John Chambers, de grote baas van Cisco, was een dagje in Nederland. Om met de partners en klanten van zijn bedrijf het nieuwe kantoor van Cisco in Amsterdam Zuid-Oost officieel met vuurwerk in te wijden, en om met de topman van Philips te praten. En passant liet hij zich door een twaalftal journalisten interviewen. Over Cisco, de concurrentie van Dell, het eind van de economische teruggang, en de gezonde eenzaamheid van een lange afstandsloper.
![]() | |
|
Hij hoeft er geen seconde over na te denken. "Ellendig, absoluut miserabel; zo’n vijftien maanden lang, van januari vorig jaar tot een half jaar terug. Maar opstappen, daar heb ik nooit aan gedacht. Ik houd van mijn werk, en het is een mooie ervaring geweest. Dat zeg ik nou wel, maar als mijn ouders in Virginia het vroeger over een interessante leerervaring hadden, dan wist ik één ding zeker: dat gaat lang duren en wordt heel pijnlijk".
Toch heeft narigheid ook zijn goede kanten. "Mijn vader, die evenals mijn moeder arts is, wilde dat ik een check-up zou doen, met al die spanning en druk. Wat bleek? Ik had veel vaker hardgelopen dan vroeger om de stress de baas te blijven. Zo vaak, dat mijn lichamelijke conditie beter dan ooit is".
Hoe gezond en optimistisch van aard Cisco-topman John Chambers naar eigen zeggen ook is, over de vooruitzichten van een spoedig economisch herstel in de ict laat hij zich alleen in voorzichtige bewoordingen uit. "Iedereen is het erover eens dat we moeten rekenen op een langzame maar zekere verbetering. Maar niemand weet zeker wanneer die inzet". Veel verder wil hij tijdens het bezoek aan het nieuwe kantoor van zijn bedrijf in Amsterdam niet gaan: Cisco zit als beursgenoteerde onderneming in een periode van radiostilte vóór de aanstaande publicatie van de kwartaalcijfers.
Concurrentie van Dell Chambers heeft recent afgezien van verlenging van een overeenkomst met Dell over switches en routers. "Michael gaat een goede concurrent van ons worden". Bang is hij niet voor Dell; daarvoor is een aanbieder in de netwerkbedrijfstak te zeer afhankelijk van goede support en "veel eigen r&d" (bij Cisco ten bedrage van 3,3 miljard dollar). Of Dell van onderaf (bottum-up) de bedrijfstak inkruipt? "Laten we eerst maar eens kijken hoe Dell het op die bodem gaat doen, nietwaar? Voorlopig zijn wij twee keer zo productief als al onze concurrenten." |
Toename productiviteit
"Bedrijfstakken als de detailhandel, de gezondheidszorg en de publieke sector doen het thans goed. Dus mag je verwachten dat die sectoren over een maand of zes gaan investeren in kapitaalgoederen en dus in ict". Chambers kijkt met veel belangstelling naar de sector van de industriële productie en met name naar de kleine en middelgrote ondernemingen daarin. "Die liepen voorop bij de neergang, en zullen dus ook voorop lopen bij het inzetten van de groei. De industriële sector was vanzelfsprekend stabiel in het vorige kwartaal."
Over de toekomst van Cisco zelf is Chambers ronduit optimistisch. Productiviteit is het sleutelwoord voor zijn optimisme: de helft van de productiviteitstoename in de economie is te danken aan genetwerkte ict. Cisco profiteert daar lekker van mee. "We hebben 1,5 miljard dollar cash-flow per kwartaal en het afgelopen kwartaal was ons op drie na beste ooit". De omzet van de onderneming nam met 12 procent toe, die van de elf grootste concurrenten daalde met 44 procent. De productiviteit bij Cisco zelf groeide het afgelopen jaar met 22 procent, en met een beurswaarde van 80 miljard dollar is de onderneming ruim viermaal groter dan die elf concurrenten bij elkaar.
De opgebouwde schatkist van 21 miljard dollar gebruikt Chambers om de komende tijd uitstaande Cisco-aandelen op te kopen (5 miljard dollar), meer operationele leases aan de klanten te gunnen en de orderportefeuille wat minder afhankelijk te maken van pieken en dalen. En natuurlijk ook om nieuwe overnames te doen. "We zijn van een router-bedrijf uitgegroeid tot een switch-bedrijf. Nu gaan we ons versterken in nieuwe segmenten als dataopslag, ip-telefonie, video, beveiliging, optical metro en metro-ethernet."
Afgeslankte campus Dat de campus van Cisco in Amsterdam Zuid-Oost sinds de aanvang van de bouw zoveel in omvang is afgeslankt, deert Chambers niet. "De strategische keus voor Nederland blijft van kracht. Die was en is gebaseerd op de kwaliteit van onderwijs, infrastructuur en taalbeheersing hier. We hebben alleen de omvang van ons personeelsbestand en dus van de campus aangepast aan de forse daling van onze omzet". Binnenkort maakt Cisco de namen van de (onder)huurders van een deel van de campus bekend. |
Steeds sneller veranderen
Cisco koopt geen concurrenten uit de markt, aldus Chambers, maar verschaft zich middels overnames toegang tot nieuwe markten en nieuwe technologie: dataopslag in het recente verleden, beveiliging op dit moment. Dat past in een aantal trends die Chambers vijf jaar terug al op de Comdex benoemde: consolidatie van bedrijven voor datanetwerken en telecombedrijven, en spraak dat tot een stukgoed is getransformeerd. "Ik werd daarmee toen een beetje voor gek versleten, maar het is toch aardig uitgekomen".
Hij wijst er op dat de ict-bedrijfstak steeds meer door de klant wordt gestuurd. Afnemers kiezen in toenemende mate voor een combinatie van zelf doen, ‘outsourcen’ en inkopen en voor een aanpak op geïntegreerd systeemniveau van opslag, beveiliging en data- en spraakcommunicatie. "Op mijn lijstje van vijf jaar terug is eigenlijk maar één ding bijgekomen: de snelheid waarmee dingen veranderen is veel hoger geworden. Denken in decennia kan niet meer. Je moet nu denken in perioden van maximaal drie jaar".
In een periode van economische stagnatie komen stokpaarden uit de ‘oude economie’ plotseling weer tot leven: productiviteit, het maken van winst en behalen van omzet. Productiviteit is de hoofdzorg geworden van elke ceo, aldus Chambers; netwerken en applicaties dienen de efficiëntie van de bedrijfsprocessen. "Niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook bij de overheid. Overheden kunnen niet zonder meer de belastingen verhogen, dat accepteert de burger niet meer.
Maar diezelfde burger zet de overheid wel onder druk om het niveau van de dienstverlening te verhogen." Dat kan onder die randvoorwaarden alleen door de productiviteit van de overheidsdiensten te vergroten. Dat verklaart waarom Chambers de publieke sector naast de service-providers een sleutelrol geeft in de nieuwe strategie van Cisco.
Bij dit alles hoort een beloningssysteem dat productiviteit aanmoedigt. "Niet alleen voor managers uit de toplaag, maar voor iedereen die daar individueel aan bijdraagt. Ik vind dat de ultieme vorm van kapitalisme."
Ren� Rippen, redacteur