Atrato neemt derde 100GE-poort in gebruik

11-02-2013 11:56 | Door Johannes van Bentum | Lees meer artikelen over: Ethernet | Lees meer over het bedrijf: Ams-IX | Er zijn nog geen reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Datacenter

De Nederlandse datacenterdienstverlener Atrato in Schiphol-Rijk heeft zijn derde 100 Gigabit Ethernet-poort bij de Amsterdam Internet Exchange AMS-IX in gebruik genomen. Daarmee is de dienstverlener de eerste onderneming die over drie van dergelijke poorten beschikt. In totaal beschikt AMS-IX nu over 36 100GE-poorten, waarvan er dertig actief zijn. ‘Nieuwe blades voor extra poorten zijn onderweg’, meldt een AMS-IX-woordvoerder.

Atrato nam begin 2012 als eerste klant van AMS-IX een 100GE-poort in gebruik. In september 2012 volgde een tweede poort. Inmiddels heeft het internetknooppunt in totaal een kleine vijftien poorten voor klanten geactiveerd. ‘We weten dat een aantal klanten een aansluiting overweegt, er komen dus meer aansluiting aan’, zegt de AMS-IX-woordvoerder.

Amsterdam is met het grote aantal 100GE-poorten een voorloper in de wereld. In Frankfurt worden deze poorten niet geleverd, in Londen is er één partij actief en in Stockholm is er één poort geactiveerd, vertelt de AMS-IX-woordvoerder. ‘In Japan zijn verschillende leveranciers actief, maar in de Verenigde Staten geen een.’

Nieuwe klanten van Atrato die aangesloten zijn op de Amsterdam Internet Exchange zijn onder andere Cellcom Israel, Yisp.nl, Motto VoIP, Oxilion en Invitel, de op één na grootste aanbieder in Hongarije van telecommunicatie- en breedband Internet-diensten. Door de grote beschikbare capaciteit in Amsterdam heeft Atrato het voordeel van zogeheten economies of scale.

Vierde poort

In het tweede kwartaal van 2013 hoopt Atrato een vierde 100GE-poort in gebruik te nemen. Door de groei van clouddiensten en videoverkeer via internet groeit het dataverkeer snel en bereiken steeds meer ip-netwerken hun grenzen. Verschillende netwerken hebben meerdere 100GE-poorten tegelijkertijd toegevoegd om de explosieve datagroei het hoofd te bieden. AMS-IX introduceerde vorig jaar als eerste internetknooppunt 100GE-capaciteit.

Atrato IP Networks bezit en beheert een wereldwijd netwerk (AS5580) en levert hoogwaardig ip-verkeer en carrier-diensten. Het klantenbestand bestaat uit telco's, isp's, cdn-leveranciers en hosting providers. Atrato’s Autonomous System (AS5580) is nu één van de grote IPv4 backbones in Europa en staat in de top drie van IPV6-netwerken wereldwijd. 

AMS-IX

AMS-IX is een neutraal en onafhankelijk Internetknooppunt opgericht in de jaren negentig. Bijna 550 aangesloten onafhankelijke netwerken komen samen om onderling Internetverkeer van meer dan 2,1 Terabit per seconde uit te wisselen. Dit maakt AMS-IX tot het grootste internetknooppunt ter wereld.

AMS-IX beheert tevens het eerste mobiele peering punt wereldwijd, de Global GPRS Roaming Exchange (GRX), de Mobile Data Exchange (MDX) en het IPX Interconnectiepunt. Bovendien beheert AMS-IX twee Internet Exchanges buiten de grenzen, namelijk AMS-IX Hong Kong en CAR-IX op Curaçao, binnenkort genaamd AMS-IX Caribbean.

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 2235 6.76
Klik voor meer info 2 1640 6.73
Klik voor meer info 3 1315 6.66
Klik voor meer info 4 949 6.58
Klik voor meer info 5 1169 6.57
Klik voor meer info 6 705 6.35
Klik voor meer info 7 492 6.32
Klik voor meer info 8 516 6.15
Klik voor meer info 9 1185 6.10
Klik voor meer info 10 896 6.02