Minister Opstelten staat ethisch hacken toe

04-01-2013 10:35 | Door Sander Hulsman | Lees meer artikelen over: Hacking | Lees meer over het bedrijf: ministerie van Veiligheid en Justitie | Er zijn 6 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten staat het ethische hackers toe om computersystemen van organisaties binnen te dringen om zo ict-problemen aan het licht te brengen. Dit moet volgens de minister wel op verantwoordde manier gebeuren. Een duidelijke richtlijn voor ‘verantwoord’ ontbreekt, dat wordt overgelaten aan de grillen van het Openbaar Ministerie.

Wel komt Opstelten met een leidraad voor ethische hackers. Zo mogen zij niet onnodig schade aanrichten, mogen zij niet verder gaan dan strikt noodzakelijk is en moeten zij organisaties de tijd geven het probleem op te lossen voordat het openbaar wordt gemaakt. De minister vindt wel dat organisaties zelf verantwoordelijk blijven voor hun beveiliging en dat zij snel op meldingen moeten reageren.

Wanneer een bedrijf gehackt wordt door een ethische hacker, dan zou het geen aangifte moeten doen als de hacker volgens de leidraad heeft gehandeld. De leidraad kwam tot stand in samenwerking met hackers, bedrijven en overheidsinstanties. Het Openbaar Ministerie is en blijft zelfstandig bevoegd om eventueel tot vervolging van een hacker over te gaan. Dit gebeurt alleen als het vermoeden bestaat dat er strafbare feiten zijn gepleegd.

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Sponsored content
Kennispartner

Van veilig voelen naar echt veilig zijn

Sogetti

Er is een groot verschil tussen veilig voelen en ook echt veilig zijn. Sogeti helpt u graag met het identificeren, verminderen en voorkomen van risico’s op het gebied van Security. Zodat uw organisatie echt veilig ís.

Ethical Hackers gezocht!
Ben jij die enthousiaste en gepassioneerde creatieveling, die de web- en applicatie security van onze klanten blootlegt?
Het belangrijkste is jouw Hacker-mindset: het constant willen verbeteren van middelen maar ook jezelf en anderen.

Kijk dan op werkenbijsogeti.nl voor meer informatie!