De verkoop van distributeur Pluz aan het Britse SCH gaat definitief door. De transactie kost 45 mensen hun baan.
Aandeelhouders Getronics en Hagemeyer hebben bekendgemaakt dat zij Pluz definitief hebben verkocht aan het Britse Specialist Computer Holdings. Een overnamebedrag is niet bekend gemaakt, maar schattingen lopen uiteen van vijf tot tien miljoen euro. De distributeur wordt samengevoegd met het onderdeel ETC Bestware. De nieuwe combinatie ETC Pluz heeft een verwachte omzet van 335 miljoen euro en telt 160 medewerkers. De leiding komt in handen van Wout Isbouts, de huidige directeur van ETC Bestware.
Isbouts meldt dat ETC Pluz vanaf 1 april vanuit Bodegraven opereert. Dit betekent dat de vestigingen van Pluz in Houten en Beilen dichtgaan; die in Hoogeveen blijft vanwege commerciële belangen in beperkte vorm voorlopig open. Voor zo’n 45 medewerkers, voornamelijk uit de twee vestigingen in Noord-Nederland, is geen plek in de nieuwe organisatie. “Het gaat hoofdzakelijk om dubbele functies. Deze mensen vallen in het sociaal plan, zoals dat is overeengekomen met de ondernemingsraad en de vakbonden”, zegt Isbouts.
Vorig jaar werd er bij Pluz ook al gereorganiseerd. Toen zakte het aantal werknemers van 180 naar 150. Het bedrijf kampte met teruglopende omzet (van 250 miljoen naar 235 miljoen euro). Bovendien wilden de aandeelhouders Getronics en Hagemeyer Pluz aantrekkelijk maken voor verkoop.
Volgens Isbouts vullen de twee distributeurs elkaar goed aan. Op Unix-gebied is Pluz HP-gericht (HP 9000 en HP-opslagsystemen), ETC Bestware verkoopt IBM -p-series en -opslagsystemen. Op Intel-terrein leveren beide firma-s HP- en IBM-apparatuur, maar distribueren ze ook verschillende merken (bijvoorbeeld: Pluz: Acer, en ETC-Bestware: Toshiba).
In Nederland is Specialist Computer Holdings (SCH) – naar eigen zeggen het grootste Europese particuliere it-bedrijf (omzet: 1,74 miljard pond) – actief via wederverkoper Infoproducts en distributeur ETC Bestware (omzet 100 miljoen euro, 55 medewerkers).
Pluz onstond in 2001 uit de samenvoeging van Datelcom (onderdeel Getronics) en Codis (Hagemeyer). Automatiseerder Getronics bezat 49,9 procent van de aandelen; handelshuis Hagemeyer 50,1 procent. Beide aandeelhouders wilden uiteindelijk niet meer investeren in de ict-distributie. Naar tevergeefs gezocht te hebben naar een derde aandeelhouder die het bedrijf op termijn zou kunnen overnemen, besloot het tweetal Pluz in de etalage te zetten. Pluz’ directeur Dirk Olivier vertrekt overigens per 1 februari aanstaande. Zijn taken zitten erop: de samenvoeging van Datelcom en Codis tot Pluz en de verkoop ervan.