Nuance Dragon NaturallySpeaking 12 (4) | Reviews | Computable

Nuance Dragon NaturallySpeaking 12 (4)

12-02-2013 09:54 | Door Johannes van Bentum | Lees meer over het bedrijf: Nuance | Er zijn 2 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Vrouw dicteren spraakherkenning headset

Softwareleverancier Nuance Communications introduceerde onlangs Dragon NaturallySpeaking 12. Volgens de fabrikant is het de snelste, meest nauwkeurige en gebruiksvriendelijke versie van Dragon voor de pc tot nu toe. Maar ondersteunt het programma ook een dyslectische puber? Een Computable-lezer nam - op persoonlijke titel - de proef op de som. Twaalf eerdere recensenten gaven het pakket gemiddeld een 8.

Pete Berkhout, docent, ROC Zadkine

De voornaamste reden om mij aan te melden voor deze test was mijn dochter. Zij heeft een behoorlijke mate van dyslexie en mijn gedachte was dat een dergelijk programma haar prima zou kunnen ondersteunen. Met name natuurlijk bij haar werk voor school.

Het overhalen van een dochter in de pubertijd leek eerst goed te lopen. Belangrijkste eerste vraag: Kan ik dat programma dan gebruiken om MSN-berichten te typen? Tsja, dat zullen wij moeten ondervinden is het eerlijke antwoord.

Wanneer het pakket is gearriveerd, is de stemming echter omgeslagen. Heeft dat te maken met de bijgeleverde microfoon (die is niet cool, dus: ‘Die ga ik echt niet gebruiken, hoor’)? Na wat aandringen starten wij gezamenlijk met de installatie. Dat verloopt soepel. Het selecteren van het juiste invoerapparaat (microfoon) is wat lastiger wanneer je eigenwijs bent. Na een paar mislukte pogingen blijkt de door Dragon geselecteerde optie toch de beste te zijn.

Na de installatie moet Dragon aan jouw stem wennen. Dat vergt het voorlezen van een aantal teksten. Daar ligt een duidelijke drempel voor mensen met dyslexie. Het vlot voorlezen van zo'n tekst is dan niet makkelijk. Dragon doet echter helemaal niet moeilijk over een paar kleine vergissingen. Na de gewenning volgt instructie voor het gebruik. Ook hier is gekozen voor het laten voorlezen van teksten door een gebruiker.

Die teksten vertellen hoe je bijvoorbeeld tekst kan formatteren. Maar het belang, de inhoud van die tekst gaat aan je voorbij wanneer het voorlezen al een forse inspanning op zich is. Indien je daar geen last van hebt is het doornemen van deze tutorial zeer verhelderend. Hierbij blijkt ook dat Dragon wel heel erg makkelijk omgaan met de bladwijzer in deze tutorial. Woorden die slecht of zelfs (opzettelijk) verkeerd worden voorgelezen, worden overgeslagen indien een stuk tekst verderop wordt herkend.

Voor een meisje van vijftien vergt de procedure erg veel geduld. Het opmaken van tekst kan nog wel even wachten, dat zijn ook wel veel commando's om gelijk te leren. Bovendien communiceert de jeugd tegenwoordig toch vrijwel zonder leestekens. Dragon heeft een hulpwerkbalk nodig om te kunnen werken en opties te kunnen gebruiken. Daar moet mijn dochter nog even aan wennen, want dat betekent dat de internet browser er anders uit ziet.

Het belangrijkste is de werking: is Dragon Naturally Speaking 12 ook in staat om een tekst van een tienermeisje te herkennen en correct weer te geven? Dat blijft nog lange tijd spannend, inmiddels weigert dochterlief elke medewerking. Is het programma daarmee te complex voor jeugdigen? Dat denk ik niet. Het vergt echter wel doorzettingsvermogen. In deze tijd een wat schaarser goed bij de jeugd ...

Lees alle recensies

Testpanel: Dragon Naturally Speaking 12
Testpanel: Dragon Naturally Speaking 12 (2)
Testpanel: Dragon Naturally Speaking 12 (3)

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1875 6.85
Klik voor meer info 2 1403 6.76
Klik voor meer info 3 1049 6.76
Klik voor meer info 4 1195 6.70
Klik voor meer info 5 564 6.63
Klik voor meer info 6 1130 6.49
Klik voor meer info 7 2651 6.46
Klik voor meer info 8 1280 6.45
Klik voor meer info 9 542 6.35
Klik voor meer info 10 926 6.18