Geen vaste afpraak thuiswerken in Raet-CAO 2012

10-01-2012 11:58 | Door Pim van der Beek | Lees meer artikelen over: Arbeidsvoorwaarden, HNW | Lees meer over de bedrijven: Raet, De Unie | Er zijn 3 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Handen schudden

Het is de vakbonden opnieuw niet gelukt om met salarisverwerker Raet algemeen bindende afspraken te maken over thuiswerken. Vakbondbestuurder Huug Brinkers van De Unie noemt de gemiddelde loonstijging van 2,25 procent 'een opsteker', maar hij vindt het teleurstellend dat er geen vaste afspraken zijn gemaakt over thuiswerken. Raet stelt dat structurele afspraken over thuiswerken niet passen bij de dienstverlening en werkzaamheden van medewerkers en het bedrijf staat alleen incidenteel thuiswerken toe.

'Raet staat thuiswerken incidenteel toe als de werkzaamheden het toelaten en het in samenspraak gebeurt met de leidinggevende', meldt een woordvoerder. Daar zit volgens Brinkers de crux. 'Sommige managers zijn soepeler dan anderen. Daarom zijn wij voor structurele afspraken die gelden voor alle medewerkers.'

Volgens de werkgever liggen de activiteiten van medewerkers te ver uit elkaar om algemeen bindende afspraken te maken. Het gaat bijvoorbeeld om softwareontwikkeling en werkzaamheden die over verschillende divisies binnen de organisatie lopen. Bovendien heeft de werkgever de filosofie dat bijvoorbeeld een software-ontwikkelaar het beste op kantoor met zijn collega's kan werken en overleggen.

'Conservatief'

Brinkers noemt Raet 'op zijn zachts gezegd conservatief' als het aankomt op thuiswerken. 'Zeker als je kijkt naar het productaanbod waarbij je bijvoorbeeld met een app je verzuim kan melden. Dan zou je toch verwachten dat ze ook in de eigen organisatie gebruikmaken van mogelijkheden als internet en mobiel werken. Hij denkt dat Raet een niet te stuiten maatschappelijke ontwikkeling negeert en onvoldoende oog heeft voor de voordelen voor zowel de werkgever als werknemer.

De vakbond zette in de cao-onderhandelingen in op minimaal een proefproject (pilot) voor thuiswerken, maar dat is niet gelukt. Ook bij de onderhandelingen van de cao over  2011 stond thuiswerken op de agenda.

Opsteker

De lonen van Raet-personeel gaan in 2012 gemiddeld met 2,25 procent omhoog en de werkgever hanteert een soepele termijn voor het opnemen van vakantiedagen. Werknemers hoeven zich niet te houden aan de wettelijke periode van anderhalf jaar, maar moeten hun dagen binnen vijf jaar opnemen.

De Raet-cao 2012 geldt voor ongeveer negenhonderd medewerkers. De afspraken gelden ook voor medewerkers van bedrijven die hun personeelsadministratie volledig uitbesteden aan Raet, zoals Stork.

Het loonbod van Raet ligt hoger dan het loonbod in de ICK-cao 2012.

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1379 6.82
Klik voor meer info 2 1794 6.75
Klik voor meer info 3 2533 6.72
Klik voor meer info 4 1015 6.72
Klik voor meer info 5 1184 6.64
Klik voor meer info 6 870 6.51
Klik voor meer info 7 537 6.45
Klik voor meer info 8 1275 6.25
Klik voor meer info 9 1056 6.25
Klik voor meer info 10 532 6.23