De verse directeur van Telecity, Ricky Hudson, is ervan overtuigd dat het bedrijfsleven een nieuwe afzetmarkt vormt voor carrier-neutrale collocatie-aanbieders. Hij weet zich gesteund door marktonderzoeken van Ovum en Vanson Bourne.
Uitbesteding infrastructuur neemt toe Een kleine 40 procent van de grote ondernemingen in Nederland wil zijn bedrijfskritische apparatuur onder brengen in een internetdatacentrum. Voortdurende controle en ondersteuning zijn de belangrijkste beweegredenen. Het Britse marktonderzoeksbureau Vanson Bourne heeft in opdracht van Telecity onderzoek gedaan naar het gewenste gebruik van datacentra in Nederland. Ondervraagd zijn dertig corporate it directors van bedrijven met een omzet van 45 miljoen tot 400 miljoen euro. De studie is gedaan in de maanden september en oktober 2002 en betrof de sectoren ‘retail’, distributie en transport, financieel, industrieel en overige commercieel. Hoewel de perceptie tegenwoordig is dat internetdatacentra grotendeels leeg staan en nog verder leeg lopen, levert de navorsing van Vanson Bourne een tegengesteld beeld op. Van degenen die hun internetinfrastructuur willen uitbesteden, zegt zestig procent dit binnen een half jaar te gaan doen. De rest zet de stap in de komende twee jaar. Van de ondervraagden heeft 53 procent web- en applicatieservers en netwerkapparatuur ‘in huis’. Slechts de helft van hen kon aangeven dat de servers in een volledig beveiligde omgeving opereren. En slechts 38 procent zegt dat er 24 uur per dag technische ondersteuning beschikbaar is. Ruim de helft (54 procent) had er niet volledig vertrouwen in dat de serverinhoud door hun organisatie regelmatig wordt gebackupt. |
Er is een enorme overcapaciteit aan datacentra. In de regio Amsterdam is er 100.000 vierkante meter beschikbaar, terwijl volgens Ovum de vraag thans slechts 11.500 vierkante meter bedraagt. Overigens is veel van die 100.000 vierkante meter niet eens in gebruik; bij gebrek aan stroom en carriers die hun kabels ernaar toe brengen.
De afgelopen twee jaar zijn er veel collocatie-aanbieders omgevallen. Cityreach en Exodus bijvoorbeeld bestaan niet meer.
Voor Hudson aanleiding de markt goed te laten onderzoeken. Overigens vreest hij de toekomst niet. Hij denkt in het tweede kwartaal van volgend jaar voor het eerst winst te gaan maken, sinds de oprichting van het bedrijf in april 1998.
Backup en opslag
In eerste instantie zijn isp’s, asp’s, telecombedrijven, webhosting-aanbieders en grote ondernemingen de klanten van collocatie-aanbieders. Bandbreedte en nog eens bandbreedte hebben zij in de aanbieding. Maar er is nu tevens behoefte aan andere diensten, zo vertelt Alexandra Schless, country manager van Telecity in Nederland.
"De internetbedrijven die zijn overgebleven, hebben inmiddels een gezonde onderneming opgebouwd en kijken nu naar het volgende stadium: een professionelere aanpak. Veel van onze klanten vragen nu om backup- en ophaal-mogelijkheden (‘retrieval’) en opslag van data. In het eerste kwartaal van volgend jaar kunnen we die diensten aanbieden. Isp’s willen kunnen beschikken over beheerde firewalls en dubbel uitgevoerde bandbreedte om calamiteiten naadloos te kunnen opvangen", legt Schless uit.
Hudson vult aan dat de terreuraanslagen op het WTC in New York de kwetsbaarheid van digitale systemen heeft aangetoond. "Een financiële instelling is nu verplicht op minstens tweehonderd kilometer afstand van zijn kernsystemen een backup te hebben."
Externe applicaties
Ondernemingen die internet gebruiken voor bedrijfsapplicaties, beseffen volgens onderzoeken van Ovum en Vanson Bourne dat hun eigen ict-afdelingen niet in staat zijn dit in goede banen te leiden. "Van oorsprong hebben die afdelingen te maken met interne applicaties, waarbij het niet zo erg is dat er alleen tijdens kantoortijden ondersteuning is. Maar bij internettoepassingen, die naar buiten toe gericht zijn, heb je elk moment van de dag, het hele jaar door ondersteuning nodig. En dan heb ik het niet alleen over webhosting, maar ook over ketenbeheer en applicaties voor elektronische handel. Dat gaat in principe dag en nacht door", zegt Hudson.
Ovum heeft becijferd dat in Nederland de markt voor het uitbesteden van bedrijfskritische apparatuur aan datahotels tot en met 2004 jaarlijks dertig procent groeit. In geld uitgedrukt groeit de markt tot 72 miljoen euro in 2004.
Teus Molenaar