Machtig interessant natuurlijk BI bij preventie. Voorspellingen doen op basis van historische gebeurtenissen niets nieuws maar de toepassing is inspirerend. Want.. wat gebeurt er met deze data? worden kazernes anders bevoorraad? zijn kazernes verplaatst? hebben mensen in risico gebieden extra voorlichting gehad? zijn er op basis van risico zones verbanden gelegd met de beschikbaarheid van bluswater? enz enz.. leuk. Mocht iemand van de brandweer amsterdam dit lezen, ik kom graag een keer kijken luisteren en van gedachten wisselen!
6 vacatures
Senior Database Administrator (36 uur per week)

Servicecentrum Drechtsteden , Dordrecht

MS Dynamics NAV Specialist

Ammeraal Beltech B.V. , Heerhugowaard

Database Administrator

Waterland Ziekenhuis , Purmerend

Data Migration IT Specialist

Uitzendburo de Werkstudent , Amsterdam

Senior Database Administrator

VWE voertuiginformatie en -documentatie , Heerhugowaard

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1572 6.2
Klik voor meer info2 1305 6.0
Klik voor meer info3 1271 6.2
Klik voor meer info4 1072 6.2
Klik voor meer info5 993 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 524 6.1
Klik voor meer info9 405 6.2
Klik voor meer info10 399 6.0