Mobiele applicaties zijn de toekomst | Opinie | Computable
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

Mobiele applicaties zijn de toekomst

01-02-2013 12:54 | Door Rohit Garg | Lees meer artikelen over: Laptops, Testing, Tablets | Er zijn 10 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
BYOD

Het afgelopen jaar is er al veel geschreven over de trend bring your own device (byod). Mobiele apparaten worden steeds betaalbaarder en het is dan ook geen wonder dat managers en medewerkers hun eigen apparaten - zoals telefoons, tablets en laptops - op het werk gebruiken. Deze trend gaat in 2013 een nieuwe fase in en wordt ook wel bring your own software (byos) genoemd.

Met byos wordt het gebruik van gepersonaliseerde applicaties bedoeld, zoals apps die iemand selecteert voor zijn eigen apparaat. De toename van open source-software en de populariteit van app-stores toont aan dat veel medewerkers vrijheid willen in het kiezen van eigen software en applicaties en niet langer gebonden willen zijn aan bedrijfssoftware. Dit geldt ook voor het feit dat medewerkers niet langer gedwongen willen worden om een specifiek bedrijfstoestel te gebruiken.   

Doordat medewerkers de mogelijkheid hebben hun eigen software en applicaties te kiezen, ontstaat bij it-afdelingen en bedrijven in het algemeen de behoefte om deze applicaties uitgebreid te testen. Hierdoor zorgen zij ervoor dat medewerkers de app ook daadwerkelijk op de werkplek kunnen gebruiken.

Mobiele applicaties testen

Mobiele applicaties moeten uitgebreid worden getest en dit moet snel en effectief gebeuren. Waren ze eerst het domein van tieners en gamers, tegenwoordig worden apps steeds meer gebruikt in een zakelijke omgeving. Vaak zijn er problemen wanneer apps geüpdatet worden, zoals verlies van functionaliteit en foutmeldingen. Voor organisaties is het belangrijk dat dit soort fouten niet optreden als medewerkers deze applicaties, met potentieel gevoelige bedrijfsinformatie, gebruiken. Daarom is het van belang dat applicaties voortdurend worden getest, zodat ze een consistente gebruikerservaring bieden.

Snelle technologische vooruitgang en de toename van apparaten met verschillende besturingssystemen (Apple iOS, Android en Windows Mobile) en platforms creëert steeds meer mogelijkheden voor gepersonaliseerde applicaties en software op mobiele apparaten. Het is daarom belangrijk om mobiele apps te testen, zodat ze op bedrijfsplatforms en netwerken kunnen draaien.

Mobiele ontwikkelingen gaan in een rap tempo. Snel testen van de kwaliteit van applicaties op besturingssystemen, platforms en netwerken is een noodzakelijke, maar tevens ontmoedigende taak om succes op lange termijn te garanderen. Dit komt doordat er wereldwijd veel fragmentatie en concurrentie is op het gebied van applicatieontwikkeling. Daarnaast is het niet-functioneel testen - zoals testen van de bruikbaarheid, veiligheid en toepasbaarheid - net zo belangrijk als functioneel testen.  

Testcriteria

Voor het uitrollen van applicaties voor mobiele apparaten is het testen ervan noodzakelijk om drie redenen. De eerste is de diversiteit van apparaten. Doordat meerdere platforms en browsers beschikbaar zijn, zijn er verschillen – zoals variatie in applicatielooptijden – die getest moeten worden en waar nodig geoptimaliseerd.

De tweede reden is netwerkuitdagingen. Zelfs al zijn de mobiele telefoon en applicatiefunctie op elkaar afgestemd, dan nog zijn er netwerkuitdagingen. Meerdere netwerktypes - gsm/gprs tot Wi-Fi/Wi-Max en 4G - kunnen ertoe leiden dat er verschillende verbindingssnelheden in diverse regio’s zijn. Applicaties moeten in deze regio’s worden getest, zodat inzichtelijk wordt hoe ze functioneren met elke netwerkfunctie van iedere netwerkprovider.

De derde reden is dat verschillen in hardware kunnen leiden tot beperkingen in de verwerkingssnelheid en geheugencapaciteit van het mobiele apparaat. Ook zijn er variaties in de communicatieprotocollen van elk apparaat (wap/http et cetera).

Er zijn veel mogelijkheden voor het testen van mobiele applicaties, omdat de mobiele markt blijft groeien. In vergelijking met een desktop/notebook-omgeving zijn systeembronnen van mobiele apparaten (bijvoorbeeld geheugen en verwerkingssnelheid) beperkt.

Dankzij de groeiende mobiele markt en de opkomst van het mobiele testen worden apps steeds geavanceerder. De vraag naar bedrijven die deze applicaties kunnen testen neemt hierdoor toe.

Mobiele applicaties in de organisatie

Wanneer mobiele applicaties van consumenten niet werken, kan dat de relatie tussen provider en consument beschadigen. Echter, als apps zakelijk worden gebruikt, is een strenge en vooruitstrevende aanpak voor het testen van deze applicaties nodig, omdat er mogelijk wordt gewerkt met gevoelige en vertrouwelijke informatie.

Veel organisaties hebben vaak niet de noodzakelijke functionele testcapaciteit intern beschikbaar. Wanneer dit het geval is kunnen ze zich tot partners wenden die ze vertrouwen en die laboratoria hebben voor het testen van mobiele apps. Een samenwerking met een dergelijke partner zorgt ervoor dat organisaties zelf minder hoeven te investeren, omdat ze gebruik kunnen maken van hun  externe laboratoria. Op deze manier kunnen ze toch uitgebreide tests uitvoeren, zonder hiervoor veel intern te investeren.    

 

Rohit Garg, regionaal testing practice leader bij Cognizant
Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1399 6.80
Klik voor meer info 2 1048 6.77
Klik voor meer info 3 1863 6.76
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 2637 6.57
Klik voor meer info 6 561 6.53
Klik voor meer info 7 1122 6.43
Klik voor meer info 8 539 6.34
Klik voor meer info 9 920 6.32
Klik voor meer info 10 1277 6.31