Gemeente Almere wisselt Atos in voor Fujitsu

23-01-2013 16:40 | Door Sander Hulsman | Lees meer artikelen over: Authenticatie, Laptops, Office, Unix, Autorisatie, Tablets | Lees meer over het bedrijf: Fujitsu | Er zijn 7 reacties op dit artikel | Permalink

Gemeente Almere heeft ict-dienstverlener Fujitsu aangesteld voor de werkplek- en rekencentrumdiensten. De komende vier jaar gaat Fujitsu de infrastructuur en werkplekken van Almere beheren en onderhouden. De huidige infrastructuur wordt vervangen en gemoderniseerd. Fujtisu neemt per 1 augustus 2013 het contract van concurrent Atos over, dat sinds 2007 voor dit werk verantwoordelijk was.

Binnen de opdracht gaat er in Almere een tweede datacentrum als uitwijklocatie worden gerealiseerd en worden vernieuwde technieken toegepast voor de opslag van documenten en test- en ontwikkelwerkzaamheden. Het nieuwe werkplekconcept zal op basis van Windows 7 en Office 2010 worden ingericht.

2400 werkplekstations

Almere beschikt over ongeveer 2400 werkplekstations in het stadhuis en de 25 buitenlocaties. Dit zijn onder andere gebiedskantoren, zorgloketten, sporthallen en recyclingperrons. De werkplekken zijn standaard uitgerust met desktopcomputers. Een kleine groep medewerkers gebruikt een laptop op de werkplek of in de buitendienst. De gemeente Almere maakt tevens gebruik van tablets en biedt faciliteiten aan medewerkers om thuis te kunnen werken.

Voor het verwerken van informatie maakt de gemeente Almere gebruik van standaard kantoorapplicaties, onder andere voor e-mail en tekstverwerking, en van bedrijfsapplicaties die intern worden beheerd. Fujitsu gaat hiervoor de hardware en het benodigde platform leveren en onderhouden. De ict-dienstverlener gaat daarnaast 2300 gemeentelijke accounts beheren en maakt ongeveer 350 applicaties, waarvan vijftig bedrijfskritisch, beschikbaar op de werkplekstations.

Rekencentrumdiensten

Voor het rekencentrum levert Fujitsu producten en diensten om de gemeentelijke bedrijfsapplicaties te ondersteunen. Het gaat hierbij om verschillende vormen van opslag van data, databasediensten, back-up- en recovery-faciliteiten, koppelingen naar diensten en applicaties, faciliteiten voor autorisatie en authenticatie, fysieke en virtuele Windows-(cluster)omgevingen en Unix-clusteromgevingen. De applicatiebeheerders van de gemeente Almere moeten in de toekomst kunnen beschikken over een OTAP-omgeving, eigen monitordiensten, de minimale wettelijke uitwijkvoorzieningen en faciliteiten om verhoogde beschikbaarheid te garanderen.

Reacties op dit artikel
De redactie vindt deze reactie: OKEmanuel, 24-01-2013 12:50
En ik heb van de week mijn brood gehaald bij de appie i.p.v. bij de bakker... Ik zie niet in waarom dit nieuwswaarde heeft.. Er is een aanbesteding gewonnen, nou, gefeliciteerd, over 4 jaar is het vast weer een ander..
De redactie vindt deze reactie: OKrens, 24-01-2013 13:52
is het vandaag zuurpruimendag?
 
Fujitsu, gefeliciteerd!
De redactie vindt deze reactie: OKMickel van der Horst, 24-01-2013 14:15
Fujitsu gefeliciteerd. Wat een mooi succes. Dat staat buiten kijf. Echter, waarom moet een gemeente zoals Almere in deze tijd nog een datacenters bouwen. Huur dit in bij je leverancier bijvoorbeeld (Is niet duidelijk in dit artikel of dit wel/niet gebeurd)
 
De afgelopen dagen is er een mooie discussie geweest over het nieuwe datacenter voor de overheid in Rijswijk, waarin de consensus is dat we meer kunnen centraliseren, rationaliseren en vereenvoudigen, ergo betere dienstverlening en lagere kosten voor heel Nederland.
 
Dan is het bijzonder om dit te lezen. Het is een keuze, maar is dit nu de beste keuze voor de burgers in Almere vanuit financieel oogpunt en qua dienstverlening?
De redactie vindt deze reactie: OKCees van Rijn, 24-01-2013 17:29
Het is goed als een gemeente met zoveel werkplekken de omgeving stadaard wilt inrichten om zo de kosten te kunnen beheersen en mogelijk naar beneden kan bijstellen. Daar worden de burgers alleen naar blij van.
De redactie vindt deze reactie: OKOskar Hendriks, 24-01-2013 18:16
Eigen OTAP? Wordt nu door elke gemeente het wiel opnieuw uitgevonden. Kan centraliseren niet, er is toch een vereniging van Nederlandse gemeenten, welke rol spelen zij in het kader van de automatiseringsbehoeften van gemeenten. Waar burgers nu behoefte aan hebben is geen geld voor, en in de behoeften van de burger wordt gesneden. Neem bijvoorbeeld de bezuinigingen bij de Kunstlinie in Almere die druisen in tegen het maatschappelijk belang. Het zou fijn zijn als bepaalde groepen jongeren wat aan theater of muziek doen in plaats van de lokale supermarkten te overvallen, maar die mogelijkheid wordt hen ontnomen.
De redactie vindt deze reactie: OKFrancis, 26-01-2013 10:48
Gemeente Almere heeft het goed ingezien. Ze zijn geen eigenaar van de gehele datacenter, server en desktop infrastructuur. Hardware en licenties tbv de infrastructuur is in handen bij Fujitsu. Een model dat helemaal past in de werkwijze van Fujitsu. Terwijl de dienstverlening scherp is afgesproken en afgerekend. Win-Win situatie als je het mij vraagt.
 
De redactie vindt deze reactie: OKOskar Hendriks, 28-01-2013 10:01
@Francis.
"Hardware en licenties tbv de infrastructuur is in handen bij Fujitsu."
- Wat gaat het kosten en wat zijn de mogelijkheden als Almere, ongeacht de reden, van Fujitsu af wil of moet?
- Data dragers zijn dus niet in eigen beheer, wat gevolgen zou kunnen hebben (ongeacht zogenaamde dichtgetimmerde kontrakten) op de privacy van de Almeerse burgers.
14 vacatures
Sharepoint Architect

FastFlex , 's-Gravenhage

Junior Software Engineer ETL

Achmea , Tilburg

IOS/Android app developer

Technolution , Gouda

Technical Innovator

Ordina , Nieuwegein

Lead Engineer IT Infra

Vanderlande Industries , Veghel

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1556 6.2
Klik voor meer info2 1288 6.0
Klik voor meer info3 1262 6.2
Klik voor meer info4 1065 6.2
Klik voor meer info5 973 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 516 6.1
Klik voor meer info9 394 6.0
Klik voor meer info10 391 6.2