Yankee Group heeft vastgesteld dat veel Europese telecommunicatie-aanbieders hun focus aan het verleggen zijn van spraakdiensten op traditionele telefonienetwerken naar multimediadiensten over computernetwerken.
Voor deze studie ondervroeg de Yankee Group 25 traditionele en alternatieve telecomaanbieders in 16 Europese landen, waaronder Nederland. Opdrachtgever Cisco wilde op die manier zicht krijgen op de houding van de telecomaanbieders ten opzichte van het bundelen van spraakdiensten met het transport van spraak, gegevens en video.
Uit de resultaten blijkt dat de beoogde omzetgroei voor 45 procent van de aanbieders uit nieuwe diensten moet komen, deels uit breedband. Tweederde van alle ondervraagden zeggen dat hun inkomsten uit het traditionele transport van spraak minder dan de helft van hun inkomsten zal uitmaken tegen 2006. Niet minder dan 83 procent heeft plannen om binnen de drie jaar diensten op basis van ip-telefonie aan te bieden, of heeft deze diensten nu al in het productenscala.
Wat infrastructuur betreft, zegt 21 procent dat hun traditionele spraaknetwerk aan het eind van zijn levenscyclus is. Zes op de tien aanbieders gebruiken in zekere mate een infrastructuur op basis van het transport van gegevenspakketten (packet based). Binnen de twee jaar denkt 42 procent van de traditionele telco’s op grote schaal te migreren naar een moderne basisinfrastructuur. Voornaamste drijfveren daarvoor zijn een verlaging van de operationele kosten (39 procent) en het ontwikkelen van nieuwe diensten (33 procent).
Momenteel richten de telecombedrijven zich met hun multimediadiensten vooral op grote bedrijven. De Yankee Group beveelt aan om die diensten ook naar kleinere bedrijven uit te breiden. Mkb’s hebben immers zelf minder mensen in dienst om multimedia-toepassingen te ontwikkelen of geconvergeerde spraak- en gegevensnetwerken te beheren.