Het geld voor de Betuwelijn kan beter besteed worden aan onderwijs of IT-infrastructuur (lees Internet II). Dat vindt Roel Pieper, lid van de raad van bestuur van Philips. Pieper waarschuwde in zijn IT Manager be ware-toespraak op het derde Itsmf, voor een nieuw tijdperk van wat hij all the time turnaround management noemt.
"In de IT moet soms met opzet een sfeer van verandering en instabiliteit worden gecreëerd." Die onzekere tijd maakt het beste in mensen los, zo denkt Pieper. Het management heeft in zo’n periode van verwarring de kans om de toppers uit het personeel te pikken, want die komen dan snel bovendrijven.
Pieper breekt ook een lans voor kleine bedrijven. "Grote bedrijven kunnen niet innoveren. Ze kunnen wel een netwerk onderhouden met kleine bedrijven. Dat is ook de vaak over het hoofd geziene basis van het succes van Silicon Valley." Wil Nederland meetellen in de IT, dan moeten twee obstakels verdwijnen: de faillissementswetgeving moet veranderen, zodat falen kan, en we moeten anders omgaan met succes; geen gezeur over opties. Als we dat niet accepteren, zullen de beste mensen en bedrijven uit Nederland wegtrekken. "Nederland wordt dan een serviceland."
Verder moeten met name IT-bedrijven weten wat hun toegevoegde waarde is. 85 Procent van de Nederlandse ondernemingen weet volgens de Philips-topman op die sleutelvraag niet het antwoord. De overheid moet ook een aantal dingen doen, ondermeer de regelgeving voor e-commercie op orde brengen. Dat laat men ook in de VS niet aan het bedrijfsleven over. Daarnaast vraagt Pieper meer aandacht voor infrastructuur, bijvoorbeeld het aanleggen van een nieuw, snel Internet. In dat verband laakte hij de investeringen in de Betuwelijn. Die miljarden kunnen beter naar onderwijs.