Je kunt appsoluut niet zonder business apps | Opinie | Computable
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

Je kunt appsoluut niet zonder business apps

10-01-2013 12:55 | Door Andre Salomons | Lees meer artikelen over: SaaS, Apps | Er zijn 10 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Computable Expert
Andre Salomons
Andre Salomons

Directeur/CIO

Expert van Computable voor de topics: Cloud Computing en Loopbaan

Meer

Word jij nog niet gek van alle apps? Iedereen heeft het tegenwoordig over Business apps en je schijnt ze overal en bij iedere softwaremaker direct te kunnen aanschaffen. De 'apps' zijn natuurlijk een succesvol initiatief van Apple dat sindsdien al vele malen is gekopieerd. Er zijn nu ook zakelijke apps. Vormen zij een bedreiging voor de it-applicatiebeheerder en ict-manager en zijn zij een zegen voor de Business? Of hebben ze misschien wel allebei baat bij deze ontwikkeling? Volgens Gartner is er al sprake van een onomkeerbare trend. Tijd om je er in te verdiepen.

Wat is een Business app? Een Business app is een kant en klare 'out of the box'-oplossing voor een bestaand probleem, die je direct kunt aanschaffen en inzetten. Als dat zo is, zijn de voordelen evident. Beheersbare kosten, eenvoudige aanschafprocedure, direct aan de slag. Als business-manager hoef je daar niet lang over na te denken. Je kan dan het, soms moeizame, beslissingsproces met it overslaan. Dat laatste is natuurlijk perceptie van de business-manager, want zoals we dat vanuit ict vaak tegenkomen is dat lang niet altijd waar.

Vaak worden apps ingezet in niche processen. Dat zijn processen, waar je een oplossing voor wilt inzetten, maar waar het onverantwoord voor is om een groep consultants voor in te huren.

Zelf (laten)maken of kopen

De nadelen van een maatwerk oplossing zijn bekend. Je huurt consultants in, ze luisteren naar de proceseigenaar en ze maken wat jij al hebt en vullen dat aan met de kennis die zij hebben. Helaas is dat ook niet altijd het geval. De nadelen worden opgeheven door het inzetten van een goede business app. Die zit vol kennis, maakt gebruik van de laatste technische toepassingen en is vernieuwend. Zo niet dan koopt niemand ze. 

TIP: Zoek eens naar procesmatige oplossingen voor actuele problemen waar jouw organisatie mee worstelt en je zult versteld staan, wat je aan de processen voor jouw organisatie nog kunt verbeteren.

Efficiency verbetering door apps

Doordat de kennis van experts direct beschikbaar komt, is er niet alleen sprake van een efficiency-slag in het beheer van de applicatie maar ook van een upgrade van het proces als zodanig. Het maak- en onderhoudsrisico ligt bij de leverancier, dat is een zorg minder voor de organisatie. Als ict-manager kun jij best uitrekenen waar het omslagpunt voor make or buy ligt en uitzoeken wat dan de bijkomende voor- en nadelen zijn. Ook weet jij als geen ander dat de kosten voor automatisering van een business proces projectmatig gemanaged moeten worden en je voor de uitvoering een nest consultants nodig hebt.

De kosten zijn onbeheersbaar zodra de 'business' met allerlei extra vragen komt en dat gebeurt bijna altijd. Bij de 'business' is nu eenmaal niet ingebakken dat ze eerst alles grondig doordenken zoals een ict-manager doet, cq. hoort te doen. Waarom zou jij dan tegen Business apps zijn? De argumenten die de 'business' aandraagt die pleiten voor een Business app, zijn toch voor minstens 80 procent ook de argumenten die er bij jou voor pleiten om ja te zeggen? De leverancier heeft over een proces beter nagedacht dan dat de 'business' zelf ooit zou kunnen doen. De taak aan jou is om door te lichten of dit voor de desbetreffende app feitelijk juist is.

Conclusies

Business apps zijn er te kust en te keur en worden nu al vaak buiten ict om ingezet. Het beheren van allerlei wachtwoorden op alle verschillende apps zonder single sign on kan echt een security probleem worden. Misschien dat jij als ict'er beter het initiatief kunt nemen om de business bij de hand te nemen, voordat ict de controle verliest. De efficiencyverbetering die je bereikt om direct een kant en klare business toepassing tegen beheersbare kosten neer te zetten, maakt de aankoop beslissing een 'No Brainer', zoals de Engelstaligen dat zo mooi verwoorden. Apps are here to stay, I would say.

TIP: vergelijk de kosten van een SaaS-toepassing met een on premise alternatief door de totale kosten over een periode van vijf jaar met elkaar te vergelijken.
Voorbeelden van Business apps
Er zijn apps voor de diverse platforms en voor diverse processen. Enkele interessante apps voor de diverse platforms en voor diverse processen zijn: 
Coen, de urenregistratie voor de Iphone 
Google Business apps 
Apple Business apps 
Office365 apps 
Skydrive 
SharePoint Business apps
Sponsored content
Kennispartner

VCD IT Groep: één partner voor IT Gemak

Bij VCD hebben we maar één doel voor ogen: het bieden van IT Gemak. Met betrokken vindingrijke professionals bieden wij u professionele oplossingen, van consultancy en software tot infrastructuur, Cloud en beheer. Dit om uw organisatie productiever en slagvaardiger te maken en u te ontzorgen.

Gerelateerde artikelen

28-01-13  Apps rukken op richting de business