Niet alleen op voetbalgebied kan Griekenland zich Europees kampioen noemen. Het land heeft ook de twijfelachtige eer op het gebied van softwarepiraterij met kop en schouders boven de rest van Europa uit te steken. Dat concludeert de Business Software Alliance (BSA) in haar rapport ‘Global Piracy Study’.
Het percentage illegale software in Griekenland ligt op 63, ver boven het Europese gemiddelde van 43 procent. De kosten van de piraterij voor nationale en internationale softwareproducenten worden binnen de EU op ruim 9,7 miljard dollar geschat.
In Nederland is het oneigenlijk gebruik van software vorig jaar gedaald (33 procent) ten opzichte van het jaar ervoor (36 procent). Wanneer de hoeveelheid illegale software in ons land met 10 procent wordt teruggebracht, groeit de it-sector van vijftien naar twintig miljard euro omzet. Daarnaast zou de overheid ongeveer 1,5 miljard euro extra aan belastingen ontvangen.
Vijf-puntenplan
Het onderzoek richt zich niet alleen op de grote softwaremarktsegmenten, maar ook op besturingssystemen, consumentensoftware en programmatuur van regionale aanbieders. “Het onderzoek van IDC laat duidelijk zien dat nationale softwareproducenten net zo goed de impact van het illegale gebruik van software ervaren als de internationale producenten”, aldus Beth Scott, vice president van BSA Emea.
Steven Frantzen, managing director Emea van IDC: “De piraterijcijfers in de Europese Unie liggen slechts iets hoger dan het wereldwijde gemiddelde (36 procent), toch kent Europa het grootste verlies door de illegale softwarepraktijken. Hoewel er een aantal bemoedigende trends waarneembaar is, moet nog veel werk worden gedaan als het gaat om het beschermen van de rechten van alle software-ontwikkelaars.”Als antwoord op de uitkomsten van de studie, heeft de BSA een strategisch vijf-puntenplan opgesteld om illegale software in de EU aan te pakken (zie kader). “Ons plan kan alleen slagen als we steun krijgen van de overheden binnen de EU”, aldus Scott.< BR>
Het BSA vijf-puntenplan
Respect: zorgen dat mensen respect krijgen voor intellectueel eigendomsrecht.
Vertrouwen: het vertrouwen in de industrie vergroten om zo continue r&d, investeringen en groei van de digitale economie in Europa te stimuleren.
Veiligheid: zorgen dat alle bedrijven de potentiële risico’s van slechte beveiliging inzien, evenals het belang van een veilige en legale werkomgeving.
Groei en innovatie: het stimuleren van effectieve en snelle implementatie van wet- en regelgeving om een gezonde software-industrie te creëren als sterke basis voor innovatie.
Sam centraal: groeien van waardering voor software als fundamenteel basiselement voor bedrijven en daarmee verbetering van software asset management (sam) procedures bij bedrijven.