Nederland is begonnen met de aansluiting van de eerste scholen op het kabelnet van Enertel, het consortium van samenwerkende kabelbedrijven. In een pilot worden ongeveer vierhonderd scholen voor primair en voortgezet onderwijs aangesloten op Kennisnet en daarmee ook op Internet.
De ervaringen met de totstandkoming van een educatief netwerk in Denemarken nopen tot voorzichtigheid. Al sinds enige jaren beschikken de meeste scholen aldaar over een Internet-aansluiting via een educatief net, aangelegd en beheerd door Tele Danmark. Het Deense ministerie voor onderwijs wil de exploitatiekosten nu doorschuiven naar de scholen. Deze vinden die echter te hoog en willen ook andere toegangsaanbieders voor Internet en het Deense Onderwijsnet kunnen kiezen.
Aangezien er nog geen standaard bestaat voor snelle verbinding, zoals Isdn2, ATM of Adsl, is het ontstaan van een educatieve monopolist die de verantwoording draagt voor Internet-toegang en andere educatieve diensten, op termijn waarschijnlijk niet wenselijk. Mocht na een technisch geslaagde pilot de aanleg van Kennisnet worden afgeblazen, dan zal dit de staat volgens het afgesloten contract zestien miljoen gulden kosten.