Meegaan in BYOS, creëer je eigen App Store | Opinie | Computable
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

Meegaan in BYOS, creëer je eigen App Store

14-01-2013 09:57 | Door Noel Eckhart | Lees meer artikelen over: VoIP, Apps | Er zijn 4 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Computable Expert
Noel Eckhart
Noel Eckhart BSc

Country Manager

Expert van Computable voor het topic Cloud Computing

Meer

Steeds meer medewerkers kiezen hun eigen softwaretools om online te kunnen samenwerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Dropbox, Citrix of Google Docs. Allemaal losse software die op een apparaat geïnstalleerd kan worden en waarmee vervolgens informatie gedeeld kan worden.

De byos-ontwikkelingen zullen voor veel it-managers even wennen zijn. Maar er wordt toch ook niet gek opgekeken wanneer een verwarmingsmonteur gebruik wil maken van zijn eigen gereedschap, puur omdat hij daar het beste mee kan werken? Kenniswerkers doen eigenlijk hetzelfde met byos. Maar hoe ga je hier als it-manager mee om?

Online samenwerken

Teams die binnen een kantoor samenwerken komen vaak samen bij de koffiemachine om ideeën op te doen, of om over processen te praten. Met de groeiende globalisering is er geen algemeen punt meer waar collega’s elkaar regelmatig tegenkomen. Toch hebben zij een ‘plek’ nodig om kennis en ideeën te delen. Het wordt daarom meer en meer duidelijk dat er een tool nodig is, of soms meerdere tools, om digitaal te kunnen samenwerken. Of dit nu wel of niet grensoverschrijdend is, online samenwerken zal de werkprocessen steeds meer gaan domineren.

De enorme groei aan applicaties die beschikbaar zijn voor individuen om online samen te werken heeft de byos trend in de hand gewerkt. Ik ben van mening dat deze trend nauwlettend in de gaten gehouden moet worden om te voorkomen dat er een wirwar aan oplossingen wordt ingezet binnen een organisatie. Waar collega A Dropbox gebruikt om documenten te delen, gebruikt collega B Google Docs. De it-manager staat hierdoor voor een tal van nieuwe uitdagingen, want hoe bewaak je de veiligheid van je documenten bij deze (vaak gratis) applicaties? En hoe zorg je ervoor dat er geen wildgroei aan documentversies ontstaat?

In-house App Store

Ik denk dat een van de beste manieren om de wildgroei aan verschillende soorten software binnen de organisatie te beperken is door zelf, proactief tools aan te bieden aan het personeel. Je kan dan gericht op zoek gaan naar verschillende tools die tegemoet komt aan de meeste wensen. Wanneer een tool bijvoorbeeld het delen en verzenden van documenten mogelijk maakt, is het gebruik van Dropbox niet meer nodig. Of wanneer er een chatfunctie met collega’s aangeboden wordt, hoeft er geen cruciale informatie via Skype uitgewisseld te worden.

Natuurlijk gaan de ontwikkelingen door en zullen medewerkers toch bepaalde tools interessant vinden om uit te proberen of in te zetten voor hun werk. Om wel een mate van vrijheid te bieden, maar toch wildgroei te voorkomen is het voor de it-manager een oplossing om een soort eigen ‘bedrijfs-App Store’ aan te bieden. Medewerkers zijn dan vrij om tools te downloaden en in te zetten die het beste bij hen passen. Maar ze kunnen alleen kiezen uit een door de it-manager voorgeselecteerd aanbod.

Ik ben erg benieuwd hoe jullie als it-managers tegen de byos-ontwikkelingen aankijken. En hoe zouden jullie de wildgroei aan zakelijke applicaties tegen gaan? Ik hoor het graag!

Sponsored content
Kennispartner

VCD IT Groep: één partner voor IT Gemak

Bij VCD hebben we maar één doel voor ogen: het bieden van IT Gemak. Met betrokken vindingrijke professionals bieden wij u professionele oplossingen, van consultancy en software tot infrastructuur, Cloud en beheer. Dit om uw organisatie productiever en slagvaardiger te maken en u te ontzorgen.

Gerelateerde artikelen

15-02-13  BYOS staat hoog op agenda MKB