Big data is de technologie voorbij | Opinie | Computable
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

Big data is de technologie voorbij

23-11-2012 09:54 | Door Jaap Bloem | Lees meer artikelen over: Datamining, Datawarehouse, Databases | Er zijn 10 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Inzage in data

Het begon met databases en computers. Daarna kwam relationeel om de hoek kijken. Vervolgens datawarehousing, datamining en data marts. Met 'actionable business intelligence' - via dataverwerking en informatievoorziening - leek alles bij elkaar te kunnen komen. Maar dan nu ineens big data, het laagste sportje op de kennisladder, dus gewoon weer terug naar af!

De reden is dat totaal datamanagement nooit af is. We willen immers een complete scope. De blik op wat we weten, het verleden, plus de contemporaine historie, het heden, en dan via de voorspellende kracht van Big Data doorsteken naar hard onderbouwde kennis over morgen. Inclusief voldoende tijd om elk offer-you-can't-refuse goed voor te bereiden.

Daar komt technologie bij kijken, en niet zo'n beetje ook. Maar wat willen we daarvan weten? Relationele databases worden uitgebreid met Hadoop, Pig, cloud en nog veel meer. De kern is dat we in het Big Data-tijdperk simpelweg de luxe hebben om te beginnen bij alle soorten data en vragen die er zijn. Dankzij de doorlopende data-explosie en toenemende verwerkingskracht zijn we een compleet nieuwe fase binnengetreden.

Big Data is de overstap van intuïtieve naar data-intensieve besluitvorming. Zo wordt heroïsch management – blind besluiten bij gebrek aan data –  wetenschappelijk management op basis van 'total data' en dito inzicht. Big Data is de kroon op de verwetenschappelijking van organisaties, een leidmotief dat Frederick Taylor een eeuw geleden al agendeerde in zijn Principles of Scientific Management.

Big data is een fundamentele omslag, zoals indertijd de microscoop. Dat is tegenwoordig een geliefde analogie. We staan aan het begin van een tijdperk, te vergelijken met de start van de moderne wetenschap, vierhonderd jaar geleden. Wat moeten we dan zeggen over technologie, anders dan dat ze met zevenmijlslaarzen voortsnelt?

Dankzij de technologische 'microscoop’ die voor big data wordt ontwikkeld, kunnen we veel accurater analyseren en voorspellen. Eindelijk zijn we met geavanceerde hardware en software in staat om razendsnel in en uit te zoomen. Op structuren en verbanden ten behoeve van spectaculair betere inzichten, oplossingen en beslissingen.

Volgens Shaun Connolly van het technologiebedrijf Hortonworks schuiven momenteel de traditionele datawereld van de business-transacties en die van de interacties en de observaties ineen. Met als motto  'Big Data = Transactions + Interactions + Observations' is het doel: meer business, een significant hogere productiviteit en nieuwe commerciële kansen.

Het is glashelder: Big data is de technologie voorbij. Facebook bouwt verder aan Hadoop MapReduce met Corona, relationele databases worden standaard uitgebreid met big data-verwerking, nieuwe algoritmes als GraphChi zijn aan de orde van de dag, beveiliging kan beter worden aangepakt met oplossingen als QRadar van IBM, en misschien het allerbelangrijkste: quantum computing begint op eigen benen te staan.Jaap Bloem, research director bij Sogeti/VINT

Gerelateerde artikelen

24-01-13  Big data: de angst de boot te missen is voelbaar

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1876 6.85
Klik voor meer info 2 1403 6.76
Klik voor meer info 3 1049 6.76
Klik voor meer info 4 1195 6.70
Klik voor meer info 5 564 6.63
Klik voor meer info 6 1132 6.49
Klik voor meer info 7 2651 6.46
Klik voor meer info 8 1280 6.45
Klik voor meer info 9 544 6.35
Klik voor meer info 10 926 6.18