Compaq is door een serie aandeelhouders voor de rechter gedaagd wegens het ‘bedriegen van de markt’. De PC-fabrikant zou zijn verkoopkanaal hebben volgestopt en vervolgens informatie over de voorraadniveaus hebben achtergehouden.
De rechtszaak volgt op de teleurstellende financiële resultaten (de winst bleef steken op zestien miljoen dollar) over het eerste fiscale kwartaal. De aanklacht is verder gericht op het achterhouden van informatie op het gebied van rendement op investeringskapitaal, periode van uitstaande orders en de status van reorganisaties.
De rechtszaak is door een Newyorks advocatenkantoor aanhangig gemaakt namens Mark Berger, die claimt gedupeerd te zijn door de aankoop van honderd aandelen Compaq à 62 dollar in oktober 1997. De rechtszaak wordt gevoerd namens iedereen die tussen 10 juli 1997 en 6 maart 1998 aandelen Compaq heeft gekocht. Het topmanagement wordt ervan beschuldigd foutieve en misleidende informatie te hebben verstrekt over het wel en wee van Compaq gedurende de genoemde periode. Een aantal topmanagers, waaronder bestuursvoorzitter Ben Rosen en vice-president John Rose, zouden gedurende die periode aandelen hebben verkocht tegen kunstmatig opgeblazen prijzen.
De aanklacht meldt tevens dat Compaq heeft gefaald zijn organisatie om te buigen van voorraadgestuurde productie naar ordergestuurde productie. "Compaq heeft de markt bewust misleidt inzake het verlies aan omzet" en "Compaq heeft het verkoopkanaal volgepropt teneinde de kwartaalresultaten in de tweede helft van 1997 attractiever te maken" zijn niet mis ter verstane citaten uit de aanklacht.