Het is vandaag (20 oktober) precies dertig jaar geleden dat de eerste elektronische boodschap werd verzonden via het Arpanet. Dat netwerk van het Amerikaanse ministerie van Defensie is uiteindelijk uitgegroeid tot het huidige Internet.
Veel automatiseerders bestempelen 2 september 1969 als de geboortedatum van Internet, aangezien toen het eerste knooppunt (node) op Arpanet werd aangesloten. Gezien het doel en de functie van beide netwerken als communicatiemedium is 20 oktober echter meer gepast.
De eerste verzonden boodschap was een bericht van een computer bij de Ucla (University of California in Los Angeles) naar een machine bij de Stanford Research Institute (SRI) in Noord-Californië. Beide apparaten werden Interface Message Processors (IMP’s) genoemd en waren DDP-516-minicomputers van Honeywell.
Deze computers van kledingkast-formaat hadden elk maar liefst 12 kilobyte geheugen en waren met elkaar verbonden door AT&T-lijnen met een datadoorvoersnelheid van 50 kilobit per seconde. Overigens is de boodschap niet geheel doorgekomen; alleen de eerste twee letters van het woord ‘log’ verschenen op het scherm bij Stanford. De computer bij Ucla was vastgelopen. De SRI-machine had vervolgens de boodschap moeten aanvullen tot ‘login’ en dat terugzenden.