Organisaties willen 'IT uit de kraan' | Opinie | Computable
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

Organisaties willen 'IT uit de kraan'

De applicatie is het nieuwe end-point in een User Based Computing-wereld

15-01-2013 15:20 | Door Edwin Friesen | Lees meer artikelen over: Laptops, Encryptie, SSL, VPN, SaaS, VDI, Tablets, iPad, iOS, VMware-software | Er zijn 9 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Computable Expert
Edwin Friesen
Edwin Friesen

Solution Specialist

Expert van Computable voor het topic Virtualisatie

Meer

Het tijdperk waarin we traditionele Windows-desktops beheren is voorbij! Na de hybride desktopomgeving met server based computing (sbc) en virtuele desktop infrastructuur (vdi) ontstaat een diversiteit aan mobiele-apparaten waarvan een willekeurig aantal applicaties te starten is. Om je nu nog als organisatie zorgen te maken over al deze afzonderlijke mobiele-apparaten is onhoudbaar en vraagt om een nieuwe visie en aanpak, it uit de kraan!

Cloud apps
De interne ict-consument wordt steeds slimmer. Het werken met computersystemen vereist voor de gemiddelde gebruiker geen computerrijbewijs meer en daarnaast is de toepassing van ict-middelen in bedrijven geaccepteerd als algemeen goed. Uit diverse onderzoeken, waaronder Gartner en IDC, blijkt dat medewerkers nu al beschikken over meerdere mobiele-apparaten zoals ten minste een desktop of laptop, tablet en smartphone.

Naast de welbekende Windows-applicaties ontstaat een wildgroei aan andere niet-Windows-applicaties. Heb je weleens bekeken hoeveel applicaties dagelijks worden toegevoegd aan de Apple AppStore en de Google PlayStore? Het is een kwestie van tijd voordat dit type applicatie zijn intrede doet in het bedrijfsleven en daarmee een belangrijke input levert aan de business.

Windows-applicaties verdwijnen niet

Eén van de belangrijkste argumenten om gebruik te maken van Windows-besturingssystemen zijn Windows gebaseerde applicaties. Dit type applicatie heeft binnen veel organisaties een belangrijke plaats ingenomen en bevat veelal een geruime ontwikkelperiode over meerdere jaren. 

Herprogrammering van Windows-applicaties voor gebruik op niet-Windows besturingssystemen, zoals IOS en Android, is een lastige opgave en daarmee een échte breinbreker voor applicatieleveranciers. Herprogrammering van Windows-applicaties vraagt om een flinke investering in tijd en geld en levert op de korte termijn zeker niets op. Daarnaast geeft de overstap naar een non-Microsoft-ontwikkelomgeving eveneens géén garantie voor de toekomst. Verder ontwikkelen op de bestaande Microsoft-ontwikkelomgeving behoudt de huidige functionaliteit en kwaliteit van de applicatie. Hierdoor blijven Windows-applicaties in de komende jaren absoluut bestaan en vervullen deze een belangrijke rol binnen veel organisaties.

Het applicatielandschap in de toekomst

De tabletmarkt neemt een vlucht. In de laatste jaren is de iPad één van de grootste hypes op it-gebied. Door deze hype ontstaan veel toepassingen voor mobiele-devices en zijn deze steeds meer gericht op de zakelijke markt. Deze innovatie is niet meer te stoppen! Naast een geruime keuze van mobiele-devices, waaronder de iPad en de nieuwe Microsoft Surface-tablet met Windows 8, ontstaat ook een diversiteit aan mobiele-applicaties. Dit vraagt om herziening van de it-infrastructuur.

Het is binnen afzienbare tijd niet meer te doen om elk afzonderlijk device te beheren. Het enige dat echt belangrijk is betreft de applicatie. Hierbij wordt de applicatie gezien als het nieuwe end-point en vraagt om een andere manier van benadering, vanuit de eindgebruiker! In het nieuwe applicatielandschap beschikt de gebruiker over een eigen persoonlijke device. Dan bepaalt de gebruiker zelf welke applicaties hij of zij, vanuit een willekeurige AppStore, op het device installeert. 

Het type applicatie varieert tussen weblinks, Software-as-a-Service (SaaS), Windows-applicaties en mobiele-applicaties. Elk type applicatie vraagt om zijn eigen achterliggende techniek. Zo zijn Windows-applicaties geïnstalleerd in een vdi-omgeving, zijn SaaS-applicaties gepubliceerd vanuit de cloud en zijn mobiele-applicaties afkomstig vanuit de AppStore en PlayStore.

Hou controle op de bedrijfsvoering

Vandaag de dag zijn op de markt steeds meer oplossingen verkrijgbaar die bijdragen aan een betere beschikbaarheid van applicaties op mobiele-devices. Enkele voorbeelden hiervan zijn Citrix CloudGateway en VMware Horizon Mobile. Dit zijn oplossingen die niet alleen zorgen voor de beschikbaarheid van Windows-applicaties maar ook voor de beschikbaarheid van andere type applicaties zoals weblinks, SaaS-applicaties en mobiele-applicaties.

Deze oplossingen bieden daarnaast de mogelijkheid voor integratie met FollowMe data-oplossingen zoals Citrix ShareFile, VMware Horizon Data en RES Hyperdrive, waardoor men naast applicaties overal en altijd toegang heeft tot de juiste bestanden en documenten. Tot slot beschikken deze nieuwe oplossingen over een ingebouwde technologie op het gebied van single-sign-on tussen cloud-applicaties, SSL-VPN voor een veilige bestandsoverdracht en encryptie tegen diefstal en verlies.

Conclusie

In een user based computing-wereld waar het vooral draait om de eindgebruikersbeleving, de toegang tot mobiele applicaties en FollowMe-data, is het belangrijk om goed na te denken over een functioneel plan van eisen en te werken aan een verregaande roadmap voor it. Wat verwacht een gebruiker van informatietechnologie en op welke manier draagt it bij aan een betere dienstverlening? Bekijk de business eens vanuit de eindgebruiker en bepaal dan je eigen visie en strategie. Onthoud daarbij dat Windows-applicaties in de toekomst slechts een onderdeel zijn van de bedrijfsvoering.
Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1398 6.80
Klik voor meer info 2 1044 6.75
Klik voor meer info 3 1854 6.73
Klik voor meer info 4 1195 6.68
Klik voor meer info 5 2628 6.65
Klik voor meer info 6 560 6.49
Klik voor meer info 7 1115 6.38
Klik voor meer info 8 915 6.37
Klik voor meer info 9 539 6.34
Klik voor meer info 10 1277 6.32