Een aantal voorhoedescholen is ongerust over de onduidelijkheden in de realisatie van het onderwijs-computerplan Investeren in Voorsprong.
Volgens Harry Spek, één van de opstellers van een open brief aan het proces-management ict en ict-coördinator van het Cals College in Nieuwegein, is er nog te weinig duidelijkheid over de status en de financiering van degene die binnen de school de invoering van ict moet coördineren.
Paars II reserveert in het regeerakkoord 670 miljoen gulden voor initiële kosten om het project Investeren in Voorsprong uit te voeren. Het gaat dan om zaken als de hardware-levering, de aanleg van een landelijk educatief net en lokale netwerken op de scholen, nascholing van docenten, en software-ontwikkeling.
Daarnaast trekt het tweede kabinet Kok structureel een bedrag van maximaal 250 miljoen gulden uit voor de exploitatielasten. Spek juicht het op zich toe dat nu duidelijkheid bestaat over het bedrag dat wordt uitgetrokken voor zaken als beheer, aansluiting op Internet en afschrijving van de hardware. Toch bestaat bij de circa 35 scholengemeenschappen die de open brief aan parlement en ministerie hebben ondertekend de vrees dat de meeste aandacht blijft uitgaan naar de hardware en de infrastructuur.