Microsoft zet zijn vredesstrategie voort met de schikking die het begin deze week trof met IBM over het pc-besturingssysteem OS/2 van de laatste. IBM had nog geen formele juridische stappen gezet en incasseert nu toch in totaal 850 miljoen dollar.
De twee bedrijven hebben OS/2 eind jaren tachtig en begin jaren negentig gezamenlijk ontwikkeld. Uiteindelijk heeft Microsofts Windows de overhand gekregen. De schikking draait om de beschuldiging dat Microsoft OS/2 moedwillig heeft benadeeld via de prijzen die het pc-fabrikanten rekende voor Windows.
IBM baseert zich op bewijsmateriaal dat naar buiten is gekomen in de antitrustzaak van de Amerikaanse overheid en enkele staten. Het is daarbij specifiek genoemd als één van de benadeelden door Microsofts anticompetitieve gedrag. Het nu overeengekomen bedrag is het op één na hoogste dat de Windows-producent heeft betaald om conflicten te schikken.
Overigens houdt IBM, net als onlangs Novell, een optie open. Het stelt dat de schikking geen betrekking heeft op de geleden schade in zijn serveractiviteiten (hardware en software). Eerder sloot Novell een schikking met Microsoft, maar het kwam daarbij niet tot overeenstemming over zijn tekstverwerker WordPerfect. In die kwestie is vorige maand tot een rechtszaak gekomen.
Stelen en saboteren
Sinds deze week heeft Microsoft nog een nieuwe rechtszaak in het vooruitzicht, over een dispuut met voormalig laptoppionier Go. Oprichter Jerrold Kaplan, daarvóór hoofdwetenschapper bij Lotus, beschuldigt Microsoft van het stelen en vervolgens saboteren van zijn besturingssysteem, dat met een pen wordt bediend. Hij baseert dit op interne Microsoft-documenten die openbaar zijn geworden in de antitrustzaak van de Amerikaanse staat Minnesota.
Begin jaren negentig zou Microsoft er actief op uit zijn geweest Go om zeep te helpen. Daarbij zou het ook druk hebben uitgeoefend op Intel en pc-producenten als Compaq, Fujitsu en Toshiba. Go is in 1994 opgeslokt door AT&T en uiteindelijk ten onder gegaan met de divisie voor draagbare computers. Kaplan heeft de intellectuele eigendomsrechten daarna teruggekocht van AT&T-afstammeling Lucent.