De malaise in de wereldwijde markt voor chips dipt nog dieper dan voorheen verwacht. Producenten halen de buikriem aan. Hitachi moet een fabriek sluiten, AMD blijft met zijn resultaten voor het tweede kwartaal ver onder de financiële verwachtingen, en ASML slikt zijn positieve verwachtingen voor eind dit jaar in.
Analisten van zakenbank Merril Lynch hebben hun verwachtingen voor het huidige jaar naar beneden bijgesteld. Onderzoek onder chipfabrikanten wijst uit dat die ondernemingen hun bestedingen verder beperken. De totale uitgaven in de chipsector komen dit jaar naar verwachting uit op 40,6 miljard dollar. In 2002 zal dat niet toenemen en mogelijk zelfs dalen met ongeveer 3 procent, aldus Merril Lynch.De zakenbank geeft een positieve draai aan deze voorspelling door erop te wijzen dat hierdoor vraag en aanbod beter in balans komen. De wereldwijde chipindustrie zit namelijk ook met een fors overschot, dat gecombineerd met de tegenvallende vraag heeft geleid tot de huidige malaise. Al met al voorspellen analisten voor komend jaar een licht herstel van de halfgeleidermarkt.
Sluiten
De Japanse producent Hitachi is inmiddels al genoodzaakt een nieuwe fabriek voor GSM-chips tijdelijk te sluiten. Het concern had eerder al beperkingen van de uitgaven aangekondigd, maar die blijken niet afdoende te zijn. De bestedingen zouden dit boekjaar 36,4 procent lager uitkomen op 1,11 miljard dollar.
Vorige maand kondigde Toshiba, de grootste chipfabrikant in Japan, al besparingen aan. Ook concurrent Fujitsu voelt de pijn; het heeft het tweede kwartaal dit jaar met veertien miljoen chips ruim 20 procent minder geproduceerd dan in de eerste periode. Inmiddels overweegt Fujitsu het sluiten van een fabriek tot september dit jaar.
Het Taiwanese United Microelectronics (UMC), wereldwijd de op één na grootste chipfabrikant, heeft reeds laten weten een productiefaciliteit te sluiten indien de huidige neergang voortduurt. Woordvoerders benadrukken dat dit niet gepaard gaat met ontslagen. Ondertussen zet UMC de investeringsplannen voor de bouw van twee geavanceerde fabrieken door, in afwachting van herstel.
In de tussentijd blijft het sappelen. Vorige week kreeg de beurskoers van AMD harde klappen nadat de chipleverancier bekendmaakte dat de financiële resultaten voor het tweede kwartaal uitkomen op slechts eenvijfde van de verwachtingen. De omzet van de tweede periode is 17 procent gezakt ten opzichte van de 1,19 miljard dollar van het eerste kwartaal. Oorzaken zijn de toegenomen prijsconcurrentie van Intel en de tegenvallende afzet van halfgeleiders voor flashgeheugens.
Nederland
De Veldhovense fabrikant van chipproductie-apparatuur Asml heeft ook te lijden onder de chipdip. Het bedrijf verwacht dat het nettoverlies voor de eerste helft van dit jaar neerkomt op maximaal 88 miljoen dollar. Bovendien herriep Asml vorige week de in maart geuite verwachtingen voor een herstel in het vierde kwartaal van dit jaar.
Analisten stelden toen al dat dit te vroeg was. "Zowel Asml als diens klanten zijn te optimistisch geweest. Het idee van herstel in het vierde kwartaal was meer gebaseerd op hoop dan op de realiteit", aldus analist Eric de Graaf van zakenbank ING Barings. Asml meldt dat klanten de afgelopen maand hun bestellingen verder hebben uitgesteld.
Het geschatte verlies voor de eerste helft van dit jaar ligt tussen de 79- en 88 miljoen dollar. De voornaamste oorzaak is de terugval van ruim 40 procent in de omzet van de Amerikaanse tak, die bestaat uit het overgenomen Silicon Valley Group (SVG). Die voormalige concurrent levert productiemachinerie aan chipreus Intel.
Deze aankoop ter waarde van 1,6 miljard dollar in aandelen is in oktober vorig jaar aangekondigd, maar verkreeg pas in mei dit jaar goedkeuring van de Amerikaanse overheid. Dit vanwege SVG-dochter Tinsey Laboratories die optische precisieapparatuur produceert voor satellieten. Die dochter staat nu op de lijst om verkocht te worden aan een Amerikaans bedrijf – voorwaarde voor goedkeuring van de koop door de regering Bush.
Het Nederlandse bedrijf verwacht dat de Europese activiteiten kiet spelen, maar de Amerikaanse poot verlies lijdt. SVG draait al enkele jaren met verlies. Bovendien moeten de overname- en integratiekosten van dat bedrijf nog worden meegenomen in de cijfers.
Herstel is grotendeels afhankelijk van de vraag naar Asml’s nieuwste producten; machines die chipplakken (wafers) met een omvang van 300 mm fabriceren. Dat is op zijn beurt weer afhankelijk van het aantrekken van de vraag vanuit de eindgebruikers. Tot die tijd moeten de diverse chipspelers de dip zien uit te zingen.