Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Packaging in het tijdperk van MDM en BYOD

07 november 2012 - 15:004 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur

De systeembeheerder deed zijn intrede toen de pc in het bedrijfsleven algemeen goed werd. Doordat het aantal pc’s en software applicaties in de loop der jaren alleen maar zijn toegenomen, is het installeren van software en uitvoeren van updates een dagtaak geworden.

Geen wonder dat beheerders al jaren op zoek zijn naar gemakkelijkere en snellere oplossingen om aan deze tijdrovende taken het hoofd te bieden. Applicatiepackaging kan de beheerder hierbij helpen door het automatiseren van de software implementatie op meerdere pc’s met een vooraf gedefinieerde set van standaarden en eigenschappen. De laatste jaren hebben er veel ontwikkelingen plaatsgevonden op het gebied van packaging waarbij veel handmatige taken uit handen zijn genomen van de it-beheerder, maar dat is lang niet altijd het geval geweest.

Sneakernet

Toen applicatiebeheer nog in de kinderschoenen stond, bestond de taak van de it-beheerder vooral uit het heen en weer hollen van pc naar pc om handmatig met een floppy disk of later een cd de software installatie of update in te voeren, het zogenaamde sneakernet. Een tijdrovende klus die momenteel alleen nog maar uitgevoerd kan worden bij bedrijven met een relatief grote it-afdeling.

Omdat het aantal pc’s en softwareapplicaties in het bedrijfsleven bleef groeien, kwam er dus een sterke behoefte aan oplossingen die voor meer eenvoud in het softwarebeheer zorgen. Wie daar het beste antwoord op had, was Microsoft met de Windows Installer (ook wel MSI), momenteel het meest gebruikte softwarecomponent voor de installatie, beheer en het verwijderen van software in een Microsoft Windows omgeving. Het is een prima setup die veel handmatige taken van de beheerder overneemt, maar heeft ook nog zijn nadelen. Zo vereist het transformeren en editen binnen de tool een grote mate van kennis en worden sytem files niet automatisch geüpdate.

Virtualisatie en application streaming

Technologie staat echter niet stil en blijft zich doorontwikkelen. Dit geldt natuurlijk ook voor software deployment en packaging. Nu virtualisatie zijn intrede heeft gedaan in de zakelijke it-omgeving, zijn er nieuwe kansen en mogelijkheden om packaging weer een stap verder te brengen.

Wanneer je in een gevirtualiseerde applicatie-omgeving werkt, wordt het mogelijk om software deployment te laten verlopen via application streaming. In deze vorm worden de applicaties “gepubliceerd” aan diegene die ze nodig hebben. De benodigde data worden gedownload naar de specifieke cliënt en updates worden automatisch uitgevoerd. Deze aanpak bevorderd de dynamische desktop waar applicaties per persoon worden toegewezen in plaats van per pc. Nadelen heeft het ook; een internetconnectie is vereist om de applicaties te kunnen gebruiken, ook kunnen applicaties met een offline toepassing vaak niet draaien. Daarnaast staat de packaging van gevirtualiseerde applicaties nog in de kinderschoenen. Goede tools zijn nog weinig voorhanden en er is een zeer gedegen kennis nodig van applicaties en de verschillende OS’en waar ze in draaien. Goede tools om applicatievirtualisatie te beheren zijn App-V van Microsoft, Spoon en Xenapp.

Jammer is dat App-V geen onderdeel is geworden van het onlangs geïntroduceerde Windows 8. Velen hadden gehoopt dat hiermee de stap naar applicatievirtualisatie eenvoudiger zou zijn. Het maakt het uiteraard niet onmogelijk om alsnog over te gaan op applicatievirtualisatie, maar de drempel is misschien niet lager geworden.

Wat brengt de toekomst?

Met de intrede van mobile device management (mdm) en byod in het bedrijfsleven is het voor de it-beheerder nu de uitdaging om de verschillende applicaties te kunnen beheren in verschillende OS’en ( zoals iOS, Android, Windows Mobile, Windows RT, etc.etera). Meer platformen betekent ook meer packages. Omdat meer medewerkers hun eigen apparaten zullen gaan gebruiken, zal systeemmanagement ook steeds meer gaan draaien om de eindgebruiker en hun behoeften en steeds minder om de apparaten die ze gebruiken. Op papier klinkt het natuurlijk heel simpel, maar zoals vaak bij ontwikkelingen in de it heeft het zijn tijd nodig voordat de echte complexiteit eruit is en het gebruik gemakkelijker wordt.

Met de ontwikkelingen van byod, mdm en virtualisatie zullen veel steeds vaker de zakelijke applicaties getransporteerd worden naar mobile apparaten. Met het nieuwe Windows To Go (een nieuwe feature van Windows 8) kan zelfs je telefoon als opslagapparaat gebruikt worden. Volledige cloud implementatie zoals Google dat probeert met Chrome OS en webapplicaties kan byod ook sterk versimpelen door een gemakkelijke scheiding te kunnen maken tussen het zakelijke en privé account.

We kunnen wel stellen dat er in de loop der jaren veel is veranderd voor de desktop packager. Er zijn veel technologische ontwikkelingen voorbij gekomen (en weer gegaan). Of je het nu wilt of niet, je zult steeds vaker moeten gaan kijken naar de mogelijkheden van virtualisatie. Met de opmars van mdm en byod is hier ook vrijwel niet meer aan te ontkomen.

Meer over

BYODComputing Everywhere

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    AchtergrondCarrière

    Ict-overnamemarkt trapt 2025 goed af, maar onzekerheid troef

    6 reacties op “Packaging in het tijdperk van MDM en BYOD”

    1. willem oorschot schreef:
      13 november 2012 om 16:10

      Volgens mij raakt de rol van packager steeds meer op de achtergrond. Ten eerste omdat er zogenaamde app stores verschijnen, waar de packager helemaal niets kan toevoegen, play, iOS app store en de Windows store.
      Ten tweede omdat applicaties steeds meer worden gevirtualiseerd en daarmee het maatwerk op verschillende platformen en OS-en op de achtergrond raakt.

      Omdat gebruikers steeds meer zelf bepalen zal er ook steeds minder behoefte zijn aan packaging en wellicht komt er nog een dag dat alle applicaties met html-5 gaan werken. En laten we nu eerlijk zijn, iedereen wil toch af van dat packagen.

      Login om te reageren
    2. Ruud Mulder schreef:
      13 november 2012 om 20:30

      Alexander,

      Goed leesbaar en toegangkelijk geschreven stuk.

      Echter heeft Willem wel een punt in zekere zin. Ik denk dat de rol van een packager zoals we die we vanuit het verleden kennen gaat veranderen. App-stores dragen hier natuurlijk positief aan bij. Maar ook interne App-stores moeten onderhouden, bijgewerkt en gepackaged worden. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor applicatie virtualisatie.
      Uiteindelijk zal de rol van een packager zoals Willem aangeeft wel steeds kleiner,minder tijdrovend en lastig worden.

      Login om te reageren
    3. Reza Sarshar schreef:
      13 november 2012 om 20:52

      Het ligt zeker aan mij maar ik lees hier een artikel waarin heel veel zaken die niet met elkaar te maken hebben door elkaar gegooid zijn en slecht/verkeerd onderbouwd. Bijvoorbeeld als je zegt dat :

      ” Met de intrede van mobile device management (mdm) en byod in het bedrijfsleven is het voor de it-beheerder nu de uitdaging om de verschillende applicaties te kunnen beheren in verschillende OS’en ( zoals iOS, Android, Windows Mobile, Windows RT, etc.etera)”

      dan denk ik dat je geen visie hebt over ict-zaken! Je moet eerst Voor het beschikbaar stellen van je applicaties op een mobile device (tablet, smartphone, laptop) een visie en strategie hebben. Binnen dat kader vind je het antwoord op je vragen. Voor de zaken rondom byod en applicaties raad ik je an dit artikel door te nemen:

      (https://www.computable.nl/artikel/opinie/systeembeheer/4591056/1277800/byod-vraagt-om-andere-applicaties.html )

      Of:
      ” Wanneer je in een gevirtualiseerde applicatie-omgeving werkt, wordt het mogelijk om software deployment te laten verlopen via application streaming ”

      Dat kan ook in een NIET gevirtualiseerde applicatie-omgeving met oplossingen zoals Matrix42, Zenworks, Scense. Wat voor nut heeft dit te benoemen als dat ook met niet gevirtualiseerde applicatieomgeving bereiken kan?

      Er zijn nog meer van dit soort punten in dit artikel waar ik verder niet op in ga.

      @Willem Oorschot:

      – Voor het beschikbaar stellen van je applicaties op tablets en smartphones heb je een extra laag binnen je architectuur nodig. Dit is uitgelegd in het artikel hierboven (zie de link)

      – De rol van packager gaat niet naar de achtergrond want hij zorgt voor x86 omgeving en iemand anders (of misschien de packager als hij er kennis van heeft) zorgt voor de nieuwe laag (binnen MEAP)

      – Ik denk dat je naar verkeerde app-store zit te kijken! In een MEAP-architectuur zou de ict-afdeling een eigen app-store voor corporate applicaties opzetten. Daar mag de packager ook bij (als hij kennis van de zaak heeft en als zijn manager dit toestaat)

      – De komst van html-5 zou naar mijn mening geen effect hebben op het packagen en de rol van packager! In dit concept kunnen de gepackaged applicaties in de back-end omgeving draaien terwijl de presentatie van applicaties binnen het html-5 venster op de client device tot stand komt.

      Login om te reageren
    4. Johan schreef:
      14 november 2012 om 06:02

      @Willem en Ruud.
      Hoe denk je dat je applicatie (package) in een app store komt, juist als package, met alle libraries of afhankelijkheden er in.

      Login om te reageren
    5. Ruud Mulder schreef:
      14 november 2012 om 08:27

      @ Reza,

      “dan denk ik dat je geen visie hebt over ict-zaken! Je moet eerst Voor het beschikbaar stellen van je applicaties op een mobile device (tablet, smartphone, laptop) een visie en strategie hebben. Binnen dat kader vind je het antwoord op je vragen”

      Tja, dat is de ideale wereld. Alleen leven we in de ICT jhier niet in.
      Vaak is de visie om iets zo snel mogelijk te implementeren of uit te rollen en achteraf eens een keer naar de strategie te kijken.

      Ik deel wel je mening dat het niet een super in to depth/gedetailleerd) artikel is. Maar ik vond het zelf een prettig leesbaar artikel voor iemand zoals ik. Iemand die bijna geen diepgaande kennis op dit vakgebied heeft. Dus het ligt natuurlijk wel aan je publiek.

      Login om te reageren
    6. Ewoud D. schreef:
      14 november 2012 om 11:07

      Alexander,

      Functie van systeembeheerder bestaat al wat langer dan de PC met haar ‘Dirty Operating System’ maar ging toen ook wat meer om de functionaliteit dan de techniek. Ook problematiek van service/appicatie delivery bestaat al sinds de introductie van het populaire client-server model.

      Toch doet dit alles niets af aan de problemen die je hier schetst en zijn deze misschien zelfs nog wat groter dan jij aangeeft. Zo komen SCRUMS teams met wekelijkse updates, drijven we met concepten als BYO af van eerdere standaardisatie en brengt ook de Cloud nieuwe mogelijkheden.

      Bij ontwikkeling van een service wordt namelijk nog niet goed gekeken naar het delivery model. Dat is namelijk de zorg van IT, één van de verborgen kosten in onderhoud die afhankelijk van de lifecycles behoorlijk kan oplopen.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs