Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

Kiezen voor opslagoplossing is geen risicoloze stap

29-01-2013 09:58 | Door Vincent van der Linden | Er is 1 reactie op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Computable Expert
Vincent van der Linden
Vincent van der Linden

Storage Sales Manager Public & Large Enterprise Nederland

Expert van Computable voor de topics: Storage, Infrastructuur en Datamanagement

Meer

Vandaag de dag is het niet meer voldoende om af te gaan op leveranciers met 'Proven Technologies'. Door de vele overnames en de dynamische ontwikkelingen in de opslagmarkt, is het kiezen van een technologische oplossing niet meer per definitie een riscoloze stap. Het is belangrijk, om risico's te mijden en de keuze voor een nieuwe opslagoplossing te maken aan de hand van de aantoonbare resultaten van het inzetten van opslagfunctionaliteiten.

Hoe kan het zijn dat we een door een storage leader aangekochte storage-oplossing meteen 'Proven Technology' vinden? Storage is meer dan het uitgeven van capaciteit alleen. Vandaag de dag is deze ondergewaardeerde laag in de infrasturctuur belangrijker dan ooit. Een organisatie draait op de informatie die wordt beschikbaar gesteld door het juist en efficient opslaan van data. Ondanks dat opslagbeheer gemeengoed aan het worden is neemt het risico alleen maar toe en is de schade niet te overzien bij het uitvallen van een opslagfunctionaliteit. We kunnen dus niet meer alleen vertrouwen op de hardware.

Bij de selectie van een juiste oplossing moet de behoefte van de organisatie centraal staan. Deze behoefte (de applicatie - en data levensloop, geografische onafhankelijkheid, beschikbaarheid en reprouceerbaarheid) moet worden ingevuld met storage-functionaliteiten, alvorens te kiezen voor een leverancier en technische oplossing. Nog steeds werken we te veel met een reversed engineringsmethodiek, waarbij we eerst de oplossing kiezen en dan de organisatorische behoefte hierop gaan aanpassen.

Een enterprise organistie heeft bijvoorbeeld niet per definitie een enterprise storage behoefte. Meer dan 60 procent van de data opgeslagen op een enterprise storage oplossing kan prima worden gefaciliteerd vanuit andere oplossingen. Alleen mainframe's en enterprise platformen zullen vanwege de benodigde storage protocollen een enterprise storage-oplossing nodig hebben. En toch kiezen we dan voor een (1) dure storage oplossing. Zoals we al gewent zijn bij servervirtualisatie, zijn de functionaliteiten het antwoord op de behoefte en is de marktconforme hardware daaronder ondergeschikt.

Daarnaast denken we nog te veel in 'alles moet snel en hoog beschikbaar zijn' en om de kosten te reduceren kunnen we wat op een goedkopere storage-laag zetten. Er wordt veel meer efficientie behaald door alles op de goedkope laag te zetten. Alleen wanneer de organisatie aantoonbaar kan aangeven dat er meer performance, beschikbaarheid en minder dataverlies wordt vereist, pas dan wordt deze functionaliteit op een duurdere storage laag geplaatst met een hoge beschikbaarheid.

Check box vergelijk schiet hierbij ernstig te kort omdat storage-functionaliteiten zoals Thin Provisioning, Storage Tiering, geavanceerde replicatie- en snapshot technologieën en data efficiëntie-functionaliteiten te verschillend zijn. Het is belangrijk de oplossing omtrent de behoefte van de organisatie te laten garanderen aan de hand van de in te zetten functionaliteiten. Rekening houdend met de aantoonbare resultaten, komend vanuit gecombineerde functionaliteiten, groei perspectieven en daadwerkelijke efficiëntie, wordt de juiste onderbouwing verzameld om te kiezen voor een technologische oplossing.

Alleen op deze volgorde zullen risico's aanzienlijk worden verminderd en kan de organisatie opeens kiezen uit vele storage-functionaliteiten die passen bij de behoefte. Deze benadering reduceert de investering, want er wordt geïnvesteerd in wat nodig is, elimineert de risico's en maakt je niet afhankelijk van een technologische ontwikkeling of erger nog, het end of life gaan van de hardware. Door te kiezen voor Proven Storage Functionaliteiten zal de opgeslagen data altijd beschikbaar blijven en kan de hardware eronder aan de hand van zijn eigen levensloop worden vervangen wanneer de organisatie dit nodig acht.

Iedere storage-leveancier heeft Proven Technology, want er zijn maar een beperkt aantal producenten waar alle storage-leveranciers gebruik van maken. Het onderscheid en het het reduceren van risico's wordt gefaciliteerd door Proven Storage Functionaliteiten.

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1379 6.81
Klik voor meer info 2 1020 6.75
Klik voor meer info 3 1807 6.74
Klik voor meer info 4 2546 6.73
Klik voor meer info 5 1184 6.65
Klik voor meer info 6 547 6.51
Klik voor meer info 7 877 6.49
Klik voor meer info 8 539 6.33
Klik voor meer info 9 1275 6.30
Klik voor meer info 10 1075 6.30