Sybase-president John Chen neemt naast Mitchell Kertzman plaats als chief executive officer (ceo). Kertzman gaat zich meer bezig houden met het profileren van zijn bedrijf in de buitenwereld, terwijl Chen de dagelijkse leiding neemt.
Onder analisten wordt druk gespeculeerd dat dit de eerste stap is in het uiteindelijke vertrek van Kertzman bij de kwakkelende databaseleverancier. Analisten staan sceptisch tegenover een tweekoppig leiderschap: "Een bedrijf heeft één duidelijke leider nodig."
Vorige week rapporteerde Sybase zijn teleurstellende vierde kwartaal en jaarcijfers over 1997, nadat onregelmatigheden in de Japanse vestiging tot vertraging hadden geleid. Het verlies over 1997 bedraagt 55,4 miljoen dollar, oftewel 70 dollarcent per aandeel. De omzet werd becijferd op 903,9 miljoen dollar, na correcties van zo’n zestig miljoen dollar van de Japanse vestiging. De slechte cijfers leidden tot het ontslag van zeshonderd van de 5600 personeelsleden, voornamelijk in de Verenigde Staten en Zuid-Oost Azië. Volgens L. Engbersen, algemeen directeur van Sybase Nederland, gaat de ontslagronde de Nederlandse vestiging voorbij: "Er zijn hooguit één of twee ontslagen gevallen, maar die vielen niet onder de herstructurering."
Sybase probeert de crisis het hoofd te bieden en heeft daarvoor een nieuwe strategie ontwikkeld. Chen heeft de aandacht van het bedrijf gericht op drie groeimarkten:datawarehousing, mobiele toepassingen en Internet. De herstructureringsoperatie van de reorganisatie moet zo’n honderd miljoen dollar opleveren, die volgens Engbersen geïnvesteerd gaan worden in de implementatie van de nieuwe strategie. Het ontwikkelen van dienstverlening en partnerkanalen zijn hierbij van belang.
De licentieverkoop van Sybase-software daalt jaarlijks met 22 procent. Zorgwekkender is echter de terugval van 30 procent op het gebied van ontwikkeltools, tegen de achtergrond dat Sybase zich meer en meer profileert als middleware- en toolleverancier. Het bedrijf was ooit de op één na grootste databaseleverancier.