Het bedrijfsleven moet zich meer inspannen om het ict-project Investeren in Voorsprong te laten slagen. Dit zegt directeur Hans Boom van het procesmanagement ICT Onderwijs, de organisatie die de plannen uitvoert. "Als bedrijven het belangrijk vinden dat ICT een plaats krijgt in het onderwijs, zou ik zeggen ‘kom maar op’!"
Minister van Onderwijs Loek Hermans zou zeshonderd miljoen gulden tekortkomen voor de invoering van computers in het onderwijs. "Wij beschikken over 670 miljoen gulden", zegt Boom. Hij noemt dat best veel geld, maar misschien niet genoeg. De suggestie om het onderwijsnetwerk Kennisnet te schrappen, vindt Boom slecht. Dat legt immers een infrastructuur aan voor het gehele onderwijs. De invoering van ict is een geïntegreerd proces. Het bestaat ondermeer uit machines, netwerken, educatieve software ontwikkelen en bijscholing van docenten. Als Kennisnet vervalt, bestaat volgens Boom het gevaar dat het project verzandt in "eilandautomatisering".
Boom roept het bedrijfsleven op meer te investeren in het project. Als voorbeeld noemt hij de enorme hoeveelheid geld die bedrijven besteden aan omscholing van schoolverlaters. "Dit soort opleidingen zou meer in het onderwijs geschoven kunnen worden", aldus Boom.
De directeur ziet nog andere mogelijkheden om aan geld te komen. Onderwijs heeft bijvoorbeeld veel geïnvesteerd in klassenverkleining. In de praktijk blijkt dat veel scholen dit niet kunnen uitvoeren wegens bouwkundige bezwaren. Ook zijn vaak te weinig leerkrachten beschikbaar. "Waarom zouden we een deel van dit geld niet gebruiken voor de invoering van ict in het onderwijs", vraagt Boom zich af. Boom roept ook Economische Zaken en Binnenlandse Zaken op geld voor het project vrij te maken. EZ heeft een actieplan opgesteld om te investeren in elektronische snelwegen, en Biza wil gebruik gaan maken van de infrastructuur die voor het onderwijs wordt aangelegd.