“De eerste vraag die mensen me vaak stellen is wat ik in ’s hemelsnaam hier op de bloemenveiling te zoeken heb. Mijn antwoord is altijd hetzelfde: ik werk graag in een echt bedrijf, met echte vraagstukken. Geen los-vast advies geven, zoals ik deed tijdens mijn stages in de consultancy, nee, gewoon met mijn voeten in de modder staan. Bij een op en top Nederlands bedrijf werken met een mooi product.”
Paul Hin wordt haast lyrisch als hij praat over zijn baan als informatie-analist bij de Verenigde Bloemenveiling Aalsmeer. Maar voor een IT’er met als achtergrond Technische Bestuurskunde aan de TU in Delft, heeft het werk dan ook veel te bieden, zegt hij. “Ik combineer hier IT met marketing, twee aspecten die niet meer los van elkaar te zien zijn. Een techneut zijn zonder gevoel voor marketing of een marketingspecialist zonder technische know-how is vandaag de dag niet meer voldoende.”
Toen Hin een half jaar geleden aantrad bij de bloemenveiling, was e-commerce net uit de startblokken bij het bedrijf. Zijn opdracht: het systeem verder uitbouwen én omzet genereren. Hin: “Er wordt in de media vaak geroepen dat de omzetten in de e-handel tegenvallen, maar de bloemenveiling vormt daar beslist een uitzondering op. Da’s ook logisch, natuurlijk. Wij zitten hier als een spin in het web, met contacten die van de kwekers tot eindgebruikers lopen. En met het internet als verkoopmedium maakt het echt helemaal niet meer uit waar de ene of de andere groep zich bevindt.”
Ziekte
De media vormen voor Hin overigens een belangrijke bron van informatie. Internet is ‘hot’ en dus wordt er veel over gesproken en geschreven. Hin: “Ik probeer het op een selectieve manier bij te houden door goed te kijken wat wel en niet van toepassing is voor ons, want anders is het einde snel zoek. Ik heb sowieso al sterk de neiging om mijn werk mee naar huis te nemen. Dat is waarschijnlijk een overblijfsel uit mijn studententijd, toen studie en privé ook altijd kris-kras door elkaar liepen.”
Bezigheden om bewust van tijd tot tijd afstand te nemen van zijn werk, heeft Hin niet. Hij sport en leest graag, zegt hij. “Maar da’s allemaal niet nadrukkelijk bedoeld om het werk achter me te laten. Neem het lezen, ik lees zo’n beetje alles wat los en vast zit. Het lijkt soms wel een ziekte. Van verpakkingen, etiketten, foldertjes en gebruiksaanwijzingen tot en met allerlei soorten boeken. Ik wil gewoon overal het fijne van weten. Net als in m’n werk, trouwens.”