NGN vindt dat het nieuwe licentiebeleid van Microsoft nadelig uitpakt voor de zakelijke gebruiker. In een open brief spreekt zij haar afkeuring uit.
De Netwerk Gebruikersgroep Nederland meldt in de brief aan de directie van Microsoft haar ‘verbazing, verontrusting en verontwaardiging’ over nieuwe licentiebeleid.
Microsoft vervangt met het zogenoemde ‘Software Assurance Program’ per 1 oktober 2001 de bestaandeupgrade policies.
Het nieuwe beleid zal naar overtuiging van de NGN bij een overgrote meerderheid van haar leden (86 procent) en uiteraard ook bij andere zakelijke gebruikers leiden tot een forse toename van de licentiekosten. De kostenstijging bedraagt tussen de 100 en 225 procent bij het gebruik van Microsoft Office in de periode 2002-2005. Dat is precies omgekeerd aan wat Microsoft beweert, aldus de NGN, namelijk dat 80 procent van de zakelijke klanten niet slechter wordt van de nieuwe licentiepolitiek.
De vele verontruste en verontwaardigde reacties uit de gelederen van de ongeveer 4000 NGN-leden vormde de aanleiding om deze open brief te versturen.
In de brief stelt de NGN dat gezien het wijdverbreide gebruik van Microsoft Office het Amerikaanse softwarebedrijf in de praktijk vrijwel een monopolie heeft. De NGN overweegt zelfs bedrijven te adviseren de upgrade van de huidige officepakketten naar XP niet te kopen, maar beseft daarbij naar eigen zeggen heel goed dat de meeste bedrijven geen alternatief hebben.
Volgens het nieuwe Microsoftbeleid krijgen bedrijven die nu Office hebben tot 1 oktober de kans om de upgrade naar XP voor de halve prijs te kopen en ze mogen het dan tot 2005 gebruiken. Doen ze dat niet, dan moeten ze na 1 oktober de volle prijs voor XP betalen terwijl het om een upgrade gaat. Een abonnement op alle updates nemen, zoals veel bedrijven doen, kan alleen als de XP-versie is aangekocht. Voor veel bedrijven betekent dat ze welhaast gedwongen zijn om voor 1 oktober XP aan te schaffen, terwijl dit in veel gevallen waarschijnlijk pas (veel) later daadwerkelijk kan worden geinstalleerd.
Zonder dat met zoveel woorden te zeggen stelt NGN dat Microsoft misbruik maakt van zijn positie met de nieuwe licentiepolitiek. Maar, aldus voorzitter Vincent Everts van de NGN, "wij geloven nog altijd dat Microsoft redelijkheid in de verhoudingen tussen product en prijs nastreeft, en hopen dat Microsoft haar licentiepolitiek zal heroverwegen om aan bovengenoemde bezwaren tegemoet te komen."