Het einde van de webbrowser is in zicht | Opinie | Computable
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

Het einde van de webbrowser is in zicht

25-01-2013 12:55 | Door Marcel van Wort | Lees meer artikelen over: iPhone, Apps, Tablets, iPad, Browsers | Er zijn 28 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Computable Expert
Marcel van Wort
Marcel van Wort

Managing Consultant

Expert van Computable voor de topics: Security, Netwerken en Management

Meer

Wat zal er overblijven, de multifunctionele webbrowser of de gespecialiseerde apps op nieuwe besturingssystemen? Is de klassieke web browser zoals we die al tientallen jaren gebruiken gedoemd te sterven als een soort van terminal-emulator nodig om legacy client/server-toepassingen te draaien op moderne client-platforms?

Gedreven door de dreiging van Microsoft om de licentieprijzen voor Window 8 en Media Center per 31 januari drastisch te verhogen heb ik vorige week besloten om mijn Windows 7-desktop voor het vriendenprijsje van 29,95 euro te upgraden. Buiten de dreigende licentie verhoging weet ik nog niet wat mij heeft bezielt om mijn goed werkende Windows 7-machine vaarwel te zeggen. Zeker omdat ik erg opzag tegen de user interface van Windows 8. Waarschijnlijk was het dan toch mijn ongecontroleerde nieuwsgierigheid om mijn desktop-pc in een gigantische telefoon te veranderen. Tenslotte bel ik ook met mijn desktop middels een ip-phone en een headsetje..

Windows 8 is, net als mijn iPhone, iPad en Android-telefoons gebaseerd op grote iconen zodat je daar met een relatief klein touch screen zoals van een telefoon of tablet makkelijk applicaties mee kan starten en bedienen. Ook een app-store ontbreekt niet waarin ik al vele interessante apps, gratis of betaald, heb kunnen vinden.

Al spelende met deze nieuwe desktopervaring valt het mij op dat de aloude desktop wel op te roepen is, maar eigenlijk ook een beetje is weggestopt tussen al die grote iconen. Met al die apps gebruik je eigenlijk de desktop en de drie browsers (IE, FF, Chrome) die daar normaliter in zijn geïnstalleerd veel minder. Als er voor een website een app is uitgekomen dan start je daarvoor, net als op je telefoon of tablet, de browser niet meer op. Andersom redenerend, komt het er eigenlijk op neer dat websites die geen eigen app hebben ontwikkeld je veroordelen tot de 'oude' user interface in het besturingssysteem en een stukje extra software; 'de browser'. De vertrouwde browser is hiermee eigenlijk gedegradeerd tot een multipurpose portal om 'oude' websites te draaien. Eigenlijk lijkt de browser nu al wel een beetje op de 3270 terminalemulators uit de jaren tachtig, die nodig waren om legacy-applicaties op een nieuw besturingssysteem te draaien.

Geen enkele organisatie of aanbieder van content op het internet wil als oudbollig gezien worden en wil op elk platform bereikbaar blijven dus er worden driftig apps ontwikkeld die de gebruikers steeds meer gaan weerhouden om de aloude browsers te gaan gebruiken. Apps hebben het voordeel dat ze zich niet aan allerlei protocolregeltjes hoeven te houden.  De communicatie tussen client en server kan dus veel effectiever verlopen dan als je gebruik moet maken van een chatty-protocol zoals http dat is. Omdat een deel van de opmaak al op de client aanwezig is, hoeft er alleen ruwe data overgestuurd te worden, waarmee dus op langzame verbindingen toch een goede gebruikerservaring kan worden bereikt. De goede werking hangt ook niet meer af van de kwaliteit of compatibiliteit van de browser, maar meer van de app zelf. Ik moet wel toegeven dat het daar nog wel eens aan schort, maar toch...

Veel cloud serviceproviders gebruiken browsertechnologie om applicaties te publiceren naar hun gebruikers toe. Op deze manier zijn ze natuurlijk, ondanks het gebruik van allerlei mobiele code, gelimiteerd door de regels die een browser nodig heeft om goed te functioneren. In het geval van applicaties via het web kan een browser nooit de functionaliteit, effectiviteit en gebruikerservaring bieden als een gespecialiseerde app zoals Citrix-achtige clients of gespecialiseerde terminal apps als clientsoftware.

Apps hebben nog een ander groot voordeel voor de aanbieders van content, ze veranderen het verdienmodel van het internet op een manier die met browsers nauwelijks is op te dringen. Gebruikers van een portal of site kunnen middels een betaalde app geld afhandig worden gemaakt. Het gaat veelal (nog) om kleine bedragen per app maar toch ontstaat er hierdoor een directere binding tussen de gebruikers en de aanbieders van content. Dit kan veel voordelen opleveren voor de aanbieder want eigenlijk heb je je geregistreerd op het moment dat je de app hebt aangeschaft.  De aanbieder heeft nu ook de mogelijkheid om binding met je te houden door het pushen van berichten of alerts terwijl je hun site niet eens bezoekt. Vooal dit verdienmodel en de betere binding met de gebruikers zal waarschijnlijk het einde inluiden voor onze oude vertrouwde webbrowser.

Ik vraag mij echt af hoe lang het nog duurt voordat de belangrijkste content- en dienstenaanbieders hun portals gaan afsluiten voor html-gebasserde omgevingen en alleen nog met betaalde apps te benaderen zijn en daarmee dus ook de multifunctionele-browser de nek gaan omdraaien. Heeft de webbrowser nog een toekomst of wordt het straks een soort van terminalemulator voor legacy-applicaties die gedraaid moeten worden op een modern besturingssysteem?

Gerelateerde artikelen

12-06-15  'Mobiele browser passeert desktop in 2017'

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1399 6.80
Klik voor meer info 2 1048 6.77
Klik voor meer info 3 1862 6.76
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 2637 6.57
Klik voor meer info 6 561 6.53
Klik voor meer info 7 1122 6.43
Klik voor meer info 8 539 6.34
Klik voor meer info 9 920 6.32
Klik voor meer info 10 1277 6.31