Werkplek van de toekomst komt uit de Cloud | Opinie | Computable
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

Werkplek van de toekomst komt uit de Cloud

06-02-2013 10:27 | Door Peter van 't Verlaat | Lees meer artikelen over: Apps, HTML | Er zijn 10 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Computable Expert
Peter van
Peter van 't Verlaat

Manager of Managed Services & Outsourcing

Expert van Computable voor de topics: Outsourcing, Cloud Computing en Infrastructuur

Meer

In de afgelopen jaren hebben virtualisatie en mobiel werken met allerlei device types een grote impact gehad op de werkplek. Toch staan we nog maar aan het begin. In de toekomst werkt iedereen zowel zakelijk als prive op een werkplek uit de cloud, die nog maar de helft kost van de werkplek van vandaag.

Vandaag staat de personal computer centraal in ons digitale leven. In de komende jaren verandert dit langzaam en komt de personal cloud centraal te staan. Medewerkers maken gebruik van alle verschillende typen randapparatuur (smartphones, tablets, ultrabooks), waarbij de pc één van de opties is in plaats van de primaire hub (sommige mensen noemen de komende tijd daarom de post-pc era). De personal cloud is de centrale hub. Of, in de definitie van Gartner: ‘this cloud-based location will be portable, always-available place where we keep our content and access our services’.

De nadruk verschuift naar beheer en beveiliging van de toegang tot de cloud en de informatie die daar is opgeslagen in plaats van een sterke focus op het beheer en de beveiliging van het device van de eindgebruiker.

Je kunt je afvragen welk probleem nu wordt opgelost met deze ontwikkeling. Veel mensen zijn tevreden met hun huidige werkplek en de mogelijkheden voor mobiel werken. Toch zijn er in het huidige concept diverse problemen. Denk maar eens na over alle flash filmpjes die niet werken op je iPad. Ga maar eens praten met beheerders van werkplekken en mensen die proberen de kosten per werkplek omlaag te krijgen. Allerlei applicaties en/of devices hebben specifieke en/of proprietary software op  het device nodig. Elke abstractie laag vereist beheer. Devices staan vol met software, waarvan grote delen niet of nauwelijks worden gebruikt. Wat je bespaart aan de device-kant door virtualisatie, komt er aan de achterkant in het datacenter weer bij. Flexibiliteit van kosten van de infrastructuur is prachtig, maar softwarelicentie-modellen ondersteunen die flexibiliteit niet of alleen tegen hoge meerkosten.

De technologie voor een personal cloud is beschikbaar. Met behulp van html5 kan een Web Desktop worden gemaakt die toegang geeft tot applicaties en data. Html5 zorgt voor een representatie van de applicatie die zich aanpast aan het device dat wordt gebruikt. Toch is de invoering van de personal cloud niet alleen een technologische uitdaging. De grote voordelen worden pas zichtbaar als gebruikers bereid zijn om te gaan werken met apps die geschikt zijn voor de personal cloud, net zoals we thuis op onze iPad doen. Voor tekstverwerking denkt iedereen direct aan Microsoft Word, maar is een eenvoudigere tekstverwerker die vanuit een appstore wordt geleverd niet voldoende? Dezelfde vragen kun je stellen voor vele andere toepassingen, zoals mail, agenda en file sharing.

Gartner voorspelt een verschuiving van native-applicaties naar web-applicaties, omdat met html5 steeds meer mogelijk is. Uiteraard kunnen in een bedrijf niet alle applicaties op korte termijn worden omgezet naar web-apps die geschikt zijn voor de personal cloud. Er zullen altijd power-gebruikers die wel specifieke en uitgebreide functionaliteiten van bepaalde applicaties nodig hebben. We moeten echter deze uitzonderingen niet de regel laten bepalen De technologie is er om ook deze gebruikers tevreden te stellen, terwijl we in de tussentijd een vliegende start maken met migratie van de standaard gebruikers naar de personal cloud. De potentiële besparing op de werkplek, met name ook op de software licenties, is te groot om te laten liggen.

Sponsored content
Kennispartner

VCD IT Groep: één partner voor IT Gemak

Bij VCD hebben we maar één doel voor ogen: het bieden van IT Gemak. Met betrokken vindingrijke professionals bieden wij u professionele oplossingen, van consultancy en software tot infrastructuur, Cloud en beheer. Dit om uw organisatie productiever en slagvaardiger te maken en u te ontzorgen.