VMware neemt VDI-leverancier Virsto over

13-02-2013 11:41 | Door Sander Hulsman | Lees meer artikelen over: Overnames, Hypervisor, VDI, VMware-software | Lees meer over de bedrijven: VMware, Virsto | Er zijn 5 reacties op dit artikel | Permalink
Overname

Cloud- en virtualisatieleverancier VMware neemt voor een onbekend bedrag Virsto Software over. Deze leverancier levert software waarmee storageprestaties verbeterd kunnen worden en waarmee de mogelijkheden van virtuele omgevingen volledig benut kunnen worden. Naar verwachting wordt de overname nog in het eerste kwartaal van 2013 afgerond.

Met de overname van Virsto denkt VMware, onderdeel van EMC, beter en sneller storageoplossingen in virtuele infrastructuren te kunnen ontwikkelen. Organisaties zijn op zoek naar oplossingen die de complexiteit en kosten van storage in virtuele en cloudomgevingen terugdringen. Het gaat dan vooral om virtuele desktop infrastructuren (vdi), grote softwareontwikkel- en -testcentra en ter ondersteuning van hun bedrijfskritische applicaties.

Virsto levert deze storageoptimalisatie. Naar eigen zeggen kan Virsto binnen vdi de kosten van opslag per desktop met 70 procent terugbrengen. Met Virsto breidt VMware zijn storageportfolio uit. In dit portfolio zitten ook al de storagevirtualisatie- en beheermogelijkheden van VMware vSphere en de VMware vSphere Storage Appliance. EMC wil de Virsto-technologie als licentie gaan uitbrengen.

Virsto in Nederland

Virsto is sinds eind 2012 beschikbaar op de Nederlandse markt. Distributeur VCEE haalde het merk naar Nederland. Om de vdi-oplossingen aan de man te brengen zette VCEE een partnernetwerk op. Zorginstelling Dimence was een vroege Nederlandse klant. Ook Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en uitvoeringsorganisatie van de Nederlandse Rijksoverheid, virtualiseert met de Virsto Storage Hypervisor.

Reacties op dit artikel
De redactie vindt deze reactie: OKReza Sarshar, 15-02-2013 10:57
Grappig! In december heb ik deze vraag gesteld:
 
===============================
3- Waarom hypervisor-leveranciers deze oplossing niet integreren in hun hypervisor? Misschien omdat ze wat storage-vrienden boos maken!!
 
Ik verwacht dat deze functionaliteit in de toekomst in de hypervisor opgenomen wordt. En ik verwacht ook dat dit product/oplossing binnenkort door grote jongens (Microsoft, Citrix, VMware, Oracle etc) overgenomen wordt.
 
http://www.computable.nl/artikel/nieuws/infrastructuur/4613972/2379248/agentschap-nl-virtualiseert-met-virsto.html
 
=================================
 
Leuk om nu terug te kijken wat het antwoord toen was!
De redactie vindt deze reactie: OKwillem oorschot, 15-02-2013 18:40
Dag Reza,
 
Collega Atantis wordt dan overgenomen door?..?
 
Citrix heeft al een dergelijke oplossing met de vdrive. Ik verwacht dat we virsto in VMware versie 6 zullen terug zien, verwacht halverwege dit jaar.
Bizar festival dat VMware 700 man ontslaat en vervolgens Virsto koopt. Ik ben ook benieuwd naar de integratie van Nicira, de SDN oplossing, in VMware.
 
Je zou ook kunnen verwachten dat storage vendors Atlantis I/O overnemen om te kunnen concurrent. Met virsto wordt de storage weer minder belangrijk en ga je haast weer denken aan een schijventarief dat je aan de esx omgeving hangt, voor VDI toepassingen uiteraard.
De redactie vindt deze reactie: OKReza Sarshar, 15-02-2013 23:06
Willem,
Heeft Citrix op dit moment een andere oplossing dan Atlantis? Ik denk het niet :-)
 
Mooi opgemerkt, leuke toevoeging van je!
 
Atlantis is ook een mooie oplossing voor off-loading van VDI I/O`s . Ze zijn al lang in de picture en waarom ze nog niet overgenomen zijn……geen idee!
Je zou zeggen de combinatie van Xendesktop + PVS + Atlantis = succesvolle vdi traject maar ze staan niet in dat rijtje!
Citrix heeft ook geprobeerd de ellende van VDI I/O`s met haar IntelliCache een beetje op te lossen maar dat was zeker geen succes.
 
Terug naar Virsto, ik ken het product niet. Ik vermoed dat de kosten van deze oplossing (Virsto) vrij hoog zijn. Dit betekent dat je tot een bepaald aantal I/O`s schijven moet gebruiken (kom je goedkoper uit) en pas als je daar boven zit dan heb je een break even om beter in deze oplossing te investeren dan je storage. Dit betekent dat de behoefte aan storage (voorlopig) blijft bestaan. Maar aan de andere kant door deze oplossing kunnen de kosten van een complexe san-storage geëlimineerd worden. Dus waar zit de break-even? Weet ik niet misschien een leuk onderwerp voor Reinier Muller om hierover iets te schrijven!
 
Ik zal het niet gek vinden als Atlantis wat hogere prijs voor haar overname vraagt, nu dat Virsto overgenomen is. Want de vdi oplossing van VMware lijkt hiermee beter te zijn dan die van Citrix en Citrix moet dit zien goed maken!
Interessant te volgen hoe de komende tijd de softwarematige oplossingen de positie van san-storage onder druk gaan zetten.
De redactie vindt deze reactie: OKReinier Muller, 22-02-2013 10:59
Hallo Reza,
 
Jij had een vooruitziende blik :-)
 
Ik kon hier uiteraard niet echt op ingaan ;-)
 
Wat het kostenaspect betreft denk ik dat er twee invalshoeken zijn t.w.
1) o.b.v. 'enge' TCO
2) o.b.v. indirecte kosten
 
Ad 1) zou je puur naar aanschaf en beheerskosten kijken
Ad 2) zou je daarnaast productiviteittoename en gebruikerstevredenheid kijken. Omdat de performance met Virsto consistenter is (omdat elke I/O een sequential I/O wordt ipv Random en daarbij de theoretisch maximaal haalbare IOPS van de toegepaste disks wordt gehaald). Met name in VDI omgevingen en zwaarbelaste Citrix/SQL/Exchange/Sharepoint omgevingen zal de subjectieve winst meetbaar zijn doch helaas vaak niet gedaan. Zou dat wèl worden gedaan, dan zou het mij niet verbazen dat de indirecte kosten met minimaal hetzelfde bedrag als de directe kosten kunnen worden verrekend.
 
Uiteraard kan ik niet instaan voor de manier waarop VMware de Virsto technologie zal integreren in haar eigen producten en heb nog geen idee wat er met de Hyper-V producten zal gebeuren. Dus over prijsstelling valt niet veel te zeggen.
 
Wanneer ik even vergeet dat Virsto is overgenomen en dus sec naar de huidige kosten kijk, dan verwacht ik dat een middelgroot VDI project met 250-500 desktops met 1TB licentie van ca € 10.000,= uit de voeten kan. Let wel, het maakt dan niet uit hoe groot je SAN is. In de praktijk is het effectieve storage gebruik obv Virsto 1:9, waardoor je zonder Virsto dus actief ca 9TB nodig zou hebben om je IOPS te halen. Wanneer je voor je vLog disks SSD zou inzetten (20GB per node), dan worden alle random write I/O's op de snelheid van SSD gedaan, terwijl de vSpace tiers op goedkope SATA kunnen komen.
 
Kortom, qua kosten zou de Virsto oplossing sec goedkoper kunnen uitvallen dan enterprise SAN TB's. Tegelijkertijd wil ik graag gezegd hebben dat ook Enterprise SAN's voordeel hebben bij het gebruik van Virsto technologie, immers hun snelste units (vaak cache) zouden dan voor vLogs kunnen worden ingezet en daarmee de totale SAN behoed worden voor random I/O's. Hoe groot je cache ook is, je zult altijd meer 'misses' hebben dan hits. Met Virsto wordt elke write een 100% hit.
De redactie vindt deze reactie: OKReinier Muller, 22-02-2013 11:10
PS: Ik verwacht niet dat Virsto in VMware vSphere versie 6.0 geïntegreerd zal zijn. Dit soort integratie werkzaamheden kosten doorgaans minimaal 12 maanden. De verwachting is dat de overname pas in 2013Q2 zal zijn afgerond. Dus welke versie volgend voorjaar beschikbaar zal zijn, dat is op zijn vroegst de versie waarin Virsto technologie zal zijn verwerkt.
13 vacatures
Sharepoint Architect

FastFlex , 's-Gravenhage

Junior Software Engineer ETL

Achmea , Tilburg

IOS/Android app developer

Technolution , Gouda

Technical Innovator

Ordina , Nieuwegein

Lead Engineer IT Infra

Vanderlande Industries , Veghel

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1563 6.2
Klik voor meer info2 1299 6.0
Klik voor meer info3 1266 6.2
Klik voor meer info4 1069 6.2
Klik voor meer info5 976 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 521 6.1
Klik voor meer info9 397 6.0
Klik voor meer info10 391 6.2