Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

Het EPD is gered, nu de privacy nog

25-01-2013 14:17 | Door Bram Haasnoot | Lees meer artikelen over: EPD | Er zijn 10 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Computable Expert
Bram Haasnoot
Bram Haasnoot

Directeur

Expert van Computable voor het topic Security

Meer

Na zwaar weer is het epd alsnog gered. Via een achterdeur is het, na de blokkade van eind vorig jaar door de Eerste Kamer, gewoon weer bij alle Nederlanders naar binnen geloodst. De overheid heeft, wellicht om nog een beetje het gevoel te hebben dat de 350 miljoen in het epd geïnvesteerde euro’s niet waren weggegooid, het volledige epd overgedaan aan een aantal private partijen, waaronder de zorgverzekeraars.

Doelstelling is dat huisartsen, huisartsenposten, apotheken en ziekenhuizen vanaf 1 januari elkaars dossiers van eenzelfde patiënt kunnen inzien. De uitwisseling is dan niet meer per wet geregeld, wat betekent dat de patiënt zelf eerst toestemming moet geven voordat deze zorgverleners de gegevens met elkaar mogen delen.

De patiënt beslist dus zelf of hi/zij ‘ja’ of ‘nee’ zegt… en dat is nog niet zo makkelijk! Het 'epd nieuwe stijl' is namelijk bijna iedere dag in het nieuws, waarbij met name de veiligheid van de gegevens het moet ontgelden. Veel mensen, waaronder zorgverleners zélf, vinden het namelijk moeilijk te geloven dat de ruim tweehonderdduizend zorgverleners die straks toegang hebben tot de dossiers daar geheel veilig en verantwoord mee om zullen gaan. Ze veronderstellen dat er allicht eens iemand zijn of haar pas kwijtraakt of, erger nog, met kwade bedoelingen dossiers gaat bekijken waarin hij of zij niets heeft te zoeken.

Wat mij betreft heel terecht dat ze zich zorgen maken, en ik krab me nog wel twee keer op het hoofd voordat ik straks zélf toestemming geef voor het delen van ‘mijn’ epd.

Maar is het epd het enige dossier waarover we ons zorgen moeten maken? Staan er niet overal en nergens gegevens over onze gezondheid in de brede zin des woords? Bedenk maar eens waar jij en je gezinsleden bekend zijn.  De tandarts, de fysiotherapeut, de psycholoog die je eens met je kind hebt bezocht, het ziekenhuis - of misschien wel meerdere ziekenhuizen zoals dat in je vorige woonplaats, de dagverzorging van je bejaarde moeder, ga zo maar door.

Zonder dat je je dit realiseert, zijn er veel vertrouwelijke gegevens over jou en je familie die, als iemand even niet oplet, niet door ruim tweehonderdduizend mensen kunnen worden ingezien, maar door bijna 2,5 miljard. Twee-en-een-half  miljard? Ja, dit is het aantal mensen dat, volgens de laatste schattingen, toegang heeft tot het internet. Steeds meer zorgverleners staan namelijk te trappelen om jouw gegevens via internet te delen. Niet alleen in noodgevallen, zoals bij het epd, maar gewoon dagelijks, in het kader van je behandeling, nazorg, of gewoon informatie over je volgende afspraak. Natuurlijk vooral met jou, maar daarnaast ook met de andere behandelaars of de huisarts. En, als de beveiliging niet 100 procent op orde is, met nog een veel grotere groep, namelijk alle internetgebruikers wereldwijd. De  cliënten- en patiëntenportalen van GGZ-instellingen, verpleeginstellingen en ziekenhuizen schieten namelijk inmiddels als paddenstoelen uit de grond. Vaak zonder wettelijk kader en zonder uitgebreide voorlichting aan patiënten en cliënten.

Weet je eigenlijk welke accounts, zonder dat je het weet, al door zorgverleners voor je zijn aangemaakt? Waar in de 'cloud' zwerft informatie die je liever voor jezelf wilt houden eigenlijk allemaal rond? Wie van jouw huisgenoten kan het verslag lezen over je laatste sessie bij de therapeut of misschien zelfs belangrijke gegevens namens jou veranderen?

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Gerelateerde artikelen

05-03-14  Gesloten producten remmen adoptie EPD

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1379 6.83
Klik voor meer info 2 1016 6.76
Klik voor meer info 3 1792 6.75
Klik voor meer info 4 2533 6.72
Klik voor meer info 5 1184 6.64
Klik voor meer info 6 871 6.52
Klik voor meer info 7 538 6.46
Klik voor meer info 8 1275 6.26
Klik voor meer info 9 1058 6.26
Klik voor meer info 10 532 6.23