Nethave, onderdeel van Greenfield Capital Partners, zegt beslag te hebben gelegd op tegoeden van Newconomy. De koers van de aandelen Newconomy zakte vanmorgen 12 procent op deze bekendmaking.
De internetinvesteerder kocht eerst een belang van 40 procent in Puntedu. Later zou nog een belang van 9 procent worden verworven. Deventure capital-maatschappij Nethave claimt nog 900.000 gulden als betaling voor deze tweede tranche aandelen Puntedu. Maurice de Hond, inmiddels geschorst als topman van Newconomy, betwist deze betaling.
Hij voelt zich namelijk bekocht. Puntedu was namelijk amper overgenomen of de oprichter/directeur Arko van Brakel meldde zich ziek. Van Brakel, die inmiddels overigens is hersteld, zou nooit meer voor Puntedu werken. Tot De Hond’s woede wisten alle andere aandeelhouders al ruim drie maanden eerder dat Van Brakel met zijn gezondheid sukkelde.
De Hond vond deze aandeelhouders bereid Newconomy als nieuwe partner hiervoor te compenseren. Alleen Nethave stelde zich keihard op. Deventure capital-maatschappij weigerde met geld over de brug te komen. Contractueel was namelijk geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat een sleutelfiguur bij Puntedu zou wegvallen. Onduidelijk is waarom Newconomy heeft verzuimd een dergelijke clausule te laten opnemen.
Het geschil tussen Newconomy en Nethave dateert al van eind maart 2000. In diezelfde periode ging Newconomy naar de beurs. In het prospectus bij de beursgang zijn de problemen onbesproken gebleven. Newconomy verwierf het belang samen invulling te geven aan deNewcademy, de internetacademie voor nieuwe managers van het Newconomy-netwerk. Inmiddels draait Puntedu redelijk goed. Maar De Hond bleef gepikeerd over de handelwijze van Nethave.
Hij zag onlangs kans Nethave de voet dwars te zetten. Toen het moment aanbrak dat de laatste pluk aandelen van 9 procent moest worden afgenomen, gaf De Hond niet thuis. Daarop zette de venture capital maatschappij uit Utrecht een procedure tot beslaglegging in gang. Als de rechter toestemming geeft, zal Newconomy binnenkort niet meer over een aantal banktegoeden kunnen beschikken. Gelet op de krapte aan kasgeld brengt dat de internet-investeerder verder in de problemen.
Overigens bestaat de mogelijkheid dat Newconomy van de beurs gaat. De nieuwe topman Kees Scholtes bekijkt voorzichtig of zijn bedrijf beter kan worden overgenomen. Maar momenteel valt niet te zeggen hoe groot de kans hierop is.