Linux desktop is dood, of niet?

15-01-2013 08:32 | Door Jan van der Torn | Lees meer artikelen over: Smartphones, Linux | Er zijn 43 reacties op dit artikel | Permalink
Computable Expert
Jan van der Torn
Jan van der Torn

Senior Open Source Software Consultant

Expert van Computable voor het topic Open Source

Meer

De tegenstanders van Linux hebben gelijk gekregen, de Linux-desktop is niet doorgebroken. Jaren lang hebben de voorstanders van een Linux-desktop gedacht dat deze dominant zou worden, niet dus. Maar slecht nieuws voor deze tegenstanders, er zijn tekenen dat er iets gaat veranderen, oordeel zelf.

Het belang van webapplicaties blijft toenemen, al jaren. We doen steeds meer online, cloudcomputing, sociale media, het is allemaal web-gebaseerd. Webapplicaties maken eindgebruikers steeds minder afhankelijk van de software die op de desktop draait. Een recente webbrowser, Internet Explorer, Firefox, Safari of Chrome, het is allemaal goed. De opkomst van het gebruik van tablets versterkt dit, ongeacht of het een IOS-, of Android-gebaseerd device is. Een webbrowser is altijd voorhanden. Ook voor contentaanbieders (zoals bijvoorbeeld Spotify) loont het de dedicated clients te vervangen voor een webclient. Zakelijk is dit een logische stap, minder softwareclients ontwikkelen en meer tijd en aandacht voor de webclient en een webbrowser is er altijd.

Apple en Microsoft

We zijn gek op Apple. We gebruiken het thuis en het liefste ook op het werk. Het is voor menigeen de belangrijkste reden zelf deze hardware aan te schaffen. Hiermee snoept Apple van een deel van de Microsoft-desktopmarkt. Voor veel 'overstappers' is dit geen probleem, ze gebruiken toch veelal webapplicaties. Bijkomend effect is dat eindgebruikers nu ook aan een ander platform kunnen wennen. Een keer overstappen was misschien spannend, een tweede keer is dit al veel eenvoudiger.  Mogelijk is een overstap naar Ubuntu dan ook binnen bereik?

In de media wordt breed uitgemeten dat Windows 8 (commercieel gezien) geen makkelijke start heeft. Het lijkt me lastig te bepalen wat hiervan de oorzaak is. Mogelijk zijn Windowsgebruikers tevreden met Windows 7, zien ze op tegen de andere interface of kiezen ze liever voor Apple, wie zal het zeggen. Het is dan ook maar de vraag of Windows 8 zo dominant zal worden als Mircrosoft graag wil. De markt verandert van een monocultuur naar een waarin meerdere desktops kunnen bestaan.

Smartphones steeds krachtiger

Ook kunnen we steeds meer doen met onze smartphone. Het blijft niet beperkt tot bellen, maar we kunnen ermee mailen, onze agenda beheren en browsen op het web. Vooral deze laatste applicatie is van belang, want we gebruiken toch zoveel webapplicaties? Met dank aan de fabrikanten wordt deze hardware dan ook steeds krachtiger. Samsung deed onlangs een aankondiging van een nieuwe processor voor smartphones met acht cores (de Exynos 5 octa processor). Nog even en het is mogelijk onze desktopsoftware op een telefoon te gebruiken.

Canonical werkt hard om de Ubuntu software geschikt te maken voor alle hardwareplatformen. We kennen Ubuntu natuurlijk voor pc's en laptops, maar het is er ook voor tablets, servers, rekenclusters en inmiddels ook voor tablets en telefoons (smartphones). Hiermee wordt Canonical's Ubuntu een interessante zakelijke keuze. De software draait op alle hardware, je kan er commerciële support voor krijgen en de medewerkers zijn ermee bekend (bijvoorbeeld door het thuis gebruik).

Hoe aantrekkelijk is een pc (of laptop) ter grootte van een smartphone? Alle ingrediënten hiervoor zijn er inmiddels. Smartphones zijn krachtig genoeg, de software is er, we gebruiken vooral webaplicaties en opslag van gegevens doen we in de cloud. In mijn ogen erg aantrekkelijk dus. De belangrijkste keuze die een eindgebruiker nog moet maken is, hoe groot moet mijn scherm zijn dat ik onderweg gebruik? Ofwel, kies ik voor een telefoon of tablet... Of Ubuntu inderdaad op desktops gebruikt gaat worden en dominant zal worden moet de toekomst uitwijzen. Zelf ben ik erg enthousiast over Ubuntu. Ik gebruik het thuis op mijn mediaplayer, server en ga het zeker ook op een smartphone proberen.

Reacties op dit artikel
De redactie vindt deze reactie: OKLeen Blom, 15-01-2013 9:08
Het is ook een transitie van 'desktop' naar een nieuwe vorm: de 'takenlijst'. Deze taken, of zo als een collega het noemde, de 'todo list' activeert apps of webapps. En waarop je die draait wordt steeds minder belangrijk.
Een Linux-desktop als doel is daarom achterhaald. De Linux community zou moeten steven naar een goed platform voor zo'n takenlijst. Of, zou die al lang bestaan onder de naam Android?
De redactie vindt deze reactie: OKGijsbert Peijs, 15-01-2013 9:25
Linux op de desktop heeft nooit geleefd.
 
Natuurlijk wordt het door de trouwe aanhangers gebruikt maar er is gewoon is heel groot probleem waardoor het zakelijk nooit van de grond zal komen: Microsoft Office draait er niet op.
 
Zelf werk ik wel vaak op Linux maar als ik bij/met klanten moet werken, ontkom je gewoon niet aan Office (en dus Windows of Mac). En kom nou niet aan met LibreOffice. Hoe mooi dat initiatief ook is, het is gewoon niet compatibel met MS Office waardoor al je documenten overhoop gehaald worden.
De redactie vindt deze reactie: OKRon Bakker, 15-01-2013 9:34
Op 21 november 2008 stond in de staatscourant, dat de (rijks ?)overheid zowel intern als naar buiten toe moet communiceren in openstandaarden.
Hierbij wordt zelf aanbevolen, om in het ODF formaat te werken (Open Document Formaat).
Stuur ik echter een email naar de gemeente met daaraan een ODT file, dan wordt deze gewoon weggegooid, omdat MS Office er niet mee om kan gaan.
Juist door het gebruik van open standaarden verplicht te stellen en zelf te gebruiken, ben en blijf je onafhankelijk van een leveracier (geen Vendor lock-in).
De software hiervoor is voor (bijna) alle besturingsystemen te krijgen.
Wanneer de open standaarden consequent worden gebruikt, kan de eind-gebruiker kiezer voor een goed besturingssysteem, waarbij de snelheid, veiligheid en stabiliteit bepalend zijn.
Volgens mij zal Linux hier gebruik van kunnen (moeten) maken.
 

De redactie vindt deze reactie: OKDirk Jan van der Wal, 15-01-2013 9:36
@Gijsbert
Je hebt wellicht een punt als het om Office gaat. Toch valt daar het nodige op af te dingen. De uitwisseling is zo beroerd omdat Microsoft vast blijft houden aan zijn eigen standaarden en niet aan algemeen geaccepteerde open standaarden. Office 2010 kan weliswaar *.odt openen maar dan vervalt een deel van de functies. Microsoft houdt daarmee hun de facto monopolie in stand. Spreekt niet echt voor ze... Het niet compatibel zijn is dus eerder aan Microsoft te wijten dan aan de makers van LibreOffice.
 
Overigens werkt MS Office wel degelijk op Linux. Je moet dan wel het pakket Crosover gebruiken maar dan draait het prima.
De redactie vindt deze reactie: OKPatrick Jenner, 15-01-2013 9:44
Ik ben bang, Jan, dat het toch nog wel even gaat duren voordat een linux desktop zijn intrede in de zakelijke markt doet. Het staat vast dat er geen beperkingen zijn om er zakelijk mee te werken ondanks dat er mensen zoals Gijsbert Peijs vast blijven houden aan MS Office als standaard. Je dient als organisatie dan te zorgen voor een goede uitrol en conversie zoals we zagen in München waarbij MS Office werd vervangen door LibreOffice.
Het grootste probleem echter zijn de contracten die hardwarefabrikanten hebben afgesloten met Microsoft waardoor pc's vrijwel altijd met een MS licentie uitgerust worden. Zolang Canonical nog geen eigen hardware levert zal het voor een organisatie nog steeds goedkoper zijn om op een gesloten wurgOS te blijven.
BYOD zal wel voor een groeiend aandeel van Linux gebruikers (waaronder ikzelf met een mooie Kubuntu desktop) kunnen zorgen mits open standaarden goed worden toegepast.
De redactie vindt deze reactie: OKGijsbert Peijs, 15-01-2013 9:59
@Dirk Jan: Het was ook zeker niet mijn punt om Libre aan te vallen of MS te steunen. Het monopolie en de houding van MS staan ook mij totaal niet aan maar je doet er weinig aan. Wat mij betreft gaat stapt iedereen vandaag nog over op Libre of Google Docs/Drive.
 
Ja, je kunt met Crossover of zelfs Wine aan de gang maar dat is niet wat je wilt. Zeker beheerders die paar honderd werkstation up-and-running moeten houden, gaan daar echt niet mee aan de slag.
 
ODF is leuk maar zelfs bij de ministeries intern wordt alles gewoon in docx opgeslagen hoor.
De redactie vindt deze reactie: OKNiels Krijger, 15-01-2013 10:01
Gebruik sinds een paar maanden Linux als werklaptop. Ik ontwikkel en dit is dan ook niet zo vreemd.
 
Wat wel vreemd is dat ik de gebruikerservaring op KDE (de grafische omgeving die ik gebruik) prettiger vind dan Windows 8 voor zakelijk gebruik. Het werkt eigenlijk net zo prettig als Windows 7, met name omdat ik twee applicatiebalken, 1 rechts en 1 links van het scherm, kan hebben.
 
Maar Linux heeft teveel nerdy eigenaardigheden om als desktop echt door te breken.
 
Zoals andere zeiden is MS Word het grote gebrek. Ik los dit deels op door veel in Google Docs te doen; maar het blijft een probleem als ze mij .docx documenten toesturen. Meestal vraag ik dan om een PDF of kijk ik hoe LibreOffice ermee om gaat. Als ik samen moet werken in een .docx bestand dan vraag ik of ze het in Google Docs willen zetten. Maar die geintjes kun je niet uithalen met een klant. Gelukkig lukt het me als techneut het gebrek aan MS Word nog te verantwoorden.
De redactie vindt deze reactie: OKPascal, 15-01-2013 12:05
Ik heb in mijn carriere met zo'n veertigtal besturings systemen te maken gehad. Windows is eigenlijk het enige waar ik absoluut niet mee om kan gaan.
Ik ben gewoon niet inteligent genoeg om een systeem dat bedoeld is voor secretaresses, kinderen en spelletjesfanaten om te kunnen gaan mea culpa daarvoor.
 
Of Linux op de desktop doorbreekt ? is dat dan nodig ?
Waar het omgaat is dat de common markt eens inziet dat de wereld geen eenheidsworst is en dat de meeste mensen graag in een Opel rijden maar sommige mensen toch echt liever in een BMW stappen.
Niet iedereen hoeft zich dus te conformeren aan een tegeltjes interface bedoeld voor het zelfde slag mensen dat in in de supermarkt pas zelfstandig groenten kan afwegen als de plaatjes op het touchscreen verschijnen.
 
Ik ben (zoals ongetwijfeld bekend) een techneut, en kan in die hoedanigheid met een Windows systeem weinig aanvangen (bespaar me je tegenargumenten, been there done that)
Mij maakt het verder weinig uit op wat voor systeem ik werk.
Mijn desktop bestaat toch enkel uit enge zwarte schermpjes 'hij zal wel zo'n gevaarlijke hacker zijn'
De redactie vindt deze reactie: OKHenk, 15-01-2013 13:26
Het grote probleem met Linux is, het blijft behelpen.
Het kan alles, maar niet standaard.
En dan verval je in allerlei user groepen, e.d.
Allemaal goed bedoelde hobbyisten, maar dat maakt het er niet beter op.
Als je een vraag hebt, heb je geen support. Dan kan je alleen terecht op het forum, en dan mag je hopen dat er iemand je helpt.
 
Het eerder genoemde Office probleem is de doodsteek wat mij betreft.
Liever een Apple of Windows waar je wel normaal op kunt werken
De redactie vindt deze reactie: OKArvi Pingus, 15-01-2013 13:52
Linux Desktop heeft een marktaandeel van 'slechts'5%. Tegen de marketing machines van Microsoft en Apple is het moeilijk opboksen. Zakelijk hanteert Microsoft ook nog een aggresieve prijspolitiek: Wil je als bedrijf over op Linux vanwege de lagere TCO dan verlaagt MS haar prijzen wel fors. :)
Waar liggen de kansen voor Linux: Thuisgebruik, de Recessie en Tablets.
Zolang onze kids Windows nodig hebben om te gamen zal Windows dominant blijven. Daar zit echter beweging in nu Steam en Valve besloten hebben Linux te gaan ondersteunen. Als thuisgebruik toeneemt, zullen scholen en daarna bedrijven over gaan.
De recessie zal zeker bij toenemend aantal webbased applicaties ook bedrijven motiveren minder licenties te betalen voor (legale) software.
Tablets veranderen het pc veld. Er worden al meer tablets verkocht tov pc's. Android is Linux, Ubuntu is daar ook al aanwezig.
Kortom de toekomst voor de linux desktop ziet er zonnig uit!
BTW, als je pc het niet doet even van een USB met Knoppix booten of een LIveCD van enige distro en je hebt volledigvgrafisch toegang tot al je bestanden en settings.
 
Arvi
De redactie vindt deze reactie: OKPaVaKe, 15-01-2013 14:54
Volgens mij speelt er nog iets anders mee.
Hebben we het over windows, dan hebben we het over het microsoft product. Er kan nog wat verwarring zijn over welke versie (XP, 7 of 8) maar het blijft windows.
 
Heb ik het over Linux, dan kan het zijn dat ik het over Debian, Fedora, Ubuntu, Suse, Slackware enz enz heb. Deze zijn onderling allemaal verschillend. Kunnen we dan wel praten over één Linux, en zou Linux als platform niet sterker zijn geweest als ze, commercieel gezien, de handen ineen geslagen hadden in plaats van elkaar te beconcurreren?
De redactie vindt deze reactie: OKjtorn, 15-01-2013 15:11
@Patrick Jenner, het valt mij juist op dat er op zoveel apparaten Linux te vinden is tegenwoordig. Ik denk dat meer huishoudens en bedrijven Linux binnen de muren hebben dan ze zelf denken. Neemt niet weg dat we Linux nog weinig op de desktop terug vinden. Uit eigen ervaring vind ik Ubuntu een buitengewoon prettige desktop die bovendien ook in erg veel talen / vertalingen te verkrijgen is - zonder kosten... Ik zou toch verwachten dat dat ergens een keer een positieve business case oplevert (m.u.v. Google dan)...
De redactie vindt deze reactie: OKPascal, 15-01-2013 15:24
@Arvi Pingus, Een profesionele ICT omgeving vergelijken met de situatie thuis bevestigd slechts mijn eerdere opmerkingen.
 
@Henk, Linux is wel zo ongeveer de meest flexibele Unix variant die ik ken (en ik ken er nogal wat)
Met Linux kan inderdaad alles. het kan ook allemaal standaard.
Het grote hiaat is zo simpel als veelzeggend.
Wil je met Linux iets behoorlijks opzetten, dan heb je gedegen kennis van zaken nodig. Dit wil impliciet zeggen dat (zoals ik al zovaak heb gezegd) je handige buurjongetje de zaak wellicht ook voor elkaar krijgt maar niet de mogelijke problemen kan oplossen.
Een draaiend Linux systeem vereist weinig onderhoud, maar de instalatie is idd niet speciaal iets voor een leek.
Vandaar dat een beetje Linuxbeheerder nu eenmaal wat meer kost dan een snelle hobbyist.
Dit alles verklaart ook meteen waarom Linux op de desktop wat minder populair is.
 
@PaVaKe wat zou er gebeuren als iets als Ubuntu standaard op alle PC's van de MediaMarkt en de Macro zou staan en we gewoon moesten betalen voor al die rommel die nu via een 'crack' geinstaleerd wordt (ik kende dat woord in deze contekst niet eens)
 
Ik geef toe, ik ben geen standaard gebruiker.
Zelfs op mijn iMac doe ik alles vanuit die 'enge' zwarte schermpjes
De redactie vindt deze reactie: OKEmanuel, 15-01-2013 15:26
Ik support zelf al jaren verschillende distributies van Linux, waaronder op de desktop. Wat mij opvalt, is dat er geen duidelijke regie is voor software life-cycle, testen van nieuwe releases en dat bestaande issue's slecht opgelost worden en dat dit erger lijkt te worden. Support voor bijv. APT-Proxy in Ubuntu Long Term Support (!) blijkt een wassen neus en vanuit ellende moet je dan maar overstappen naar Apt-Cacher NG. Besluitvorming hieromheen is erg warrig, waarbij zelfs de packagebeheerder het niet meer weet... ISC DHCP server heeft mega issue's m.b.t. failover/redundancy, maar niemand die het oplost. Tijden (2 jaar oid) is er geen support geweest voor de ACPI-tabellen van Acer en Packard Bells, vanwege een paar koppige techneuten, waardoor verschillende distributies niet of nauwelijks hier op werkte.. Na het uitvoeren van een software-update, is niet zelden iets veranderd in de softwareconfiguratie, waardoor zaken niet meer goed functioneren (zoals dat gedonder met GRUB-PC 2 jaar terug, waardoor de KVM guests niet meer up kwamen...).
En zo kan ik nog wel even doorgaan.. Je raadt het al: thuis draai ik Windows 7 op de desktop, ik kies mijn hobbies namelijk liever zelf.. Op applicatieservers bij klanten of m'n router/firewall of mediaspeler thuis zie ik graag Linux, maar bijv. voor de centrale LDAP AAA-server en het delen van bestanden e.d. weer graag Windows server..
De redactie vindt deze reactie: OKMichel, 15-01-2013 15:28
@PaVaKe, waarom zie je het microsoft product (Windows) wel als een product en Linux niet ?
M.i. is Linux meer een product dan het hele Windows verhaal.
Het is niet zo dat elke distributie weer het wiel opnieuw uit gaat vinden, men gebruikt elkaars code en draagt ook bij aan de community door patches en bugfixes terug te geven aan de ontwikkelaars (nou net het hele idee achter open source).
Onder de motorkap, om het zo maar eens te zeggen, is het eigenlijk allemaal hetzelfde, dezelfde kernel versies, dezelfde libraries, dezelfde broncode.
Waarom zie je de verschillende distributes als concurrenten ? Zelf ziet men dat namelijk helemaal niet (uitzonderingen daargelaten natuurlijk).
M.i. zijn de variaties wel goed, elke distributie heeft weer zijn eigen voordelen en afhankelijk van wat er standaard meegeleverd wordt is de ene weer beter geschikt voor een bepaalde taak dan een andere, zeker voor een beginnende gebruiker.
 
Jammer is het alleen dan iemand die wil overstappen vaak alleen naar het plaatje van de desktop kijkt en op grond daarvan een beslissing neemt, het mooiste plaatje wint vaak en niet de beste oplossing.
 
Ik hoor vaak positieve geluiden van mensen die overstappen van "het microsoft product" op Linux. Reacties als "Dat had ik jaren eerder moeten doen" zijn eerder regel dan uitzondering. En die krijg ik absoluut niet alleen van techneuten om dat vooroordeel maar direct uit de wereld te helpen.
 
Gewoon de twee eurocenten van een zeer tevreden Fedora/Ubuntu/Centos/RedHat/Debian gebruiker.
De redactie vindt deze reactie: OKPaVaKe, 15-01-2013 17:23
@Michel
 
Linux is een verzamelnaam voor verschillende distributies van verschillende leveranciers. Van ubuntu versie A naar Suse versie B is geen standaard upgrade.
 
Bij Windows spreek je over een leverancier, met (redelijk) gangbare upgrade paden.
 
Inhoudelijk is Linux misschien wel meer product dan windows, maar vanuit een onervaren gebruiker niet.
 

Overigens heb ik ook geruime tijd zakelijk en privé linux gebruikt. Afgelopen jaren is er heel veel verbeterd, zeker op het gebied van installatie en packaging.
 
Neemt niet weg dat incompatibiliteit met windows producten mij toch weer heeft doen overstappen naar Windows.
 

@Pascal: zwarte schermpjes zijn mij ook niet vreemd. Mijn eerste baan had alleen maar een zwart scherm, met van die mooie groene letters (een 3270 voor de kenners)
De redactie vindt deze reactie: OKgeveze, 15-01-2013 17:57
Ik ben jarenlang een fanatieke linux gebruiker geweest. Afgelopen 2 jaar gebruik ik nog alleen mac(OSX) als desktop. Het is een verademing om goede applicaties te gebruiken. Dat is ook meteen het probleem met linux. Er zijn gewoonweg te weinig goede applicaties. Er zijn altijd wel open source alternatieven voor alles maar die zijn hem nou juist net niet. Of ze missen iets of er is nauwelijks tutorials of howto's op internet (voor die specifieke app) of ze zijn bagger vormgegeven en missen de nodige user friendly handelingen en icons. Ik denk ook dat ubuntu dit heel goed heeft gezien en dat ubuntu nu ook een apple approach heeft om het tot een succesvolle product te maken aangezien de open source community dit of niet inziet of de nodige kennis van zaken niet hebben omtrent de zaken die ik net noemde. Amarok was bijvoorbeeld een van de weinige applicaties die dit goed had begrepen maar een zwaluw maakt nog geen zomer. Als ubuntu genoeg goede developers kan aantrekken (kwestie van goede marketing) en als er een eenheid in de interface behaald kan worden dan zal ubuntu pas echt gebruikers van de straat kunnen overhalen want de sterke punten die linux echt aantrekkelijk maakt zou alleen maar meerwaarde creëren om de gros over de lijn te trekken.
De redactie vindt deze reactie: OKMario Gielissen, 15-01-2013 22:34
Jaren geleden had Microsoft de 'get the facts' campagne. Nu liggen de kaarten zo:
 
1. De best verkochte laptop bij Amazon is momenteel Linux Chrome, op de 2e plaats de Mac en pas op de 3e plaats Windows http://www.amazon.com/Best-Sellers-Computers-Accessories-Laptop/zgbs/pc/565108
 
2. Het laatste rapport van Goldman Sachs: Het totale marktaandeel van Microsoft is van 97% naar 20% gezakt. Windows 8 zal dit niet kunnen keren. http://seattletimes.com/html/microsoftpri0/2019853243_goldman_sachs_microsoft_os_has_gone_from_more_than.html
De redactie vindt deze reactie: OKMichel van Deventer, 16-01-2013 10:48
@Pavake:
 
Voor de duidelijkheid. Linux is ALLEEN de kernel. De rest zijn o.a. GNU tools.
Debian is eigenlijk de enige die de juiste naam heeft, officieel Debian GNU/Linux.
 
Waarom zou je niet kunnen upgraden van Ubuntu versie A naar Suse versie B ? Ja, het zal niet makkelijk zijn, maar onmogelijk is het ook niet. Volgens mij kun je bij het Microsoft product ook niet 'zomaar' upgraden van bijvoorbeeld XP naar 8 of naar Server 2012 ?
 
Incompatibiliteit met windows producten ? Ja, Windows software draaien op Linux kan wel, maar werkt niet altijd even goed. Je kunt trouwens ook geen Mac OS X software op Windows draaien, maar daar hoor ik niemand over :)
 
Incompatibiliteit qua bestandsformaten ? Eigen schuld van Microsoft, moeten ze maar open standaarden gebruiken of hun eigen "standaard" openbaar maken, dan is er niets aan de hand. Het is gewoon klantengijzeling, niks meer.
 
Ik ben al vele jaren een zeer tevreden Linux gebruiker van veel verschillende distro's, zowel prive als zakelijk. De enige reden om ooit Windows te gebruiken is voor mij het eventueel moeten upgraden van apparatuur waar geen Linux tool voor is of te maken is. En ja, ik heb ook de desktops met fvwm meegemaakt.
De redactie vindt deze reactie: OKPascal, 16-01-2013 11:20
Ik vraag mij steeds weer af welke applicaties er onder windows zo goed zouden zijn, die vervolgens niet voor Linux (waarbij ik dan ook nog eens de meeste BSD varianten mee wil nemen) of Mac beschikbaar zouden zijn.
 
Het overgrote deel van de bevolking wil :
- Internetten (dat internet meer is dan een webbrowser weten ze vaak niet een)
- ie-meelen
- een briefje tiepen
- chatten
- spelletjes spelen
 
Kortom alles wat je met een iPad, googleTab of welhaast elk modern systeem prima kunt doen (toegegeven spelletjes onder linux is geen groot sucses, zelf geen ervaring mee maar van horen zeggen)
 
Ik zelf doe niets met Windows... ik heb er gewoon geen nuttige toepassing voor.
Om de zelfde reden heb ik ook geen iPad
 
@PaVaKe ja 3270 ken ik wel IBM toch ? nooit mee gewerkt, wel met VT220's en geloof het of niet Teletypes (werken ze her en der nu nog mee)
De redactie vindt deze reactie: OKJan van Leeuwen, 16-01-2013 13:07
Hallo Jan,
 
inderdaad Linux op de desktop is niet dood, ik typ dit op een (K)ubuntu systeen.
Toch verwacht ik geen doorbraak van Ubuntu. Na enkele upgrades stoot je steeds tegen zaken die niet in orde zijn, die kan ik wel herstellen maar met een release-cycle van een half jaar wordt niet genoeg getest ook niet bij LTE versies.
 
Android is als een doorbraak te betitelen, echter welk apparaat biedt standaard de mogelijkheid met een terminal direct in het os te werken? Bijna geen een.
 
Het is ook geen ramp dat Linux op de desktop klein blijft, dat bepaart je de aandacht van de schrijvers van trojaner en virus.
Het argument dat er geen programma's zijn voor Linux zie ik hier alweer, dat is ouwe koek, er is genoeg. Met behulp van virtualbox kun je ook een WindowsPC in je Linuxbox halen zo kun je met Win programma's werken en je internet op linux draaien dan ben je behoorlijk veilig voor malware.
 
Overigens is Mint een distributie die sterk opkomt, gebaseerd op Ubuntu maar met minder problemen. Dat voordeel kent Windows niet daar zijn geen forks.
De redactie vindt deze reactie: OKSjoerd, 17-01-2013 10:04
Het heeft even geduurd eer ik iets met dit artikel kon.
Er zijn op dit moment ook ruim 400 linux distro's waarvan velen zijn afgeleid van ongeveer 8 stam distributies. En voor desktops zijn er een dozijn windows managers die elk hun voors en tegens hebben. Als je dat tegenover de relatief uniforme Windows of OSX omgevingen dan kan je simpelweg afleiden dat er wel heel veel keuzes zijn voor Linux. Dat is een sterkte en een zwakte. Voor mensen die een no-nonsens omgeving willen hebben is het vaak niet een ideale situatie. Maar de gemiddelde IT pro zal er zijn/haar hand niet voor omdraaien om met een willekeurig OS aan de slag te gaan.
 
Maar als een organisatie alles in een cloud heeft staan en via een browser benaderbaar heeft gemaakt is het geen enkel beletsel om bijv een Chrome OS opstelling te maken wat prima door iedereen gebruikt kan worden. En als ze persé office documenten willen gebruiken en zich niet conformeren aan een open standaard dan graven ze zichzelf in het gat van microsoft.
 
Dat een overheid dit doet is wat dat betreft een teken van zwakte want het gaat in tegen de uitgezette Europeese richtlijnen. Dat uitgerekend een kabinet met een liberaal karakter het OSS denken niet meer bevordert geeft an sich al aan dat anti-OSS 'krachten' met succes erin slagen om hun vendor-lock strategieen door te zetten. Ondertussen wordt bij bijna elke nieuwe PC nog steeds standaard een Windows versie meegeleverd en kun je met moeite geld terug krijgen als je een alternatief OS wil installeren.
 
Wellicht dat het succes van Android ervoor zorgt dat meer mensen naar Linux overstappen zoals velen ook naar Apple over zijn gestapt na positieve ervaringen met hun iPhone/iPad. Of dat er steeds meer mensen zijn die het Windows 8 debacle hebben aangegrepen om maar eens naar een ander OS te kijken wat vriendelijker haar gebruikers bejegend.
De redactie vindt deze reactie: OKPascal, 17-01-2013 10:50
Quote: Maar de gemiddelde IT pro zal er zijn/haar hand niet voor omdraaien om met een willekeurig OS aan de slag te gaan.
 
Het spijt me Sjoer, maar ik vrees dat dit nu net de basis van het hele probleem is.
De gemiddelde IT-pro raakt helemaal in paniek als het systeem enigzinds anders werkt dan men gewend is.
 
De lieden die zonder al te veel problemen met een ander al dan niet onbekend systeem aan de slag gaat behoord tot een minderheid en niet de het gemiddelde.
Wederom het bekende probleem van het ontbreken van gedegen training/opleiding/ervaring.
De redactie vindt deze reactie: OKJurgen Prins, 17-01-2013 19:29
Samenvattend: Linux is dood... eindelijk.
Dat gepruts door een stelletje hobbyisten.
Kreeg het er benauwd van.
Stel eens even snel een VPN, printer en/of file server samen onder Linux...
Gaat wel maar niet zo snel als ik dat kan met mijn vriend Bill.
 
Kijk, dat bedoel ik.
Komt nog bij dat je voor elk probleem een nieuw forum moet bezoeken om het probleem (mogelijkerwijs) opgelost te krijgen.
 
Linux, 's net spelen met treintjes.
De redactie vindt deze reactie: OKHenri Koppen, 17-01-2013 20:39
De reacties zo lezend wil ik toch een aanvulling doen.
 
On Topic: Ik denk niet dat je het over tegenstanders van Linux moet hebben. Linux voor de consument is gewoon niet doorgebroken en de reden is vrij simpel. Accessibility-is-the-most-important-thing. Ofwel gemak. Als Linux makkelijk zou zijn of bepaalde voordelen zou hebben die het makkelijker maken dan Windows of OSX, dan was het vanzelf groot geworden.
 
Het lastige is dat Microsoft en Apple er zeer veel geld in kunnen stoppen om te zorgen dat hun producten makkelijker zijn dan uit een open source community komen. Maar als Linux echt voordelen in gemak zou hebben voor de gewone gebruiker, dan zou het vanzelf groter worden.
 
Het gemak is nu de grootste driver voor veel mensen (naast beleving) om MacOS te omarmen, maar voor veel mensen is Windows dat ook. Het staat al op je PC als je hem koopt, het is niet duur en een zeer groot voordeel: De rest van de wereld gebruikt het ook, en dat leidt weer tot gemak. Mensen vergeten ook wat Windows de wereld voor moois gebracht heeft, namelijk een standaard. Wat als tien OS-sen ieder tien procent van de markt zouden hebben, daar zou de consument echt geen winnaar van worden!
 
Dus al dat gezeur over "vendor lock-in" is bullshit als het gaat over het OS wat een relatief klein bedrag is voor een computer. Het feit dat het een standaard is levert enorm veel profijt op.
 
En wat zij goed doen is een grafische user interface waarmee je zeer veel dingen mee kunt bereiken. Dat zie je ook bij de omarming van CMS of Cloud Computing, of wat dan ook. Wat het gemakkelijkst of laagdrempeligst is wint, zelfs als het ietsje meer kost.
 
De redactie vindt deze reactie: OKJan van Leeuwen, 18-01-2013 9:32
@Henri
Negeren dat MS een sterke marketingmachine heeft en alle mogelijkheden (legaal en illegaal) gebruikt om zijn positie vast te houden heeft weinig met "makkelijk" te maken.
 
Standaard, bedoel je Windows NT / Windows 2000 / Windows XP / Windows 7 en Windows 8? Die vindt ik allemaal nog, allemaal met hun eigen problemen. MS Office? OpenOffice/LibreOffice is meer compatibel met alle versies als het eigen MS produkt.
 
Wie Firefox - Thunderbird - Open/Libre Office en andere cross-plattform software gebruikt is het onderliggende os om het even, met het verschil dat linux nog steeds inherent veiliger is als windows en in het onderhoud minder problemen heeft omdat niet iedere "handige buurjongen" de boel weer eens om zeep helpt (ook in het mkb).
 
Wat "de omarming van CMS of Cloud Computing" met een os te maken heeft weet ik niet, die draaien meestal op een webbrowser en die is os onafhankelijk tenzij je het altijd-kreupele IE gebruikt.
De redactie vindt deze reactie: OKTechnicus, 20-01-2013 8:23
@Henri: Ik ben bang dat je voorbij gaat aan het feit dat Linux niet of nauwelijks commercieel gepushed wordt naar de desktop.
 
Sterker ik heb een gerucht gehoord, waarschijnlijk hetzelfde als Avri Pingus, als Microsoft verneemt dat je naar een GNU omgeving wil overswitchen als bedrijf vanwege TCO. Microsoft de volume licenties voor niets aanbiedt, als je maar bij hun bljft.
 
En wat betreft de standaarden, dat is een leuk punt. Ze hebben zich nooit aan de standaarden gehouden, zelfs niet die van hun zelf.
De redactie vindt deze reactie: OKArvi Pingus, 21-01-2013 19:48
@Pascal. Ik vergelijk een Linux desktop (nog) niet met een professionele (beheer)omgeving. Ik schetste alleen de weg er naar toe. Als gebruikers niet alleen om de nieuwste Windows, Office en Internet Exporer zouden vragen komt 'en alternatief' dichterbij.
Denk je eens in BYOD, brengt Android en Ubuntu en andere Linuxen sneller binnen dan nje denkt. Daar moet ook het bedrijfsleven op inspelen.
Bedrijfslevn kent Linux al wel goed op server niveau, dus vanuit daar komt de angst niet. Dat ligt meer op directie niveau, waar MS mee sexy is.
Daar hebben WordPerfect, Netscape en Novell het ooit verloren. Net als WordPerfect kom Linux naar mijn mening via thuisgebruik en tablet/smartphone wel binnen op de desktop.
Over de verschillen in Linux (Unix, Which Unix?) is het net als met auto's. Of je nou een Ford of Opel prefereer je zult zelf de selectie hebben gemaakt, maar onde de motorkap zit veel electronica, dus veelal van Bosch en de banden zijn of hetzelfde of veschillend zonder dat het veel uitmaakt.
Ook ik houw erk en hobbies gescheiden. Ik gebuik al sinds 2000 alleen Linux (heb verschillende smaken uitgeprobeerd) en ik heb hier thuis meer applicaties en apparaten draaien dan menig Windows gebruiker. Die help ik ook niet meer, want veelal ontbreekt basale kennis om dezelfde fouten te voorkomen en ik miste vaak de originele CD/DVD's ...
De redactie vindt deze reactie: OKArvi Pingus, 21-01-2013 19:54
@Technicus. Microsoft prijspolitiek is geen gerucht. Ik heb tweemaal in mijn leven als cunsultant meegemaakt dat MS de directie zo bespeelde toen de TCO van Linux (beide keren RedHat, dus met volledig support) duidelijk lager bleek en de IT'es allemaal enthousiast.
Directie blij om twee redenen; Lagere licentiekosten en syncen met hun eigen smartphone bleef gehandhaafd, waardoor ze geen ander mobieltje hoefden.
De redactie vindt deze reactie: OKArvi Pingus, 21-01-2013 19:59
@Jurgen Prins. Ik praat niet over hobbymatig een server aan de praat krijgen. Er zijn bedrijven (of in huis IT'ers) die je professioneel ondersteunen bij het opzetten en beheren van een server met alles erop en eraan. Vaak rollen ze een standaard oplossing zo vanaf de plank uit, zodat 90% van je wensen al direct werken.
Overigens de zaken die jij noemt kunnen mijn kinderen voor schooldoeleinden of voor gamen al lang doen, maar dan ben je afhankelijk van fora of iemand kennen. Dat wil je als bedrijf, auditor, security officer, disaster/recovery expert niet.
De redactie vindt deze reactie: OKArvi Pingus, 21-01-2013 20:20
@geveze. Windows problemen oplossen doe ik al jaren niet meer (zie boven). Recent nog een Apple gebruiker geholpen een LAN in te richten zodat hij kon koppelen met een windows pc waaraan zijn (paralelle poort) laserprinter. Kennis van OS-X was 0,00. Vraag waar sla je je foto's op? werd beantwoord met 'Ik click op dit icoontje in de balk onderaan'. Zou je niet eens een backup/kopie maken van je foto's? 'Uh, hoe moet dat dan?' Eens dat Apple voor sommigen (met goed gevulde portemonnaie, zie mijn opmerking over de recessie) de beste oplossing is, maar wel een dure. In mijn geval was het advies om een nieuwe Apple compatible printer te kopen het eenvoudigst geweest.
Na afloop liet ik zien wat ik thuis heb staan aan Linux pc's, netwerk, printers, scanners, multimedia spul. Toen hij mijn KDE desktop zag dacht ie dat het Apple was. Lachen.
Eens dat Linux qua software op sommige gebieden nog wat achter loopt. Met name op het gebied van film- en fotobeweking. Voor het overige is het soms meer een probleem welke applicatie moet ik kiezen, want er zijn er zoveel die allemaal hetzelfde ding doen. Voor Office geldt dat de uitwisselbaarheid door MS bewust niet 'open' is. En ja de howto is niet het sterkste punt, maar om daar nu manuals op CD/DVD in PDF formaat voor te moeten leveren? Daar zijn forums voor!
Nog even iets over die uitwiselbaarheid van Office documenten. Ooit bij een ODF OpenOffice conferentie gezeten bij gemeentes. De uitwisselbaarheid van documenten tussen burgers en gemeentes was een groot struikelblok. Ik vroeg toen wat ze 'uitwisselden' en of dat door de ontvager bewerkt werd. Tot mijn verbazing wilden men helemaal niet dat hun documenten bewerkt konden worden, alleen gelezen. Toen heb ik ze maar bekend gemaakt met PDF.
De redactie vindt deze reactie: OKArvi Pingus, 21-01-2013 20:29
Sorry voor de typo's, maar ik werk nu vanaf een smartphone en de NS geeft mij weer alle gelegenheid mijn mails te checken en forums te bezoeken. Is overigens een Windows7 phone. In mijn gezin hebben we Windows en Android phones en de echte verschillen moet je zoeken. Zo is het met desktops ook. :)
De redactie vindt deze reactie: OKPaul, 24-01-2013 13:43
In de discussie wat gebruikers graag willen... vind ik dit wel een gepast filmpje, gewoon leuk om te zien: ;)
http://www.youtube.com/watch?v=CPIgEFIv5MI
 
Gebruik zelf al jaren, prive en zakelijk, (open)SuSE en dat bevalt me goed.
De redactie vindt deze reactie: OKArvi Pingus, 24-01-2013 21:48
Bekend en leuk filmpje. Mensen kopen geen nieuw OS omdat ze het echt nodig hebben. Ze willen erbij horen, iets nieuws hebben, dat er sexy uitziet. LiveCD of USB, booten en iedereen kan kennismaken met Windows, Apple of is dat nu Linux?
Eenmaal geinstalleerd heb ik schoolklas pc gebruikers binnen een ochtend aan de slag met meer toepassingen dan ze ooit nodig zullen hebben. Zondr dat ze telkens nieuwe hardware of extra memory nodig hebben.
De redactie vindt deze reactie: OKJurgen Prins, 28-01-2013 13:56
Volgens mij heeft Arvi het hoofdzakelijk over server toepassingen.
Welnu, de kop en inhoud van het artikel is: Linux desktop is dood, of niet?
'n Desktop is geen server zover ik kan nagaan.
Derhalve zal ik Linux niet missen als die hobby-groep er niet meer was.
Scheelt ook weer heel wat breedband met al die forums.
Goede software wordt geleverd met een duidelijke en gedegen gebruiksaanwijzing en dat doet Linux niet!
Of de software nu gratis of betaald, maakt (mij) niets uit!
 

 
De redactie vindt deze reactie: OKTechnicus, 28-01-2013 18:23
@Jurgen: Als een programma geen man-page heeft, kijk ik er sowieso al niet meer na. Zijn vaak wel alleen in het Engels. Dat kan voor sommigen inderaad moeilijk zijn.
De redactie vindt deze reactie: OKPaul, 29-01-2013 10:57
@Jurgen: Dat gevoel heb ik vaker bij software producten waarvoor wij veel geld betalen inclusief onderhoudscontracten. Dat ik zelf niets mag en kan onderhouden zonder een consultant te laten komen en te betalen.
Dan mag het product goed gedocumenteerd zijn maar daar heb je dan verder niet veel aan als je zelf niet veel mag.
 
Dat Linux bij hobby-groepjes hoort en niet goed gedocumenteerd is zijn opmerkingen die bij mij duiden op zeer weinig ervaring met het systeem.
De redactie vindt deze reactie: OKJurgen Prins, 30-01-2013 17:14
@Paul
Bedankt voor je aanvulling.
Maar laten we het maar juist op ervaring houden.
Op server gebied zal je wel gelijk kunnen hebben, maar op desktop en client gebied (waar het artikel over gaat) liggen de zaken toch anders.
Neemt niet weg dat je met treintjes mag spelen zoveel je wilt.
Echter ik heb het daar iets te druk voor.
 

De redactie vindt deze reactie: OKArvi Pingus, 30-01-2013 21:56
Als ik servers (installatie, met ondersteuning) genoemd heb was dat in een reactie op het genoemde 'probleem' dat de ICT afdeling daar geen Linux kaas van gegeten zou hebben.
Ik richt mij op de desktop. Geen handleiding een argument? Kom nou toch. Geef gebruikers een programma, leer ze de basics en de GUI moet intuitief genoeg zijn voor gebruikers. Moeilijk (complex/veelomvattend) programma, ja daar zet je een noop niet aan. Vroeger stuurde je iemand op cursus, maar dat bleken veelal nutteloze investeringen te zijn.
Zet iemand van 12-25 met pc kennis achter Windows, Apple of Linux KDE en in een mum zijn ze aan de slag en ontdekken lerende de weg steeds meer de mogelijkheden.
Ik werk sinds 2000 al met Linux en mis Windows
De redactie vindt deze reactie: OKArvi Pingus, 30-01-2013 21:58
O ja, nog even reageren op programma's die niet gebruikt worden zonder handleiding. Torrents, Mediaservers, VLC ed, worden dan niet gebruikt dus. :)
De redactie vindt deze reactie: OKJurgen Prins, 01-02-2013 12:05
@Arvi:
Dit is wat ik schreef:
Goede software wordt geleverd met een duidelijke en gedegen gebruiksaanwijzing en dat doet Linux niet!
Of de software nu gratis of betaald, maakt (MIJ) niets uit!
Het gaat hierbij om de woordjes: gratis of betaald.
---
Tevens ga ik niet voor elke 'wissewasje' opzoek in allerlei forums voor een eventuele oplossing.
Dat is mijn mening en gekker kan ik het niet maken.
De redactie vindt deze reactie: OKTechnicus, 02-02-2013 23:45
Mijn ervaring met Microsoft produkten is juist dat elk probleemn en elke foutmelding zo arcaan en vreemd oogt dat je per definitie naar Google moet om te zoeken wie er nog meer problemen mee heeft gehad.
 
Maar als je ICT-budget geen grenzen kent, zul je er met Microsoft support calls ook wel tot oplossingen komen.
 
Ervaringen hierin zullen natuurlijk ook verschillen. Er zijn mensen die gelijk opgeven. Er zijn ook hele slechte GNU pakketten te vinden. (Die moet je gewoon niet aanraken) Omgkeeerd heb ik ook veel volk de hardware de schuld zien geven, terwijl het echt aan de software lag.
De redactie vindt deze reactie: OKEdisa, 25-04-2013 19:57
Waarom Linux niet op de desktop?. Ik werk in een organisatie die afhankelijk is van subsidies. Wij worden geacht elk dubbeltje om te draaien. MS Office is voor ons veel duurder dan Libre-office en een Serverpakket van Microsoft of Novell is al helemaal niet te betalen. Met de juiste instellingen voor opslag ondervinden wij geen enkel uitwisselingsprobleem. De overstap van XP naar Linux Mint was niet groter dan van XP naar Windows 7. en van Libre-office hebben we verteld dat het een nieuwe update was. Het was een paar dagen wennen en niemand wist meer anders. Met de herconfiguratie van een PC naar Linux Mint ben je in een uur klaar, en dan werkt werkelijk alles. Bij windows kun je daar minstens 5 uur voor uittrekken. Bij onze 30 werkstations en een server scheelt Linux op de desktop en de file/mailserver een paar duizend euro per jaar aan systeembeheer en als je niet laat zien dat het linux is merken de gebruikers er helemaal niets van. Het zit hoofdzakelijk tussen de oren. Micrsoftprodukten zijn voor ons te duur en voegen bij ons niets toe.
64 vacatures
Pielen in PHP, of on Rails in Ruby?

ForecastXL (via Quoratio BV) , Groningen

Senior SAP BW Specialist - Tilburg

Achmea , Tilburg

Java Developer

Allshare B.V. , Hoofddorp

Talend Developer

Allshare B.V. , Hoofddorp

Software Designer die trots is op wat hij al kan met Java of C#

Technolution , Gouda

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1563 6.2
Klik voor meer info2 1299 6.0
Klik voor meer info3 1266 6.2
Klik voor meer info4 1069 6.2
Klik voor meer info5 976 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 521 6.1
Klik voor meer info9 397 6.0
Klik voor meer info10 391 6.2