De jeugd en de cloud, er is geen weg terug | Opinie | Computable
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

De jeugd en de cloud, er is geen weg terug

14-02-2013 13:52 | Door Klaas de Jong | Er zijn 17 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Computable Expert
Klaas de Jong
Klaas de Jong

Solution Consultant

Expert van Computable voor de topics: Cloud Computing en Virtualisatie

Meer

Afgelopen woensdag was ik op een interessant seminar in het noordelijke deel van West-Nederland voor het geven van een presentatie. De aanwezigen waren vrijwel allemaal medewerkers van scholen in de omgeving, met als doel het 'opsnuiven' van de ontwikkelingen in de it zoals een van de aanwezigen dat verwoordde.

Interessant was te horen dat een groot deel van basisscholen en voortgezet onderwijs open staat voor 'The Cloud'. Hoewel er geen duidelijke scheiding was waar te nemen tussen basis- en voortgezet onderwijs, leek eerstgenoemde daar toch wat verder in te zijn.

De jeugd wordt ieder moment van de dag geconfronteerd met de Cloud. Is het niet op school, dan is het wel privé. De schoolgaande jeugd komt in toenemende mate met de cloud in aanraking. Niet alleen vanwege social media, maar steeds meer ook vanwege de educatieve voordelen. Hoezo, huiswerk op papier meekrijgen en de volgende dag weer inleveren? Alles kan toch online? Je krijgt op je (byo) tablet een url mee en je kunt dan, eenmaal thuis, je huiswerk maken. De volgende ochtend heb je dan al de reactie van de leraar (niet dat ik die leraren met werk in de avond wil opzadelen, maar het kan wel). Een mooi voorbeeld van een van de presentatoren was een filmpje, gemaakt door een leerling, die daarin de werkopdracht die ze had gekregen volledig had uitgewerkt.

Interessante ontwikkeling? Ja, maar de vraag is in hoeverre scholen daar al voor open staan. Op dat moment moest ik mijn presentatie over desktop virtualisatie nog geven, en vroeg me af in hoeverre dat, desktop virtualisatie dus, in de cloud wellicht nog gemakkelijker is en ook in de educatieve wereld een oplossing is.

Windows, OS X, Linux,  wat is dat? Je hebt toch een tablet 'en die doet het gewoon'. Fabrikanten van softwarepakketten spelen daar handig op in door hun oplossingen in de cloud tegen zeer lage tarieven aan educatieve instellingen op alle niveaus aan te bieden. De jeugd weet straks niet anders dan dat ze met Office 365 en Google Apps, om maar een paar te noemen, alles kunnen doen wat ze willen.

En wat doet dan het bedrijfsleven? (Overhaast) overstappen op de cloud of de nieuwe enthousiaste jeugdige medewerker nog frustreren met een werkomgeving uit het jaar 2000 (ja, ja,  we zijn al wat verder). Beter is het om nu te zorgen voor een flexibele, dynamische werkomgeving uit de cloud gecombineerd met alle variaties van byo die er denkbaar zijn; bring your own device, bring your own cloud, bring your own lunch, et cetera.

Veilig en betrouwbaar

Ik moet er niet aan denken dat de Cloud voor mijn (klein)kinderen niet betrouwbaar en veilig is. Ik realiseer me dat de anarchie op het Internet hoogtij viert, en dat er best nog wel een en ander geregeld dient te worden op zowel ethisch als juridisch gebied. Maar, als we met z’n allen ervan overtuigd zijn dat de cloud de 'nutsvoorziening' voor ons en onze jeugd is, dienen we toe te werken naar een goed gereguleerde, betrouwbare en stabiele cloud-omgeving.

Het initiatief van Eurocommissaris Neelie Kroes, 'Uniforme Europese regels voor Cloud computing', juich ik dan ook van harte toe (zie 2013: De cloud gaat Europees)

Ook het initiatief van Tilburg Institute for Law, Technology, and Society (TILT) is essentieel voor het succes van de cloud (zie Cloudopslag vereist nieuwe wetgeving). Niet alleen voor morgen of overmorgen, maar bij voorkeur vandaag.

Ouwe rotten

Als ouwe rot in het vak realiseerde ik me deze week maar weer al te goed dat de cloud voor onze jeugd is en dat wij, ouwe rotten in de it, de plicht hebben om er voor te zorgen dat de cloud voor onze nieuwe generatie een stabiele, veilige en betrouwbare nutsvoorziening wordt . De kennis en ervaring die nodig is voor het opzetten van de cloud hebben we nu en moeten we nu gebruiken. Daarnaast zullen we allemaal moeten 'bijleren' en dienen we onze kennis en ervaring uit te dragen om die voor de  volgende generatie(s) beschikbaar te maken. Ik ga er voor, jullie ook?
Sponsored content
Kennispartner

VCD IT Groep: één partner voor IT Gemak

Bij VCD hebben we maar één doel voor ogen: het bieden van IT Gemak. Met betrokken vindingrijke professionals bieden wij u professionele oplossingen, van consultancy en software tot infrastructuur, Cloud en beheer. Dit om uw organisatie productiever en slagvaardiger te maken en u te ontzorgen.