Ook loonoffer bij Capgemini Financial Services | Nieuws | Computable

Ook loonoffer bij Capgemini Financial Services

03-05-2013 10:16 | Door Johannes van Bentum | Lees meer artikelen over: Arbeidsvoorwaarden | Lees meer over het bedrijf: Capgemini | Er zijn 19 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

Een aantal medewerkers van Capgemini Financial Services heeft een uitnodiging ontvangen voor een gesprek over loonsverlaging. Op maandag 6 mei 2013 houdt directeur Kaeso de Jager van deze business unit van ict-dienstverlener Capgemini in Utrecht een presentatie voor de betrokken medewerkers. Het gaat volgens betrokkenen om zo’n vijftig medewerkers.

Enkele medewerkers werden op 2 mei 2013 gebeld door een personeelsmedewerker voor een gesprek over een voorstel voor salarisverlaging in de komende week. Per e-mail werden zij uitgenodigd voor de bijeenkomst met de divisiedirecteur op maandag. Dat het om zo’n vijftig medewerkers gaat leiden zij af uit de opmerking dat het om vijf procent van de medewerkers gaat. Bij de business unit werken in totaal zo’n duizend man.

Voor sommigen is het zogeheten kalibratiegesprek een herhalingsoefening. ‘Drie jaar geleden kreeg ik een voorstel om 17 procent salaris in te leveren, ofwel zevenhonderd euro bruto per maand’, vertelt een betrokkene. ‘Dat heb ik geweigerd. Na een zogeheten improvement-traject kreeg ik een brief dat mijn salaris en capaciteiten weer in balans zijn.’ Van zijn Capgemini-collega’s die bij dezelfde opdrachtgever zijn gedetacheerd, hebben er drie eenzelfde uitnodiging ontvangen.

Bestuurder Huug Brinkers van vakbond De Unie constateerde al op zijn vakantieadres dat er opnieuw iets bij Capgemini aan de hand is. ‘De afgelopen dagen ben ik een aantal keren gebeld door bezorgde medewerkers. Ik adviseer hen het gesprek aan te gaan, terughoudend te zijn, geen toezeggingen te doen en een eventueel voorstel voor te leggen aan een juridisch adviseur.’ De vakbondsman kreeg ook de vraag of medewerkers naar de voorlichtingsbijeenkomst met hun directeur moeten gaan. ‘Als je het heel spannend vind en niets beters te doen hebt, ga dan maar’, zegt Brinkers hen.

Bui

De kalibratiegesprekken bij de business unit Financial Services komen niet als een donderslag bij heldere hemel, vertelt een betrokkene. Eerder waren al collega’s bij de business unit Application Services van bestuurder Jeroen Versteeg aan de beurt. ‘We zagen de bui al hangen. De gesprekken zijn uitgesteld in verband met de ontstane commotie, maar ook onze ondernemingsraad is akkoord gegaan met de systematiek.’

Geen uitbreiding

Capgemini-woordvoerder Alexander Kühn bevestigt dat na de kalibratieronde bij het bedrijfsonderdeel Application Services nu gesprekken met het personeel worden gevoerd bij Financial Services. 'Het gaat hier niet om een uitbreiding van het programma. Iedereen binnen Capgemini wordt gekalibreerd. Het gaat om veel gesprekken, vandaar dat deze gefaseerd worden gevoerd.'

De gesprekken bij Financial Services vallen binnen dezelfde kaders als de eerdere gesprekken bij Application Services. 'Bij deze twee business units werkt het gros van het Capgemini-personeel. De rest van de onderneming wordt minder door de kalibratie-gesprekken geraakt', aldus Kühn.
Wat ging hieraan vooraf?
De nieuwe ronde kalibratiegesprekken komt op het moment dat de directie van het Kadaster een besluit neemt over de uitbesteding van zijn ict aan Capgemini. De ondernemingsraad van het Kadaster heeft hierover in december 2012 negatief geadviseerd en overweegt bij uitbesteding aan Capgemini een rechtszaak te starten voor de Ondernemingskamer.

Het personeel van het bedrijfsonderdeel Application Services heeft aangekondigd acties voor te bereiden. Capgemin zet ondanks alle commotie de loonoffers door, ook nadat de rechtbank in Zutphen loonoffers bij een Amersfoorts bedrijf naar de prullenbak verwees. Op 4 maart 2013 verstuurden boze Capgemini-medewerkers een e-mailbom, om hun onvrede over het gevraagde loonoffer te uiten.

Aanvankelijk vroeg Capgemini medewerkers een loonoffer tot maximaal 30 procent. In februari werd dit door de onderneming bijgesteld naar maximaal 20 procent. Begin januari 2013 maakte Capgemini-bestuurder Jeroen Versteeg in een interview met het Financieele Dagblad bekend een loonoffer van oudere, relatief dure werknemers te zullen vragen. Wie dat weigert zal zijn waarde voor het bedrijf via bijscholing moeten vergroten.
Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1402 6.81
Klik voor meer info 2 1048 6.77
Klik voor meer info 3 1864 6.76
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 2649 6.56
Klik voor meer info 6 562 6.53
Klik voor meer info 7 1124 6.43
Klik voor meer info 8 539 6.34
Klik voor meer info 9 923 6.33
Klik voor meer info 10 1278 6.32