Detailhandelaren willen dat de overheid belastingvrije aankopen via Internet buiten Europa strenger aanpakt. De huidige maatregelen lijken onvoldoende, vindt MKB Nederland.
"Het is de taak van de Nederlandse regering en de Europese Gemeenschap de regelgeving zo aan te passen dat deze oneigenlijke concurrentie niet meer plaatsvindt." Het ministerie van Financiën volgt de ontwikkelingen, maar onderneemt op dit moment geen nieuwe activiteiten, zo laat woordvoerder Van Veller weten.
MKB-Nederland reageert op het marktonderzoek van Nationale Internet Monitor, dat ondermeer stelt dat er voor 65 miljoen aan boeken en 75 miljoen gulden aan CD’s wordt besteld, voornamelijk in het buitenland. Dat levert volgens MKB Nederland een schadepost van 17 miljoen gulden aan gemiste btw – op een totaal van 45 miljard aan ontvangen btw over 1997 geen grote post. Maar buitenlandse aanbieders zoals CD Now en Amazon in de VS heffen geen btw en vragen bovendien al lagere prijzen door een andere schaalgrootte, grotere oplagen en lagere rechten in het geval van CD’s.
De verenigingen van winkeliers in CD’s en boeken, de NVGD en de KVB stellen op basis van eigen uitvoerig en regelmatig marktonderzoek dat de twee genoemde cijfers echter ‘volkomen onhaalbaar’ en ‘uit de lucht gegrepen’ zijn . Maar beide stemmen wel in met een betere aanpak van de oneigenlijke concurrentie.
In beide branches zijn veel leden actief op Internet. De CD-winkeliers starten een groot project, waardoor in september vrijwel alle leden een Website krijgen, meldt directeur Remeeuws van de NVGD. In de boekenbranche is die activiteit wat minder algemeen, maar aanbieders als Bruna en de ECI zijn al uitvoerig op het Web aanwezig.
Bij aankopen onder de 65 gulden blijft btw vooralsnog achterwegen. Internet-bestellingen binnen Europa zijn wel met btw belast in het land van herkomst, ongeacht de prijs, en tegen die import verzetten de organisaties zich dan ook niet. De btw-vrijstelling leidt er wel toe dat Nederlandse boek- en CD-verkopers en ook Nederlandse webwinkels vrezen het te zullen afleggen tegen webwinkels uit de VS. MKB Nederland is ook zeer bezorgd over de voorgenomen btw-verhoging tot 19 procent. Dit zal belastingvrije aankopen in de VS alleen maar doen toenemen.