Dit jaar zullen Nederlandse ondernemingen voor 2,3 miljard gulden uitgeven aan het onderhoud van computersystemen. Hiervan is 864 miljoen gulden bestemd voor hardware en 1,5 miljard voor software. Dit blijkt uit het onderzoek IT service & computermaintenance van Heliview.
Het marktonderzoeksbureau brengt in kaart hoe het onderhoud van de IT-infrastructuur bij Nederlandse bedrijven is geregeld. Het onderscheidt daarbij preventief, correctief, technisch en functioneel onderhoud. Bedrijven kunnen onderhoud plegen via een vast contract met een leverancier, incidenteel op basis van nacalculatie, of met eigen mensen.
Ongeveer 15 procent van de bedrijven met een mainframe, een minicomputer, een PC-server of een PC in een netwerk, zegt niets geregeld te hebben voor onderhoud. Voor de mainframe-omgeving stelt Heliview dat dit onderhoud wel wordt uitgevoerd, door eigen mensen.
Onderhoud van mainframes en mini’s is bij tweederde van de respondenten uitbesteed aan externe bedrijven. 20 Procent laat dat onderhoud deels extern en deels door eigen personeel verrichten. De zorg voor PC-servers is door 40 procent neergelegd bij een externe partij. Bij 17 procent gebeurt dit alleen door eigen personeel. 14 Procent doet dit ad hoc op basis van nacalculatie. Voor PC’s in een netwerk geldt dat 38 procent het onderhoud uitsluitend laat doen door externen op basis van een contract. 20 Procent heeft eigen mensen in dienst en 14 procent haalt een reparateur binnen als het dreigt mis te gaan. Slechts de helft van de respondenten heeft iets geregeld voor het onderhoud van losse PC’s. Van de ondernemingen die hier wel in voorzien, laat een kwart het onderhoud uitvoeren door het eigen personeel. Nog eens 25 procent maakt alleen gebruik van externe leveranciers op basis van nacalculatie.
Heliview heeft ook gevraagd naar de investeringsplannen voor de komende twaalf maanden. Maar liefst 38 procent zegt te zullen investeren in PC’s en 21 procent verwacht komend jaar geld aan Internet-voorzieningen uit te gegeven. Andere investeringsplannen voor het komende jaar betreffen IT-opleidingen voor professionals (29 procent) en voor eindgebruikers (23 procent). Voor het inhuren van adviseurs zegt 19 procent de komende twaalf maanden geld vrij te maken.