Van virtualisatie naar converged infrastructures | Opinie | Computable
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

Van virtualisatie naar converged infrastructures

01-02-2013 09:55 | Door Jerry Rozeman | Lees meer artikelen over: VMware-software | Er zijn 17 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Jerry Rozeman

De laatste jaren is it razendsnel getransformeerd. De belangrijkste driver hiervoor is VMware, die ervoor gezorgd heeft, en dat nog steeds doet, dat de it-business een hele nieuwe impuls gekregen heeft. Dankzij virtualisatie is er steeds meer mogelijk met it. Een belangrijk resultaat hiervan is de opkomst van converged infrastructures.

De ontwikkeling van virtualisatie naar converged infrastructures zorgt er wat mij betreft namelijk voor dat business en it nog dichter bij elkaar gebracht worden; een streven dat voor veel organisaties nog altijd moeilijk te realiseren is. 

Net als met veel andere it-begrippen, denk aan cloud en big data, lopen de definities nog wel eens uiteen. Belangrijk dus om eerst het uitgangspunt te bepalen. Onder converged infrastructures versta ik hier dat storage, servers, netwerk en virtualisatie bij elkaar komen in één totaaloplossing voor het datacenter, in plaats van door de klant zelf samengestelde oplossingen. Daarnaast zijn de oplossingen gebaseerd op best practices en bewezen technologie en op basis van referentie-architecturen voor specifieke applicaties of workloads, waarbij de support over de gehele keten goed afgedekt is over één of meerdere leveranciers.

Klaar voor innovatie

Hoewel de economie nog altijd niet hersteld is, hebben de meeste organisaties in 2013 een sterke focus op groei. Om deze groei te kunnen realiseren, kan men niet zonder it. It is immers de basis voor innovatie en innovatie op zijn beurt de basis voor groei. De belangrijkste uitdaging voor it hierin is het snel faciliteren van deze groei. Het belangrijkste voordeel van converged infrastructures sluit hier goed op aan: deze architecturen zijn namelijk zeer snel operationeel. 

Door gebruik te maken van reference architectures kan een groot deel van de designfase geëlimineerd worden. Daarnaast leveren de verschillende leveranciers een partnummer voor het bestellen van de gehele configuratie of leveren ze deze zelfs pre-build en getest af, waardoor ook de levering sneller verloopt. Daarnaast is support over de gehele keten beter afgedekt, waardoor klanten minder risico lopen en operationele verstoringen sneller adequaat afgehandeld worden zonder het ‘kastje naar de muur’ effect.

Ook zijn converged architectures goed schaalbaar en is een grote investering vooraf dus niet nodig. De uitbreidingen zijn van te voren gedefinieerd en getest. Het feit dat de verschillende projectgebieden geïntegreerd zijn, levert ook ruimte op voor innovatie. Het is niet langer nodig om het ene jaar een investering te doen in storage en het jaar daarna in het netwerk. Met converged infrastructures doe je één investering op één moment op het moment dat de business er om vraagt. Hiermee bespaar je tijd en budget zodat je meer tijd aan innovatie kan besteden.

Ondersteuning doelstellingen

Het feit dat deze ontwikkeling it en business dichter bij elkaar brengt, zit dus juist in de snelle time-to-market, schaalbaarheid en het verminderde risico. Dit alles zorgt voor een betere ondersteuning van de business-doelstellingen. Voordelen die voortvloeien uit het feit dat het om infrastructuren gaat die gebaseerd zijn op best practices, referentie-architecturen, verbeterde leveringsmodellen en support over de gehele keten. Ik voorzie dan ook dat het komende jaar nog meer organisaties de overstap zullen maken naar converged infrastructures. Of dat ze wellicht nog even wachten, want ondertussen staat de opvolger ook alweer klaar om geïmplementeerd te worden: hyper converged infrastructures. Belangrijk kenmerk van deze oplossingen is dat ze steeds meer gebaseerd zijn op software en industry standard components. Zeker weer een ontwikkeling om in de gaten te houden en waar ik in een volgende blog verder op in zal gaan.
Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1400 6.80
Klik voor meer info 2 1048 6.77
Klik voor meer info 3 1863 6.76
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 2639 6.57
Klik voor meer info 6 561 6.53
Klik voor meer info 7 1122 6.43
Klik voor meer info 8 539 6.34
Klik voor meer info 9 920 6.32
Klik voor meer info 10 1277 6.31